Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι ιδεοληψίες ή πιθανόν οι άλλου είδους δεσμεύσεις και υποχρεώσεις κράτησαν δεσμευμένη την ελληνική εξωτερική πολιτική στην τήρηση ισορροπιών στη Λιβύη και στην έμμεση στήριξη του καθεστώτος Καντάφι. Η αναγνώριση των αντικαθεστωτικών από την Αθήνα, την ημέρα που κατέρρευσε η Τρίπολη, ήταν καθυστερημένη και ανέδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η αναγνώριση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και να είχαν επιδιωχθεί συγκεκριμένα ανταλλάγματα.
— Σύντομα θα έχουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής από το νέο λιβυκό καθεστώς καθώς σας υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει προκηρύξει διαγωνισμό για πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης με βάση τη μέση γραμμή. Η Λιβύη διαχρονικά ζητούσε η μέση γραμμή να υπολογιστεί με «κλειστό» τον Κόλπο της Σύρτης και χωρίς υπολογισμό της Γαύδου, κάτι που φυσικά δεν δέχεται η Ελλάδα.
— Σε σοβαρά προβλήματα και οικογενειακές ανατροπές έχει οδηγήσει η σπουδή της διοικητικής ιεραρχίας του υπουργείου Εξωτερικών να δώσει αποφάσεις μετακίνησης και τελικά να μην υπάρχουν κονδύλια για την υλοποίησή τους. Έτσι υπάλληλοι που έχουν ξενοικιάσει τα σπίτια τους στην Αθήνα και έχουν στείλει τις οικογένειές τους στους τόπους τοποθέτησής τους (λόγω σχολείων κ.λπ.) βρίσκονται τώρα ξεκρέμαστοι να περιμένουν την έγκριση δαπανών πρώτης εγκατάστασης. Ας τραβήξει το αυτί των υπευθύνων ο κ. Λαμπρινίδης, καθώς όπως φαίνεται μόνον οι ημέτεροι του Ισογείου επιβιώνουν…
• Για την ανιδιοτέλεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχουν αμφιβολίες.
Είδατε την ξαφνική ανατροπή της τουρκικής πολιτικής στη Λιβύη. Από υπέρμαχος του Καντάφι και διαφωνώντας στο ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα, μετατράπηκε ξαφνικά σε προστάτη των αντικαθεστωτικών.

• Στη στροφή αυτήν (που η Τουρκία συμπεριφέρεται ως να μην υπήρξε ο κ. Ερντογάν από τους σθεναρότερους υποστηρικτές του Καντάφι) δεν παίζει ρόλο μόνο το όραμα της Άγκυρας για επανασύσταση υπό άλλους όρους της τουρκικής επιρροής στα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
— Η Λιβύη οφείλει 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια σε τουρκικές επιχειρήσεις, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου έχει πολλά συμβόλαια για έρευνα και εξόρυξη σε κοιτάσματα της λιβυκής ερήμου και οι τουρκικές επενδύσεις στη Λιβύη φθίνουν τα 15 δισ. δολάρια.
— Οπότε μάλλον δεν είναι μόνο ιδεολογικός ο λόγος της προσπάθειας της Τουρκίας να εμφανιστεί ως πάτρωνας του νέου καθεστώτος που διαμορφώνεται στην Τρίπολη.

— Αλλά και στην Αφρική τα ανοίγματα της Άγκυρας έχουν στόχους όχι μόνο οικονομικούς ή θρησκευτικούς. Για παράδειγμα, το ξαφνικό ενδιαφέρον του κ. Ερντογάν για την πείνα στη Σομαλία μήπως έχει σχέση και με τη θέση της χώρας αυτής στο Κέρας της Αφρικής; Με αύξηση της επιρροής και παρουσίας της στην περιοχή αυτή η Τουρκία ελπίζει ότι θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και εκδουλεύσεις στις παγκόσμιες ναυτικές δυνάμεις, αλλά και στη Δύση, που δεν έχει και ιδιαίτερες σχέσεις με τη μεγάλη αυτή αφρικανική χώρα.
— Αν δεν κάνουμε λάθος, το Μορατόριουμ Παπούλια-Γιλμάζ προέβλεπε, εκτός των άλλων, και αποφυγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, πάντως, όχι μονό υπήρξαν έξοδοι των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, αλλά σημειώθηκαν και παραβιάσεις του ελληνικού ΕΑΧ και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός FIR Αθηνών. Διαβήματα έγιναν, άραγε, ή ο Φ. Ξύδας δεν έλαβε τέτοιες οδηγίες;
— Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Αλί Μπαμπατσάν αποφάσισε συμπτωματικά να γιορτάσει το Μπαϊράμι στη... Θράκη. Η περιοδεία του τούρκου υπουργού θα ξεκινήσει από κάποιο χωριό της Ροδόπης και θα συνεχίσει στο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής και μετά στο Ιμαρετ της Καβάλας και στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς κάθε δίμηνο έχει χρεωθεί και κάποιος τούρκος αξιωματούχος να περιοδεύει στη Θράκη για να μην ξεχνιόμαστε…
— Ο κ. Μπαμπατσάν είχε περιοδεύσει και πάλι στη Θράκη το 2007, όταν τον είχε κατευοδώσει η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ελπίζοντας ότι ο τούρκος αξιωματούχος (τότε υπουργός Εξωτερικών) θα ήταν προσεκτικός. Ο κ. Μπαμπατσάν βεβαίως δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και, αφού είχε θέσει στη συνάντηση με την ομόλογό του θέμα μειονότητας, παρουσίασε στη Θράκη όλη τη σκληρή ατζέντα του τουρκικού εθνικισμού…

— Στη Θράκη συνεχίστηκε και φέτος η φιέστα του τουρκικού (διαχρονικού) βαθέως κράτους με αφορμή το ιφτάρ του Ραμαζανιού.
Το «καραβάνι» του τουρισμού που περιοδεύει στα Βαλκάνια έστησε τη φιέστα του φέτος στη Φιλύρα. Το «καραβάνι» υποτίθεται ότι οργανώνεται από τον Δήμο Μπαϊράμ Πασά της Κωνσταντινούπολης, αλλά καθώς τα τραπέζια για χιλιάδες ανθρώπους και τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που το συνοδεύουν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, είναι μάλλον προφανές από πού προέρχονται και τι σκοπούς εξυπηρετούν.
— Θα ήταν πράγματι ενδιαφέρον να βλέπαμε πώς θα αντιδρούσε η τουρκική κυβέρνηση εάν κάποιος σύλλογος ή δήμος από την Ελλάδα αποφάσιζε κάθε χρόνο να περιοδεύει σε χριστιανικά κέντρα της Τουρκίας και να οργανώνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις μοιράζοντας δωρεάν φαγητό (σε έναν έμμεσο προσηλυτισμό) και παρουσιάζοντας «καλλιτεχνικές» εκδηλώσεις με βυζαντινή και αρχαιοελληνική θεματολογία.

Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί, σε τέτοια θέματα το τουρκικό κράτος είναι πραγματικό κράτος και λειτουργεί…
— Τα 20 χρόνια ανεξαρτησίας της ετοιμάζεται να γιορτάσει η ΠΓΔΜ και όπως αναφέρουν τα σκοπιανά ΜΜΕ η εορταστική ομιλία του κ. Γκρούεφσκι θα γίνει μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Πάλι καλά, γιατί ο κ. Γκρούεφσκι θα ήταν ικανός να ανέβει και πάνω στον Βουκεφάλα προκειμένου να κερδίσει καμιά ψήφο και να δώσει αποδείξεις του εθνικισμού του.
— Όσον αφορά τις δηλώσεις του ότι επιθυμεί τη λύση του θέματος της ονομασίας, μάλλον γίνονται εν όψει των καθιερωμένων επαφών του Σεπτεμβρίου και των επαφών που έχουν οι δυο πλευρές με τον Μ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.
• Η Τουρκία είχε εκβιάσει όλη την Ατλαντική Συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του Στρασβούργου προκειμένου να άρει το βέτο της για την εκλογή του κ. Ράσμουσεν στη θέση του γγ του ΝΑΤΟ. Μια από τις απαιτήσεις της ήταν να απαγορεύσει η Δανία τη λειτουργία του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού Roj TV.
• Η Δανία όμως είναι κράτος δικαίου και το κλείσιμο ενός τηλεοπτικού σταθμού δεν γίνεται με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας ούτε, πολύ περισσότερο, κατ' απαίτηση της κυβέρνησης τρίτης χώρας.
— Το γεγονός ότι έγινε δικαστική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες της Τουρκίας για τη χρηματοδότηση του σταθμού και για σχέσεις του με το ΠΚΚ, η οποία δεν κατέληξε σε απόφαση για κλείσιμο του σταθμού, έχει εξοργίσει την Άγκυρα και σε τέτοιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις τού τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγεμέν Μπαγκίς. Με τέτοια συμπεριφορά, πάντως, μάλλον ερεθίζουν χώρες όπως η Δανία, που δεν θέλουν και πολύ για να συνταχθούν με τη Γερμανία και τη Γαλλία στο αντιτουρκικό μπλοκ της ΕΕ.
— Και μια ερώτηση για τον υπεύθυνο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Είχε τις ευλογιές του κόμματος η παρουσία του βουλευτή Ξάνθης Τσ. Μάντατζη σε ιφτάρ στην Κεσσάνη; Ρωτάμε γιατί μας έκανε εντύπωση ότι η ομιλία του έλληνα βουλευτή στην εκδήλωση του τουρκικού δήμου έγινε μπροστά από την τουρκική σημαία, ένα γιγαντιαίο πορτρέτο του Κεμάλ και έναν χάρτη που παρουσίαζε με πράσινο περίγραμμα την ελληνική Θράκη, αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο χάρτης αυτός είναι το σύμβολο του τουρκισμού στη Θράκη και παραπέμπει στο «ανεξάρτητο τουρκικό κράτος της Θράκης»…
  

Πηγή: www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: