Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Είπαμε ψυχραιμία, ψυχραιμία με την Τουρκία, αλλά το να ακούς τον πρωθυπουργό να απαντά σε ερώτηση για τις προκλήσεις και τις απειλές της Άγκυρας και να μη βρίσκει μια κουβέντα να πει για τον κ. Ερντογάν, είναι μάλλον παράδοξο.
• Εκτός εάν υπάρχει ο φόβος ότι ο κ. Ερντογάν μπορεί να ενοχληθεί και να έχει κανένα ξέσπασμα στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη…
— Όσο για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Εκεί που η Αθήνα πίστευε ότι μπορεί να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και μάζευε στοιχεία για τον εκμηδενισμό ουσιαστικά των υπερπτήσεων τους τελευταίους δύο μήνες, για να αποδείξει ότι ο κ. Ερντογάν έχει αλλάξει, έφθασε το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ και τα άλλαξε όλα. Για πόσο δηλαδή θα μπορεί ο κ. Παπανδρέου να αναθέτει σε έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο του ΥΠΕΞ να απαντά στην Τουρκία, θεωρώντας ότι έτσι δεν θα διαταραχθεί το κλίμα;

— Ας ελπίσουμε (αν και μάλλον δεν υπάρχει τέτοια ελπίδα) ότι θα υπάρξει διαφορετικός χειρισμός της υπόθεσης του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους «BERGEN» από τον χειρισμό που είχε κάνει η κ. Μπακογιάννη με το άλλο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «MALENE Ostervold» που αλώνιζε ανενόχλητο στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου και απομακρύνθηκε μόνον όταν τελείωσε τις έρευνές του… Θυμίζουμε ότι τότε ο καπετάνιος είχε επικαλεστεί… βλάβη για να καθυστερήσει την αποχώρησή του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
— Αλλαγή φρουράς στη θέση του επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ο Τομ Μίλερ μάλλον θα νοσταλγεί την Αθήνα, έχοντας να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον του Ισλαμαμπάντ και της Λαχώρης. Στη θέση του έρχεται η κ. Βιρτζίνια Λιν Μπένετ, διπλωμάτις καριέρας προερχόμενη και αυτή, όπως ο νυν πρέσβης Ντάνιελ Σμιθ, από τον πυρήνα της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
— Η κ. Μπένετ είχε τη θέση αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου της υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον και πριν ήταν διευθύντρια του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τ. Νεγρεπόντε. Είχε υπηρετήσει στη διεύθυνση των επιχειρήσεων αντιμετώπισης των ναρκωτικών στην Κολομβία, για τέσσερα χρόνια υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, την περίοδο που ήταν στο φόρτε της η επιχείρηση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενώ έχει περάσει και από τις πρεσβείες της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων.
— Η αλήθεια είναι ότι, όπως φαίνεται, η Αθήνα εξελίσσεται σε ένα ξεκούραστο και ευχάριστο πόστο, με το οποίο ανταμείβονται οι στενοί συνεργάτες των επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
— Αλήθεια, δεν έχουμε δει και το αρχείο της εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ, για να θυμηθούμε ποιος ήταν «πολιτικός σύμβουλος» την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Και κυρίως για να μαθαίναμε και τι είδους... κινητό χρησιμοποιούσε...
— Τουρκομαθής φίλος έστειλε αποσπάσματα από συνέντευξη πρόεδρου του Ευαγούς Ιδρύματος του νοσοκομείου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, κ. Καραγιάννη, σε τουρκική εφημερίδα.
— Ο κ. Καραγιάννης, λοιπόν, δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα ότι πάντοτε ήταν αντίθετος στις προσφυγές εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ για τις περιουσίες. Κατηγορεί εκείνους που είχαν την ιδέα να «εναγάγουν τη χώρα του» (σ.σ.: την Τουρκία εννοεί) στο ΕΔΑΔ και δηλώνει ότι πάντοτε ο ίδιος ήταν υπέρ των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της χώρας του. Θεωρεί μάλιστα ότι τώρα όλα βαίνουν καλώς, μια και ο κ. Ερντογάν επιστρέφει τις περιουσίες.
• Για να εξηγήσει μάλιστα πόσο καλός τούρκος πολίτης είναι, δηλώνει ότι πλέον μπορεί να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό του (Ερντογάν) και να τη διαβάσει το βράδυ και δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Ατατούρκ.Εξηγεί στην εφημερίδα ότι ο Κεμάλ αγαπούσε πολύ τους Ρωμιούς και έχει και επιχειρήματα: Όλοι οι υπηρέτες του ήταν Ρωμιοί...
— Ο κ. Καραγιάννης, που κάνει τον πρόεδρο ενός από τα πιο ιστορικά και πλούσια μειονοτικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης, δηλώνει οπαδός του ΑΚΡ και στο δωμάτιό του ποζάρει κάτω από τη φωτογραφία του Κεμάλ και τη φωτογραφία του αντιπροέδρου του… ΑΚΡ Μπουλέντ Αρίντς. (Πρόκειται για τον κύριο που δήλωνε ότι οι Έλληνες θα ζητιανεύουν σε λίγο...)
— Πραγματικά είναι ασχολίαστος ο ραγιαδισμός, εάν πρόκειται μόνο περί αυτού...
— Έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά για τη διαχείριση των βακουφίων, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο του τουρκικού κράτους, συγχρόνως όμως δέχθηκαν πολλά πλήγματα και από την κακή και αδιαφανή διαχείρισή τους.
— Διοικητικά συμβούλια και διαχειριστικές επιτροπές που έχουν εκλεγεί με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, με παρεμβάσεις του τουρκικού βαθέος κράτους, πίσω από την πλάτη των ομογενών μελών των κοινοτήτων. Με εκλογές που στήνονταν στο παρασκήνιο…
— Πρόεδροι οι οποίοι νοίκιαζαν σε «γνωστούς» τους τούρκους επιχειρηματίες τα σπουδαία και μοναδικά ακίνητα των ιδρυμάτων τους, με ενοίκιο συνήθως εξευτελιστικό, ομογενείς παράγοντες που φρόντιζαν να διαχειρίζονται τα παιδιά τους κοινοτικές περιουσίες στην Ελλάδα, λες και επρόκειτο για οικογενειακή περιουσία τους.
— Μετά τα τελευταία μέτρα, όπου ολόκληρο το κράτος κατεβάζει ρολά, το ίδιο συμβαίνει και με τη διπλωματική υπηρεσία. Με υπάλληλους που πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ιδιομορφίες της εργασίας τους, με τα λειτουργικά έξοδα των διπλωματικών αρχών να συρρικνώνονται δραματικά και κυρίως με την έλλειψη στρατηγικής και οράματος, δεν υπάρχει καμία αχτίδα αισιοδοξίας.
— Το τελειωτικό κτύπημα ήρθε με την αφαίρεση άλλων 10 εκατομμυρίων ευρώ από τον ήδη τσεκουρωμένο προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Η πλήρης απορρύθμιση. Ίσως τώρα είναι κατανοητό ότι αντί για το βόλεμα των ημετέρων η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ θα έπρεπε να λάβει μια τολμηρή απόφαση και να παγώσει κάθε είδους μετακίνηση και μετάθεση, με την εξαίρεση των περιπτώσεων εκείνων που αφορούν υποθέσεις υγείας ή άκρως σημαντικών διπλωματικών λόγων.
— Έτσι, μερικές δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα πήγαιναν για να καλύψουν τρύπες στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και δεν θα κατέληγαν στις μεταφορικές εταιρείες και στα αεροπορικά εισιτήρια…
— Ακούσαμε με προσοχή τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για τη Θράκη, τις κορώνες του για το τουρκικό προξενείο και την προπαγάνδα που κάνει εκεί. Ο κ. Πάγκαλος είχε πάντοτε μια ευαισθησία για τη Θράκη, αλλά αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ουδέποτε επιχειρήθηκε να ληφθεί κάποιο μέτρο που θα περιορίζει την υπονομευτική δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι δηλώσεις έγιναν για να δικαιολογηθούν τα όσα δρομολογούνται εκεί, με τους μουφτήδες κ.λπ.
— Με την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία τι ακριβώς γίνεται; Βλέπουμε μια ακατανόητη ανοχή από την Αθήνα που έχει δεχθεί τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπερίσα ότι θα τηρήσει τα διεθνή στάνταρ για την καταγραφή των μειονοτήτων. Ακούμε γκρίνιες και παράπονα πάντως από την πλευρά της «Ομόνοιας» και ελπίζουμε να βρεθεί λύση σύντομα, ώστε να μη βάλουμε οι ίδιοι και οι ομογενείς την ταφόπλακα στην ελληνική παρουσία στην Αλβανία.
• Γιατί έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός αυτών που θα καταγραφούν, και αψηφώντας τις απειλές θα δηλώσουν την ελληνική εθνική καταγωγή τους. Αν οι Βορειοηπειρώτες δεν κινητοποιηθούν ώστε να καταγραφούν στην απογραφή, θα είναι εύκολη δουλειά πλέον για τους Αλβανούς να θέσουν οριστικό τέλος στην ελληνική εθνική μειονότητα.



Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: