Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Νέα απόπειρα Αλβανού να εισέλθει στην Ελλάδα με διαβατήριο όπου αναφέρεται η Τσαμουριά

Καθώς πλησιάζει η λεγόμενη επέτειος της γενοκτονίας των Τσάμιδων όπως οι ίδιοι αποκαλούν την αναχώρηση των συνεργατών των Ναζί από την Ελλάδα για την Αλβανία, αυξάνονται τα περιστατικά που ηλικιωμένοι Αλβανοί υπήκοοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα με επίσημα διαβατήρια του αλβανικού κράτους στα οποία αναγράφεται ως τόπος γέννησης η Τσαμουριά.
Πιο συγκεκριμένα ένας ηλικιωμένος κάτοικος Αυλώνας Αλβανίας, γεννημένος το 1937 στην Ηγουμενίτσα της "Τσαμουριάς !" κατήγγειλε την άρνηση των Ελληνικών συνοριακών αρχών για τη διέλευση του στην Ελλάδα. Ο Xhelal Hajrulla είχε επιχειρήσει να εισέλθει στην Ελλάδα δυο φορές, από την Κρυσταλλοπηγή και από την Κακαβιά.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο αλβανικό κανάλι Top Channel ισχυρίζεται πως, ξεκίνησε για να δει τα παιδιά του στην Αθήνα και στον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής τον ενημέρωσαν πως προ δύο ημερών απαγορεύτηκε με εντολή της Ελληνικής Κυβέρνησης η είσοδος όσων είχαν τόπο γέννησης την "Τσαμουριά", ως ανεπιθύμητοι για το Ελληνικό κράτος και επικίνδυνοι για μερικές χώρες της Ευρώπης.
Ο ηλικιωμένος στη συνέχεια κάλεσε το ΥΠΕΞ της Αλβανίας να παρέμβει για τη λύση του θέματος καθώς και τον πολιτικό φορέα των Τσάμιδων το PDIU (Τσάμικο κόμμα με εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας) σε διαμαρτυρία για τις απαγορεύσεις αυτές. Από τα περιστατικά αυτά αντιλαμβάνεται κανείς τον τρόπο με τον οποίο η αλβανική κυβέρνηση βλέπει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις αφού όπως φαίνεται σε επίσημο έγγραφο του αλβανικού κράτους αναγνωρίζεται η γεωγραφική περιοχή της δυτικής Ηπείρου ως Τσαμουριά.
Οι κινήσεις αυτές δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζουν αν αναλογιστεί κανείς το καλπάζον εθνικισμό της γειτονικής χώρας καθώς και το ζήτημα της οριοθέτησης των ελληνοαλβανικών θαλασσίων συνόρων όπου διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Με λίγα λόγια εκτιμάται ότι η αλβανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα εξτρεμιστικά αυτά άτομα ως μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.
Το γεγονός ότι το όνομα Τσαμουριά αναγράφεται στα καινούργια διαβατήρια του αλβανικού κράτους τα οποία εκδόθηκαν πριν από λίγα χρόνια θα έπρεπε να προβληματίσει τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες.

Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: