Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Η μουσουλμανική νεολαία της Ρόδου στο στόχαστρο του τουρκικού εθνικισμού

Του Κ. Βοσπορίτη

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται το εν λόγω ενδιαφέρον δεν αφήνει αμφιβολίες για τις επεκτατικές διαθέσεις της Άγκυρας.
Την εβδομάδα που πέρασε ο τουρκικός Τύπος φιλοξένησε είδηση που αφορούσε τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αδελφοσύνη» των μουσουλμάνων της Ρόδου. Οι επίμονες αναφορές στους μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου γεννούν βάσιμες υποψίες για οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.
Σύμφωνα με άρθρο της ημερήσιας «Ζαμάν», η οποία ανήκει στην ισλαμική αδελφότητα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αδελφοσύνη» της Ρόδου προσφέρει μαθήματα τουρκικής γλώσσας και ισλαμικής κατήχησης στους λιγοστούς μουσουλμάνους νεολαίους του νησιού.
Το κύριο μήνυμα που επιχειρεί να προωθήσει ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου είναι η ανάγκη παροχής μαθημάτων τουρκικής γλώσσας στη μουσουλμανική νεολαία της Ρόδου, η οποία ας σημειωθεί ότι στην επικοινωνία της χειρίζεται μόνο την ελληνική. Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την ανάγκη παροχής τουρκικών μαθημάτων στη μουσουλμανική νεολαία, η «Ζαμάν» προέβαλε ως επιχείρημα την παύση της διδασκαλίας της τουρκικής στους μουσουλμάνους του νησιού τη δεκαετία του ʼ70, ως αντίποινα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Εκείνο που προκαλεί το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι η άμεση εμπλοκή της Μουφτίας Ξάνθης, η οποία παρέχει τους απαραίτητους ιεροδιδασκάλους στη μουσουλμανική κοινότητα της Ρόδου για την κάλυψη των θρησκευτικών της αναγκών.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ιεροδιδάσκαλος Ιλτέρ Μέτσο, πέρα από τα θρησκευτικού χαρακτήρα καθήκοντά του, έχει επιδοθεί, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Η Αδελφοσύνη», και σε άλλους τομείς, όπως η ισλαμική κατήχηση, η διδασκαλία της τουρκικής και της οθωμανικής, θέματα ισλαμικής ηθικής κ.λπ., σε σημείο που να φτάνει να ζητάει την κηδεμονία και προστασία τους –προφανώς από την Άγκυρα– και επιπλέον «ανοίγματα» από την Ελλάδα («Ζαμάν», 3/8/2011).
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Αδελφοσύνη» Μεμέτ Ζαμαντάκης δηλώνει ότι οι μουσουλμάνοι της Ρόδου δεν κατέχουν επαρκώς την τουρκική, σε βαθμό που να αδυνατούν να κατανοήσουν τα νεοεισαγμένα τουρκικά σίριαλ και είναι υποχρεωμένοι να διαβάζουν τους ελληνικούς υπότιτλους!
Ο σύλλογος των μουσουλμάνων Ρόδου «Η Αδελφοσύνη» είναι άμεσο προϊόν της διπλωματικής προσέγγισης που ακολούθησε τα κτυπήματα του εγκέλαδου το 1999.
Ο εν λόγω σύλλογος ιδρύθηκε το 2000 από μια μικρή ομάδα μουσουλμάνων της Ρόδου υπό την ηγεσία του Μουσταφά Σεΐχ.
Ο τελευταίος παρέμεινε στην προεδρία του συλλόγου έως το 2007, αποχωρώντας κατόπιν εσωτερικών διαφωνιών.
Το ενδιαφέρον της «Ζαμάν» για τους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων δεν είναι καινούργιο. Επιχείρησε να κινητοποιήσει πολλές φορές την τουρκική κοινή γνώμη στο εν λόγω θέμα.
Η στιγμή όμως που ήρθε στη δημοσιότητα το τελευταίο άρθρο, λίγο μετά την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έναρξη ερευνών στην ΑΟΖ δυτικά των παραλίων της και ενώ η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, προκαλεί ανησυχίες για τα μύχια σχέδια της ευρύτερης ισλαμικής παράταξης της γείτονας χώρας.
Το ενδεχόμενο να περιέλθει στη σφαίρα επιρροής της Άγκυρας η μικρή μουσουλμανική μειονότητα της Δωδεκανήσου είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για όσους έχουν συνείδηση του τι συνέβη στη Μεγαλόνησο –ή τι συμβαίνει σήμερα στη Θράκη– και δεν θα ήθελαν να δουν την Ιστορία να επαναλαμβάνεται.
Η μετατροπή της μουσουλμανικής νεολαίας της Ρόδου σε όργανο της Τουρκίας μόνο επιζήμια θα μπορούσε να είναι για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Το ελληνικό κράτος οφείλει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή σήμερα, που το θέμα δεν έχει πάρει ακόμη διαστάσεις και αντιμετωπίζεται ευκολότερα, για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει χιονοστιβάδα σε λίγα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: