Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Κάνε κουράγιο Ελλάδα μας…

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Σ Ι Ε Ρ Ι Φ Η Σ Βαρνάβας του Ελευθερίου εξ Αμμοχώστου, πτυχιούχος ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, εθελοντής πολεμιστής του 39 Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου, έπεσε (1ος Κύπριος) μαχόμενος στη νικηφόρα αντεπίθεση του Ελληνικού Στρατού κατά των Ιταλών φασιστών εισβολέων στο Τεπελένι της Βορείου Ηπείρου.
(2) Λιασίδης Λουκάς του Χαραλάμπους εξ Αμμοχώστου, φοιτητής ιατρικής στην Αθήνα, εθελοντής επίσης του 39 ΣΕ, τραυματίστηκε κρίσιμα στο Τεπελένι κι εξέπνευσε σε νοσοκομείο της Αθήνας.
(3) Γεωργιάδης Ροδίων του Προκοπίου εκ Λεμεσού, πτυχιούχος ιστορίας και αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών κι ο αδελφός του
(4) Μιλτιάδης, πτυχιούχος Σιβιτανιδείου Σχολής, εθελοντές πολεμιστές του 39 ΣΕ, ο Ροδίων προαχθείς σε δεκανέα επ’ ανδραγαθία στο πεδίο της μάχης κατά των Ιταλών εισβολέων, στελέχη κατόπιν της αντιστασιακής οργανώσεως «Εθνικόν Επαναστατικόν Κομιτάτον», συνελήφθησαν απ’ την Γκεστάπο, καταδικάστηκαν από Γερμανικό Στρατοδικείο, μεταφέρθηκαν στις ναζιστικές φυλακές του Βρανδεμβούργου, όπου ο Ροδίων εξέπνευσε 16.10.1944 κι ο Μιλτιάδης κατέστη για πάντα αγνοούμενος.
(5) Δρουσιώτης Ανδρέας του Αργυρού εκ Λεμεσού, επίσης πτυχιούχος, εθελοντής πολεμιστής του 39 ΣΕ, αργότερα αντάρτης του ΕΛΑΣ, θυσιάστηκε πολεμώντας το 1944 στην Πιερία…
Και οι πέντε στον πρώτο κατάλογο των 46 Κυπρίων, εκ των οποίων οι 30 φοιτητές, στην Αθήνα, που μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 έσπευσαν εθελοντές στον Ελληνικό Στρατό και πολέμησαν τους Ιταλούς στη Β. Ήπειρο. Πλήθος στοιχεία, στο βιβλίο «Έπος και Μαρτύριο - Οι Κύπριοι Ήρωες του Αλβανικού Έπους και της Εθνικής Αντίστασης - Ροδίων και Μιλτιάδης Γεωργιάδης», του Γεωργίου Ν. Χατζηκωστή.
Ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου υπολογίζει τους Κυπρίους εθελοντές του ΕΣ στον πόλεμο του 1940-41 σε 200 τουλάχιστον. Στις 25.11.1940 ο εξ Αμμοχώστου γόνος μεγάλης οικογένειας, Ευάγγελος Λούη Λουΐζος, «πήρε ταξί και ζήτησε από τον εμβρόντητο οδηγό να τον οδηγήσει αμέσως στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο» όπου κατετάγη εθελοντής. Ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι Κύπριοι εθελοντές, ήσαν τέκνα επίσης εθελοντών πολεμιστών του ΕΣ στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, της Κρητικής Επανάστασης και του ελλαδοτουρκικού πολέμου του 1897.
Είκοσι περίπου χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν κατά του Ναζισμού και του Φασισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τάφοι 600 Κυπρίων πεσόντων βρίσκονται σε 49 κοιμητήρια 18 διαφορετικών χωρών. Πρώτ’ απ’ όλα και πάνω απ’ όλα: «Για της Ελλάδας μας τη λευτεριά», όπως στιχούργησε ο Τεύκρος Ανθίας, σε μουσική των Ελλήνων πολεμιστών του 1912- 13, στον ύμνο των Ακελιστών εθελοντών, που από 16.6.1943 αποφάσισαν και κατατάγηκαν στο βρετανικό «Κυπριακό Σύνταγμα».
ΕΡΩΤΗΣΗ
Οι πιο μελετηροί μπορούν, άραγε, να επαληθεύσουν ότι ο πρώτος που θυσιάστηκε στο Έπος της Πίνδου, 05.00 της Δευτέρας 28ης Οκτ. 1940 στο φυλάκιο 21 του 5ου Λόχου, του 51 Συντάγματος Πεζικού (διοικητής Κων. Δαβάκης), στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας Πυρσόγιαννης, ήταν ο 28χρονος πολυβολητής Βασίλης Τσιαβαλιάρης του Ιωάννη και της Αγορής, εκ Πιαλείας Τρικάλων, σύζυγος της Ελένης και πατέρας των Νικόλα 5χρ., Γιώργου 2χρ. και Αλεξάνδρας;

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: