Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΙΦΤΑΡ ΣΤΗΝ ΚΕΣΣΑΝΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

Tο γεύμα ιφτάρ που διοργάνωσε η κεντρική διοίκηση του συλλόγου αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD) έλαβε χώρα την Τρίτη, 9 Αυγούστου στην Κεσσάνη της Αδριανούπολης.
Το γεύμα ιφτάρ, στο οποίο συμμετείχαν ο γενικός πρόεδρος του BTTDD, Μπουρχανεντίν Χακγκιουντέρ, ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης, βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη, ο αντιπεριφερειάρχης επί κοινωνικών θεμάτων της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Ιρφάν Ουζούν, ο δήμαρχος Ιάσμου, Ισμέτ Καδή, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο δήμαρχος Μύκης, Μουσταφά Τζουκάλ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ριντβάν Μολλά Ισά και Μεχμέτ Δεβετζίογλου, η πρόεδρος του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα προς την Ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο γενικός πρόεδρος του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος της τουρκικής ένωσης Ξάνθης, Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος της ένωσης τούρκων δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμι Τοραμάν, ο πρόεδρος του συλλόγου των αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Δερντιμάν, ο πρόεδρος της τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων μειονότητας της Δυτικής Θράκης Ετζεβίτ Εμίν, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας μειονότητας Δυτικής Θράκης, Τζεμίλ Καμπζά, ο εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ, εκπρόσωποι διαφόρων ΜΚΟ που δρουν στη Δυτική Θράκη, ο βουλευτής Αδριανούπολης του ΑΚΡ, Δρ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο βουλευτής Αδριανούπολης του CHP, Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο βουλευτής Προύσας του ΑΚΡ, Χακάν Τσαβούσογλου, ο έπαρχος Κεσσάνης, Αχμέτ Ναρίνογλου, ο δήμαρχος του Οσμάνγκαζί Προύσας Μουσταφά Ντουντάρ, ο δήμαρχος Κεσσάνης Μεχμέτ Οζτζάν και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις «Σαπτσί-Αγάνταγι».
Την έναρξη των εθιμοτυπικών ομιλιών που ξεκίνησαν μετά από το εζάν και το γεύμα πραγματοποίησε ο γενικός πρόεδρος του BTTDD, Μπουρχανεντίν Χακγκιουντέρ.
Ο Χακγκιουντέρ δήλωσε ότι ο σύλλογος έχει βάλει την υπογραφή του σε πολλές πρωτιές μέχρι σήμερα και πρόσθεσε: «οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, λόγω των πιέσεων που βίωσαν από τη μέρα που έμειναν στη Δυτική Θράκη το 1923 με την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάννης, αναγκάστηκαν να διασκορπιστούν στις τέσσερις γωνιές του κόσμου για διάφορους λόγους. Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, 750.000 Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στην Τουρκία και νιώθουν τιμή και περηφάνια για το λόγο αυτό. Διότι η μητέρα-πατρίδα τους είναι η Τουρκία. Όπως αποτελεί μητέρα-πατρίδα και για όλους όσοι βρίσκονται εδώ σε αυτή την αίθουσα. Είναι αναμφίβολο το γεγονός ότι το να επιθυμεί κανείς να ζήσει στα χώματα όπου γεννήθηκε, αποτελεί το πιο βασικό του δικαίωμα. Ωστόσο, εάν κοιτάξουμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που αποτελεί υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εποχή μας, βλέπουμε ότι ο μόνος θεσμός που δεν προστατεύει είναι αυτός της ιθαγένειας. Λόγω της έλλειψης προστασίας του θεσμού της ιθαγένειας από την ΕΕ, περίπου 60 χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, αναγκάστηκαν να διαμείνουν στην Τουρκία, καθώς έχουν απολέσει την ιθαγένειά τους»......

.......συνέχεια στο http://www.tourkikanea.gr/

Πηγή : Περιοδικό Αζινλίκτσα 12-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: