Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛΙ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΣΕ ΘΡΑΚΗ, ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μπαϊράμ στη Θράκη θα κάνει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν τουρκόφωνα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές η άφιξή του αναμένεται την προσεχή Δευτέρα, μία μέρα πριν την έναρξη της τριήμερης γιορτής. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία εννεαήμερη επίσκεψη, όχι μόνο στη περιοχή μας, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Μπαμπατζάν την πρώτη μέρα της άφιξής του θα παραστεί σε δείπνο προς τιμήν σε οικισμό της Ροδόπης, ενώ την πρώτη μέρα της μουσουλμανικής τριήμερης γιορτής θα προσευχηθεί στο Εσκί Τζαμί Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του θα βρεθεί σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη.
Η «σκληρή γραμμή» Μπαμπατζάν στη Θράκη το 2007
Ο Αλί Μπαμπατζάν είχε επισκεφτεί ξανά την Κομοτηνή τον Δεκέμβριο του 2007 έχοντας όμως τότε την ιδιότητα υπουργού Εξωτερικών. Τότε ο Τούρκος υπουργός, συνοδευόμενος από τα μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» της μουσουλμανικής μειονότητας και τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές», είχε μεταβεί στο μειονοτικό λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής, όπου τον υποδέχθηκαν μαθητές. Απευθυνόμενος εκεί στους μαθητές τους είχε αποκαλέσει «αδέρφια Τούρκους», ενώ αμέσως μετά είχε βρεθεί στα τα γραφεία της λεγόμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», η λειτουργία της οποίας έχει απαγορευτεί από τα δικαστήρια και στη συνέχεια προσευχήθηκε στο τέμενος Εσκί Τζαμί.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί στο τουρκικό προξενείο και με τους αυτοαποκαλούμενους «μουφτήδες» που δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική Πολιτεία και άλλους παράγοντες της μειονότητας. Μιλώντας σε συγκέντρωση μειονοτικών σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής ο Τούρκος υπουργός είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της μειονότητας και όπως είπε, στην επίλυσή τους θα φανούν τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είχε αναφέρει τότε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και πρέπει να εξασφαλίζει όλα τα δικαιώματα στους πολίτες της. Κάλεσε τους μειονοτικούς να διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα τα δικαιώματά τους και ανέφερε ως παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο, όπως είπε, έχουν κερδηθεί πολλές υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: