Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) συμμετείχε σε συνέδριο του ΟΑΣΕ.Στο συνέδριο που έλαβε χώρα μεταξύ 7 και 8 Ιουνίου, συζητήθηκαν ο ρόλος του κράτους στην προστασία των δημοσιογράφων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.Κατά την έναρξη του συνεδρίου που διοργάνωσε η προεδρεία της Λιθουανίας μαζί με το γραφείο της εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ κας Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας κος Αουντρόνιους Αζούμπαλις καθώς και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ κος Πέτρος Ευθυμίου.Στο συνέδριο το σύλλογό  εκπροσώπησε ο κος Τζεμίλ Καμπζά, ένας από τους παλιούς προέδρους μας. Παρουσίασε γραπτό ενημερωτικό δελτίο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρκικός Τύπος στη Δυτική Θράκη και με πληροφορίες για τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθησαν στις εφημερίδες «Γκιουνδέμ» και «Μιλλέτ». Ο κος Καμπζά συναντήθηκε προσωπικά με τον κο Ευθυμίου αλλά και με την εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία στα ΜΜΕ κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς και εξέφρασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά ΜΜΕ.
ΓΡΑΠΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ο κος Τζεμίλ Καμπζά που συμμετείχε στο συνέδριο, παρουσίασε γραπτώς πληροφορίες σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες «Μιλλέτ»και «Γκιουνδέμ» καθώς και μια περίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τουρκόφωνες εφημερίδες και οι τουρκόφωνοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στη Δυτική Θράκη.Το κείμενο περιλαμβάνει σύντομες πληροφορίες για τα προβλήματα και την κατάσταση της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Παρέχει ακόμα πληροφορίες σχετικά με την έκδοση τουρκόφωνων εφημερίδων και περιοδικών στη Δυτική Θράκη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της τουρκικής μειονότητας εξαιτίας της γραφειοκρατίας καθώς και τη φυλάκιση ή την επιβολή προστίμων στην οποία καταδικάζονται κάποιοι από το 1923 έως και σήμερα. Στο κείμενο γίνεται ακόμα γνωστό ότι μετά από το 1974 δημιουργήθηκε ένα πιο άνετο περιβάλλον εργασίας για το μειονοτικό Τύπο ενώ παρέχεται ευρεία πληροφόρηση σχετικά με τα χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, στις τουρκόφωνες εφημερίδες και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν στα τούρκικα.
Στο κείμενο παρέχονται ακόμα λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα αστρονομικά χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες «Μιλλέτ» και «Γκιουνδέμ» και το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Κραλ FM που εκπέμπει στα τουρκικά από την Ξάνθη. Υπάρχουν ακόμα πληροφορίες σχετικά με τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των εφημερίδων «Μιλλέτ» και «Γκιουνδέμ» και με τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα που τις έχουν αφήσει αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να κλείσουν. Περιέχονται ακόμα πληροφορίες σχετικά με την αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσε η δασκάλα κα Χαρά Νικοπούλου εναντίον των εφημερίδων «Μιλλέτ» και «Γκιουνδέμ», οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ο Τζεμίλ Καμπζά από την «Γκιουνδέμ» και ο Τζενγκίζ Ομέρ από την «Μιλλέτ», να καταδικαστούν σε δεκάμηνη φυλάκιση έκαστος.Στο κείμενο γίνεται γνωστό ότι σχετικά με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον Κραλ FM και στις δύο δεκαπενθήμερες εφημερίδες έχει πληροφορηθεί και το γραφείο της εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την ελευθερία στα ΜΜΕ κας Ντούνια Μιγιάτοβιτς.Στο κείμενο τονίζεται ακόμα η σημασία να επανεξετασθούν οι νόμοι που ορίζουν το γραπτό, τον ακουστικό και τον οπτικό Τύπο στην Ελλάδα.Στο τμήμα του κειμένου που περιλαμβάνει τις προτάσεις, υποστηρίζεται ότι πρέπει να διασφαλισθεί η ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι ελευθερίες του μειονοτικού Τύπου, ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα που έχουν ως αποτέλεσμα να πλουτίζει η αντίθετη πλευρά και να κλείνουν οι εφημερίδες καθώς και ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η αρχή του πλουραλισμού στην οποία γίνεται μνεία στα πλαίσια των νόμων για τα ΜΜΕ.
Από την άλλη πλευρά ο κος Τζεμίλ Καμπζά, πραγματοποίησε προσωπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ κο Πέτρο Ευθυμίου. Στη συνάντηση αυτή ο κος Καμπζά εξήγησε στον κο Ευθυμίου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά ΜΜΕ και του παρείχε ευρεία πληροφόρηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μειονοτικός Τύπος και τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες «Γκιουνδέμ» και «Μιλλέτ». Ο κος Ευθυμίου, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ενήμερος σχετικά με το θέμα, ισχυρίστηκε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν σηματοδοτούν την έλλειψη ελευθερίας στον Τύπο στην Ελλάδα και δήλωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα........
 Απο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Σχόλιο : Όταν έγραφαν τα ψέματα σε βάρος της ηρωίδας Χαράς Νικοπούλου, τότε το βάφτιζαν ενημέρωση. Τώρα παραπονιούνται. Που ακόμη και επί του πρακτέου να το δούμε δεν έχουν πλρώσει σχεδόν τίποτε από τα επιδικασθέντα…. Ακόμη και στο δικαστήριο επέμεναν να μη ζητάνε συγγνώμη. Είπαμε καλή η μαγκιά αλλά πληρώνεται…Ο Ιλχάν μάλλον φέρθηκε πιο έξυπνα. Η απλά όπως είχε γράψει ¨αυτός δεν είχε πλάτες¨. Για τους ¨άλλους¨ κάτι μας περνά από το μυαλό…

Πηγή  : http://tourkikanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: