Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

“Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι στο παιχνίδι”

‘Τα Σκόπια να αποδεχθούν την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»’, υποστηρίζει η Διεθνής Ομάδα Κρίσης και επιμένει ότι αυτή η πρόταση του διαμεσολαβητή διαδραματίζει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Η σχετική έκθεση, της αναφερόμενης Ομάδας, αναφέρει ότι οι υπαναχωρήσεις  από τις θέσεις τους, είναι απαραίτητες και στις δύο χώρες.

«Τα Σκόπια να αποδεχθούν μια συνολική ονομασία και για διεθνή χρήση, και η Ελλάδα πιστεύουμε ότι δεν θα  ζητήσει  αλλαγή της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας».
 Στην έκθεση, επίσης, σημειώνονται:

« Τα Σκόπια θα πρέπει να πάψουν να  ονομάζουν  το  αεροδρόμιό  τους «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» που αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα και να παραιτηθούν από το έργο ‘Σκόπια 2014’, τότε η Αθήνα θα  αποσύρει την απαίτηση της αλλαγής της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας και θα αποδεχτεί την ονομασία ‘Μακεδόνες’ », γράφει συγκεκριμένα η έκθεση της αμερικανικής Ομάδας.

Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων προβαίνει σε μια γενική ανάλυση των εξελίξεων στη χώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Οχρίδας.

Έτσι, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι  πολιτικοί πρέπει να μειώσουν  την ένταση στις συζητήσεις και να έχουν εποικοδομητικές συναντήσεις σε βασικά ζητήματα της χώρας. Η κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τους νόμους και το έργο της και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες.

Όσο για την 10η επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας –Πλαίσιο η International Crisis Group πιστεύει ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες δεν πρέπει να εμφανίζονται μόνο στον εορτασμό της επετείου  αλλά να εφαρμόζουν πλήρως τη συμφωνία της Οχρίδας.

Η Διεθνής Ομάδα Κρίσης επηρεάζει αρκετά  τη στάση των ΗΠΑ και των πολιτικών που ακολουθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: