Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η λαοθάλασσα αξίωσε παραίτηση Χριστόφια

Δυναμική αλλά ειρηνική η ψεσινή εκδήλωση έξω από το Προεδρικό
Πρωτοφανής σε όγκο διαδήλωση διαμαρτυρίας για την εγκληματική αμέλεια στη ναυτική βάση στο Μαρί που οδήγησε στο θάνατο 13 στρατιώτες και πυροσβέστες.

Μια ρωμαλέα αλλά ειρηνική λαοθάλασσα δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας που κατέκλυσαν ψες το χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο προερχόμενοι από όλες τις γωνιές της ελεύθερης Κύπρου, απαίτησαν, για άλλη μια φορά, την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησής του για την εγκληματική αμέλεια στη ναυτική βάση στο Μαρί που οδήγησε στο θάνατο 13 στρατιώτες και πυροσβέστες, στον τραυματισμό δεκάδων άλλων και στην οικονομική καταστροφή του τόπου.
Σε μια εντυπωσιακή αναβίωση της αρχαιοελληνικής Εκκλησίας του Δήμου, ανώνυμοι άντρες και γυναίκες πήραν με τη σειρά το μικρόφωνο και μίλησαν στο πλήθος με σεβασμό στη δημοκρατία, αλλά με οργή και αγανάκτηση εναντίον των πολιτικών που λέρωσαν τη δημοκρατία. Επανέλαβαν συνθήματα όπως «Χριστόφια, φαντάσου να ήταν τα παιδιά σου», «Όλοι οι δολοφόνοι φυλακή», «Τόσα χρόνια τρώτε πας στη ράσιη μας. Ήρθε η ώρα να πληρώσετε το λογαριασμό», ενώ κρέμασαν πανό στα κάγκελα της εξόδου του Προεδρικού με τα οποία αποκαλούν «δολοφόνους» τους κυβερνώντες και αναφέρονται σε ατιμώρητα σκάνδαλα όπως αυτά της «Ήλιος», «Μολέσκη» και «Παπασάββα».

Ήταν μια πρωτοφανής σε όγκο διαδήλωση νέων κυρίως, αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας, περιλαμβανομένων οικογενειαρχών με τα παιδιά τους -ανάμεσά τους και συγγενείς των 13 νεκρών- που σε αυτή την ιστορική συγκυρία συνέρρευσαν στο συγκεκριμένο χώρο για να εκφράσουν δημόσια τη διαμαρτυρία τους απέναντι στη διεφθαρμένη εξουσία.Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης στο Προεδρικό, που άρχισε γύρω στις 8 μ. μ., υπήρξε η προσέλευση των εκατοντάδων διαδηλωτών προερχόμενων από την Πλατεία Ελευθερίας όπου τίμησαν με συγκινητική τελετή, τη μνήμη των 13 νεκρών.Σε αυτή την κορυφαία στιγμή προστέθηκε η τήρηση μονόλεπτης σιγής στη μνήμη των αδικοχαμένων της ναυτικής βάσης και η αυθόρμητη απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από το τεράστιο πλήθος. Προηγουμένως είχαν μοιραστεί 20 χιλιάδες κεριά που οι διαδηλωτές τα άναψαν «έτσι που όσοι κρύβονται στο σκοτάδι να δουν το φως των κεριών και να καταλάβουν ότι η λαοθάλασσα τους αποδοκιμάζει», όπως ανέφερε ένας από τους συντονιστές.
«Εδώ δεν υπάρχει κάποια συντονιστική επιτροπή, είμαστε όλοι πολίτες σαν κι εσάς οι οποίοι οργανωνόμαστε ελεύθερα. Δεν υπάρχουν κρυμμένοι συντονιστές, δεν υπάρχουν εντολοδόχοι οποιουδήποτε κόμματος, εκτός από εντολοδόχους του λαού», είπε και πρόσθεσε τα εξής:
«Ως πολίτης αυτού του κράτους ένιωσα αφάνταστα προσβλημένος αυτή τη βδομάδα. Και βρισκόμαστε απόψε εδώ γιατί 13 συμπατριώτες μας μέλη της Εθνικής Φρουράς και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν δολοφονηθεί. Η αμέλεια των κρατούντων είναι εγκληματική και θέλουμε να σας παρακαλέσουμε, η αποψινή εκδήλωση διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας αυτής της εγκληματικής ανευθυνότητας να πετά ο ένας την μπάλα στον άλλο εδώ και μια βδομάδα, να είναι ειρηνική».
Πραγματικά η ψεσινή γιγαντιαία διαμαρτυρία του λαού ήταν απολύτως ειρηνική και πολιτισμένη, έτσι που οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν άπρακτες στον εσωτερικό χώρο του Προεδρικό από την αρχή μέχρι το τέλος, γύρω στις 11 μ. μ.
Ένας από τους ομιλητές προειδοποίησε το πλήθος με την πληροφορία ότι στην αποψινή διαδήλωση στο Προεδρικό «θα δημιουργήσουν προβοκάτσιες τα όργανα της κυβέρνησης Χριστόφια», αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες «να μην εμπλακούν σε φασαρίες και να μην οδηγήσουν σε καμία περίπτωση τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο».

Πηγή : www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: