Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι νεοσυντηρητικοί

Από τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟ

Οι Λατίνοι έλεγαν scripta manent. Οι Ελληνες λέμε «τα γραπτά μένουν». Και επειδή ακριβώς μένουν, αποκαλύπτουν και αλήθειες που αρκετοί, και πρώτα πρώτα ο συγγραφέας τους, θα ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι.
ΠΡΙΝ από 31 μήνες, τον άγριο Δεκέμβριο του 2008, λίγο μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξιφουλκούσε κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «υπονομεύεται καθημερινά η εμπιστοσύνη του λαού μας στη δημοκρατία» και συμπληρώνοντας (προφητικά;) «θα μας πάρουν με τις πέτρες».
ΣΤΗΛΙΤΕΥΟΝΤΑΣ (τότε!) την «κυβέρνηση που αγνοεί τη φωνή της κοινωνίας» προσδιόριζε με σαφήνεια το πρόβλημα: «Εχουμε μια κυβέρνηση σε πολιτική παρακμή, που καταρρέει κάτω από τα δικά της αδιέξοδα. Ο πολιτικός της χρόνος έχει τελειώσει. Χωρίς την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και γαντζωμένη στην εξουσία σέρνει τώρα τη χώρα σε περιπέτειες».
ΕΙΝΑΙ εντυπωσιακό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας πριν από τριάμισι χρόνια στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του, διατύπωσε με ακρίβεια αυτά που διαπιστώνουν και σήμερα οι Ελληνες πολίτες! Κι ακόμη περισσότερο, τόλμησε (εγκαίρως;) να σκιαγραφήσει τι σημαίνει «νεοσυντηρητικό κράτος» σε όλες του τις διαστάσεις.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ λοιπόν μέχρι κεραίας τις επισημάνσεις του Γιώργου Παπανδρέου:
«Νεοσυντηρητικό είναι ένα κράτος
1που υπονομεύει τη δύναμη της οργανωμένης κοινωνίας, των συλλογικών μορφών διαπραγμάτευσης,
2που προωθεί τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών,
3τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου, μέσα από ένα άδικο φορολογικό σύστημα που χαρίζει στους πλούσιους και αφαιρεί από τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα,
4τη χρήση του φόβου, της ανασφάλειας των ασύμμετρων απειλών, των εξωτερικών εχθρών, για να κάμψει κάθε αντίσταση των πολιτών της συντηρητικής πολιτικής».
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ του τότε ήταν ότι ένα τέτοιο κράτος «καταλήγει σε μια βαθιά κοινωνική ανισότητα, καταλήγει σε ένα κράτος διαφθοράς, καταλήγει σε ένα κράτος ανικανότητας».
ΠΟΙΟΣ μπορεί σήμερα, βιώνοντας την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να διαφωνήσει με αυτές τις καίριες επισημάνσεις;
Ή, ΓΙΑ να δώσουμε και πάλι το λόγο στον Γιώργο Παπανδρέου του 2008, ο μέσος Ελληνας πολίτης δεν μπορεί παρά να προσυπογράψει και μια άλλη σημαντική παρατήρηση που έκανε τότε και η οποία στιγματίζει με απόλυτο τρόπο την πολιτική που ακολουθεί σήμερα ο ίδιος.
ΟΠΩΣ λοιπόν έγραφε τότε: «Η ανικανότητα την οποία βλέπουμε και εμείς σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μια ανικανότητα τεχνοκρατική, είναι βαθιά συνδεδεμένη με την ιδεολογία τους, τη φιλοσοφία τους, το νεοσυντηρητισμό τους, τον τρόπο με τον οποίο ασκούν εξουσία».
ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ

Πηγή ; www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: