Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 19

Ιστοσελίδα της ABTTF  1-6-2011

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (EOΤΔΘ), θέλει να τραβήξει σε διεθνές επίπεδο την προσοχή στο άρθρο 19 του νόμου 3370/1955, ώστε να ακουστεί η φωνή των περίπου 60.000 Τούρκων της Δυτικής Θράκης που τους είχαν αφαιρέσει την ιθαγένεια. Το άρθρο 10 ανέφερε πως ¨Άτομο που δεν είναι εθνικής καταγωγής Έλληνας δύναται να απολέσει την ιθαγένεια του αν εγκαταλείψει την Ελλάδα χωρίς πρόθεση επιστροφής. Γίνονται ετοιμασίες ώστε να τεθεί σε επίπεδο Ε.Ε. η κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που λόγω αυτού του άρθρου σήμερα είτε είναι ανιθαγενείς είτε αναγκάστηκαν να πάρουν την ιθαγένεια μιας άλλης χώρας.Το άρθρο 19 που ίσχυε 43 χρόνια καταργήθηκε το 1998. Όμως λόγω της εφαρμογής του άρθρου χιλιάδες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, εκτός από το δικαίωμα της ιθαγένειας, στερήθηκαν και άλλων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι σχετικές προσφυγές που υποβλήθηκαν στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές καθώς δεν έχει εξαντληθεί το εσωτερικό δίκαιο της Ελλάδας. Αυτοί οι οποίοι απώλεσαν λόγω του άρθρου 19 την ιθαγένεια τους, μπορούνε μέσω ενός δικηγόρου να υποβάλουν αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας για να ξαναπάρουν την υπηκοότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποκτούνε άμεσα όλα τα δικαιώματα και την υπηκοότητα. Το αντίθετο, τα άτομα αυτά από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια, αφήνονται να ακολουθήσουν την κανονική διαδικασία για την απόκτηση της ιθαγένειας. Το Ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση δεν βλέπουν με θέρμη την απόδοση ιθαγένειας στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης που τους είχε αφαιρεθεί και πλέον ζούνε σε άλλες χώρες.
Στο παρελθόν η ΕΟΤΔΘ είχε κάνει μια ευρεία κίνηση σχετικά με το άρθρο 19, είχε προβεί σε κινήσεις σε επίπεδο Ε.Ε και ΟΗΕ, ενώ είχε πετύχει και την υποβολή σχετικής ερώτησης στην βουλή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Η ΕΟΤΔΘ σχημάτισε μια τράπεζα δεδομένων σχετικά με αυτούς που έχασαν την ελληνική ιθαγένεια. Σας παρακαλούμε ως ΕΟΤΔΘ να συμπληρώσετε την φόρμα στο https://www.abttf.org/html/19Madde/19_Madde_Bilgi_Formu.pdf. Ζητάμε αν εσείς ή κάποιοι συγγενείς σας είναι θύματα του άρθρου 19 να συμπληρώσετε σωστά ολόκληρη την φόρμα καθώς και να μας αποστείλετε φωτοτυπίες από τα έγγραφα που πιστοποιούνε την κατάσταση σας.

Σχόλιο : Ανοησία μας η κατάργηση του άρθρου 19.  Διότι έτσι φτάσαμε στο σημείο οι πατενταρισμένοι πράκτορες στην Θράκη να τα πιάνουν από την Τουρκία, να εκτουρκίζουν με διάφορους τρόπους άτομα που δεν είναι Τούρκοι και εσύ ως ελληνικό κράτος να κάθεσαι να παρακολουθείς.

Πηγή : http://www.tourkikanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: