Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ερντογάν: Εθνικός στόχος η ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας μέχρι το 2023

Μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού που πραγματικά πέρασε χωρίς να γίνει αντιληπτή ήταν η απόφαση του να ενισχυθεί η πολεμική βιομηχανία της χώρας του. Σκοπός του Ερντογάν και της κυβέρνησης του είναι η τουρκική πολεμική βιομηχανία να καταφέρει να παράγει το σύνολο σχεδόν των οπλικών συστημάτων που χρειάζονται οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζοντας ουσιαστικά το όραμα των κεμαλιστών, μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια.
Όπως επισημαίνουν Τούρκοι αρθρογράφοι τα προηγούμενα χρόνια κατά την διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών ο τομέας της πολεμικής βιομηχανίας ποτέ δεν αποτέλεσε αντικείμενο της πολιτικής των κομμάτων. Φέτος όμως το κόμμα του Ερντογάν άλλαξε το σκηνικό και μετέτρεψε την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας σε ένα από τα βασικά σημεία της προεκλογικής εκστρατείας του αφού κατά τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του δεν νοείται μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις με εγχώριας κατασκευής οπλικά συστήματα.
Για του λόγου του αληθές επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν πραγματοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές τρείς σημαντικές ομιλίες με θέμα την τουρκική πολεμική βιομηχανία. Σύμφωνα με την εκλογική διακήρυξη του κόμματος του ο Ερντογάν υποσχέθηκε στους Τούρκους ψηφοφόρους ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία θα κατασκευάσει άρματα μάχης, πλοία, ελικόπτερα δορυφόρους, μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Δηλωμένος στόχος του Ερντογάν είναι η σχεδόν πλήρης κάλυψη των αναγκών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τουρκικά οπλικά συστήματα.
Όπως ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει στις 25 Μαΐου η βιομηχανική περιοχή της Άγκυρας θα μετατραπεί σταδιακά μέσω μεγάλων επενδύσεων στον "παράδεισο" των πολεμικών βιομηχανιών και σε ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια βιομηχανικά κέντρα για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι το υπό κατασκευή κέντρο σχεδίασης, κατασκευής, ολοκλήρωσης και δοκιμών δορυφορικών συστημάτων το οποίο δημιουργείται στην Άγκυρα στις εγκαταστάσεις της κρατικής ΤΑΙ.
Η νέα επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ θα είναι έτοιμη το 2012 και στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα κατασκευάζονται δορυφόροι για στρατιωτική και πολιτική χρήση. Όσον αφορά τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού τουρκικής κατασκευής, ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στις 29 Μαΐου έλεγε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης του, αυτές θα φτάσουν τα 5,5 δις ευρώ το 2016.

Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: