Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Καλή Παναγιά Σ υ ν έ λ λ η ν ε ς

 Με τον Λάζαρο Μαύρο

Ε Κ Α Τ Ο Μ Μ Υ Ρ Ι Ω Ν όπου γης Ελλήνων η συγκίνηση, συνοδεύει σήμερα τις εκατοντάδες των αδελφών Ποντίων, που με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα σκαρφαλώνουν στο όρος Μελά, της αλησμόνητης μαυροθαλασσίτικης πατρίδας της Τραπεζούντας, για να ξαναλειτουργήσουν για δεύτερο έτος, μετά από 87 χρόνια, το πολυαίωνο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Βαθύτατη συγκίνηση, σμιλευμένη από την ιστορία των φρικτών παθών του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού. Και την ανέκπτωτη Μνήμη της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου 1916-1923, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές. Τη Μνήμη της Καταστροφής, του Ξεριζωμού, της Προσφυγιάς. Τη Μνήμη που διεκδίκησαν και μόλις τη δεκαετία του ’80 κατάφεραν οι Πόντιοι να αναγνωριστεί από τα κοινοβούλια Ελλάδος και Κύπρου, με την ψήφιση της 19ης Μαΐου κάθε έτους, ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Π Α Ν Τ Ο Υ ΣΤΟΝ Ελληνισμό σήμερα, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε μικρό και μεγάλο νησί μας, η μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γίνεται, όπως κάθε Δεκαπενταύγουστο, το επίκεντρο πολυπληθών πανηγύρεων, στα μοναστήρια και στους ναούς που κάθε τόπος αφιερώνει στην Παναγιά του. Με ξεχωριστή λαμπρότητα, σαν Λαμπρή του καλοκαιριού τη βιώνουν οι ευσεβέστεροι. Και μαζί τους, ιδίως στα νησιά μας, όλοι οι άλλοι, δικοί και ξένοι παραθερίζοντες. Η ευχή «Καλή Παναγιά», όλο το προηγούμενο 15ήμερο, ανταλλασσόταν ανάμεσα στους ντόπιους, όμοια με το «Καλό Πάσχα» κι όλα τα υλικά έτοιμα για το ψήσιμο του «λαμπριανού» της Αστυπάλαιας. Με τις ελπίδες πάντα και τις προσευχές στην Αειπάρθενο καθώς, βαθύτατη παραμένει η πίστη πως «εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε», που ψάλλει στην Πορταΐτισσά της, μ’ επικεφαλής τον μελωδούντα παπά Ευσέβιο η πεταλούδα του Αιγαίου μας.
Φ Ε Τ Ο Σ ΑΠ’ όλες τις εορτάζουσες Παναγιές, οι σκέψεις κι οι προσευχές στρέφονται πρώτα για την παρηγοριά των οικογενειών και των οικείων των παλληκαριών που θυσιάστηκαν στον Όλεθρο της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο. Κι ύστερα στην προστασία τής κινδυνεύουσας πατρίδας: Πρεσβείαις της Θεοτόκου, να φωτίσει ο Παντοδύναμος τον λαό μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, να βρει επιτέλους άξιους, ανιδιοτελείς, λαοπρόβλητους και μη αρχομανείς ηγέτες, προπάντων ικανούς ν’ αρχηγεύσουν και να στρατηγήσουν τη διάσωση και την ανόρθωση της πατρίδας από την τρισάθλια κατάσταση όπου οι νυν κυβερνώντες την κατάντησαν.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: