Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών Τον στείλανε στο προξενείο της Βοστώνης κι αυτός κάνει το μεταπτυχιακό του!

Όταν είσαι δικός μας, όλα γίνονται. Οι νόμοι είναι για τους άλλους... Και δεν είναι γενικολογία αυτό...
Ειδική μεταχείριση, όχι απλώς προκλητική, αλλά που συνιστά όχι μόνο πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά και ποινικό αδίκημα, αποτελεί η περίπτωση του 42χρονου διπλωμάτη Αλέξανδρου Ιωαννίδη, μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ Κων. Παπαδόπουλου, ο οποίος αυγουστιάτικα, την ώρα που τίποτε δεν κουνιέται, αποσπάσθηκε στο προξενείο της Βοστώνης... Μόνο που δεν πατάει το πόδι του, όπως μάθαμε, ή μάλλον πηγαίνει για να παίρνει τον μισθό του, που ανέρχεται σε 100.000 ευρώ τον χρόνο.Κάνει ο κ. Ιωαννίδης το μεταπτυχιακό του στο διάσημο πανεπιστήμιο Φλέτσερ (θυμίζω ότι εκεί έκανε τη διατριβή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής) με θέμα τις Διεθνείς Σχέσεις και κυρίως τις σχέσεις με το Ισραήλ.Δηλαδή πληρώνει το ελληνικό κράτος (στην ουσία το κορόιδο ο ελληνικός λαός) για να σπουδάζει ο κ. Ιωαννίδης... Άραγε ποίου είναι προστατευόμενος;
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, που είναι γνωστό ότι τέτοιες καταστάσεις δεν τις ανέχεται, θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις και να τραβήξει τα αυτιά εκείνων που καλύπτουν τη σκανδαλώδη αυτή ιστορία και φυσικά να ακυρώσει την απόσπαση του εν λόγω διπλωμάτη...
— Φωτιές έχουν ανάψει στο ΥΠΕΞ από την έντονη φημολογία ότι ψήνεται στο παρασκήνιο Ανώτατο Υπηρεσιακό για τις επόμενες ημέρες. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα γίνει για να αντιμετωπισθούν υπαρκτά προβλήματα της Διπλωματικής Υπηρεσίας, αλλά για την τακτοποίηση «εκκρεμοτήτων» πριν έρθουν οι εκλογές.
— Βλέπετε, η καθεστηκυία τάξις του ΥΠΕΞ πιάστηκε στον ύπνο με την κατάρρευση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και τώρα η κατάσταση είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
— Δεν θεωρούμε βάσιμες τις πληροφορίες ότι ο νυν Γ.Γ. κ. Ζέππος ενδιαφέρεται πράγματι να πάρει την πρεσβεία της Ουάσινγκτον, όχι μόνο λόγω ηλικίας, αλλά και γιατί είναι προφανής η καταιγίδα που θα ξεσπάσει στο ΥΠΕΞ.
— Κάποια πρώτα δείγματα πήραμε με δημοσιεύματα των «Νέων» και ιστοσελίδων που ασχολήθηκαν με τον κ. Ζέππο, στέλνοντας μηνύματα προς το σύστημα εξουσίας του ΥΠΕΞ. Η αγωνία που υπήρξε αποκαλύφθηκε με δημοσίευμα της «Καθημερινής», που παρουσίαζε τον κ. Ζέππο να υπερισχύει του κ. Δήμα, ο οποίος φέρεται να είχε ζητήσει την παραίτησή του.
— Αν γίνει πάντως το Υπηρεσιακό, θα είναι ο ίδιος ο κ. Ζέππος που θα παραβιάζει μια από τις λίγες ορθές αποφάσεις που έλαβε ο κ. Δρούτσας, το να απαιτείται δηλαδή η δημόσια προκήρυξη των θέσεων που θα πληρωθούν πριν από τη σύγκληση του Υπηρεσιακού, ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους όσοι πληρούν τα κριτήρια.
— Ψάχνονται ακόμη στο υπουργείο Εξωτερικών για να αντιληφθούν τι έχει συμβεί με το Σκοπιανό. Η αφορμή δόθηκε από τις επίμονες αναφορές του κ. Παπανδρέου στο θέμα της ονομασίας, που λίγο-πολύ έδινε την εντύπωση ότι η λύση είναι προ των πυλών και είναι τυπική διαδικασία η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
— Βεβαίως, από πουθενά δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτι έχει κινηθεί στο θέμα των Σκοπίων ή ότι έχει αλλάξει στο παραμικρό η στάση του κ. Γκρούεφσκι... Ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν σαν να ήθελε να παγιδεύσει σε μια κρίση τη νέα κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καρατζαφέρης δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Εκτός εάν είχε δεσμευθεί σε ατλαντικούς και ευρωπαϊκούς κύκλους ότι θα έλυνε το θέμα, με πρόσχημα την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.
• Η τακτική δεν είναι πρωτόγνωρη: Στην αναμπουμπούλα θα δινόταν η εντύπωση ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι... καταστροφή για την Ελλάδα, οπότε ως μοναδική εναλλακτική και «σωτήριος» επιλογή θα προβαλλόταν η αποδοχή μιας λύσης που θα χάριζε γλώσσα και ταυτότητα στον κ. Γκρούεφσκι και θα άνοιγε και μερικά παράθυρα για παράκαμψη της erga omnes λύσης.
— Αλλά και η αναφορά του κ. Παπανδρέου στην προώθηση των διερευνητικών επαφών από τη νυν κυβέρνηση δεν επιδέχεται λογική εξήγηση, καθώς είναι προφανές ότι οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί, από τους οποίους ζητάει να λύσουν και τα... ελληνοτουρκικά, δεν έχουν ιδέα πού βρίσκονται οι συνομιλίες και πού ακριβώς έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις. Γιατί είναι σαφές ότι υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις στα θέματα εθνικής κυριαρχίας από τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα.

— Η γνωστή τακτική μπήκε πάλι μπροστά: Προπέτασμα καπνού τα θέματα που «τρέχουν», ώστε να βραχυκυκλώσει ο νέος υπουργός και να αγκιστρωθεί στους γνώστες και στους μέχρι τώρα χειριστές.
— Έτσι συντηρείται και διαιωνίζεται το νυν καθεστώς στο ΥΠΕΞ. Να θυμίσουμε ότι έτσι έγινε και το 2009 και το 2004. Ο κ. Ζέππος παρέδωσε στην ομάδα Ροκανά - Χισκάκη, όταν ήρθε η ώρα της κυβερνητικής αλλαγής ο Κ. Χαλαστάνης επέστρεψε τα κλειδιά στον Αλ. Ι. Ζέππο, τον οποίο είχε προηγουμένως τιμήσει η κ. Μπακογιάννη ορίζοντάς τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στην επιτροπή σοφών που θα μετασχημάτιζε το ΝΑΤΟ. Και ο κ. Χαλαστάνης δεν πήγε χαμένος τοποθετούμενος στο Παρίσι. Και ο κ. Παρασκευόπουλος κάθε άλλο παρά αδικήθηκε όταν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε εκτός εξουσίας, καθώς υπηρέτησε στη Μόσχα και στο Παρίσι.
— Μέσα σε όλα αυτά, ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, καθώς ο κ. Κασκαρέλης εξαντλεί σταδιακά όλα τα περιθώρια παράτασης της θητείας του, αλλά μάλλον είναι δύσκολο σε αυτήν τη ρευστή κατάσταση να τοποθετηθεί αντικαταστάτης του. Πολύ περισσότερο αν ο επίδοξος διάδοχός του προέρχεται από τους νυν διευθυντές διπλωματικών γραφείων υπουργού και πρωθυπουργού.
  • Θα ρωτήσουμε και πάλι: Ο κ. Δήμας ζήτησε λογαριασμό για τις Απόρρητες Δαπάνες; Να ενημερωθεί όχι μόνο για τα υπόλοιπα που έχουν μείνει διαθέσιμα στον σχετικό κωδικό, αλλά και για τα ποσά που διατέθηκαν φέτος και το 2010; Γιατί μόνον από το διαθέσιμο υπόλοιπο δεν μπορεί φυσικά να έχει εικόνα για το τι συνέβη τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια.

• Όσο για εκείνη την έρευνα που διεξάγει ο κ. Θεοδωράκης με εντολή του κ. Δόλλη για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, θα καταλήξει ποτέ σε πόρισμα; Είναι και η άλλη έρευνα, η οποία είχε διαταχθεί από τον κ. Δρούτσα, για τα πλασματικά στοιχεία που υπήρχαν στα επίσημα έγγραφα του ΥΠΕΞ σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ. Εκεί όπου άλλα ποσά φαίνονταν να έχουν εκταμιευθεί από το ΥΠΕΞ και τελικά άλλα, αρκετά μικρότερα, κατέληγαν στα ταμεία των ΜΚΟ. Κάποια δυστοκία φαίνεται να υπάρχει όταν πρόκειται για πόρισμα που αφορά διαχείριση τέτοιου είδους κονδυλίων.
— Ποιος πάει στη θέση της Λ. Γραμματίκα, η οποία για σχεδόν τρία χρόνια βρέθηκε υπεύθυνη του Τμήματος Αεροναυτιλίας της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών; Ένα τμήμα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανατίθεται σε απολύτως έμπιστους της υπηρεσιακής ιεραρχίας. Γιατί πολύ συχνά σε ό,τι αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο δεν αρκεί να διαπιστώνεις το αυτονόητο. Πρέπει να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα για να μη διαταράσσονται οι κεντρικές (και δογματικές συνήθως) πολιτικές επιλογές της ηγεσίας.
— Εξάλλου, μικρό ρόλο έπαιξε η αρμόδια διεύθυνση και το συγκεκριμένο τμήμα στον χειρισμό υποθέσεων όπως οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στα ελληνικά νησιά και οι έρευνες τουρκικών σκαφών στην ελληνική ΑΟΖ. Η συμβολή ήταν απλώς διακοσμητική.
— Ίσως να είναι τυχαίο, αλλά λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσ. Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν συνέτρωγαν με τον απερχόμενο πρεσβευτή της Τουρκίας κ. Γιογκούς στην Καβάλα. Στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης εμφανίστηκαν σε διαφορετική γραμμή, με τον κ. Μάντατζη να μη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και τον Χατζηοσμάν να υπερψηφίζει.
— Το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά έκανε πως δεν κατάλαβε και άφησε τον κ. Μάντατζη να παίζει το παιγνίδι του στην Ξάνθη, καθώς φαίνεται ότι έχει ανάγκη από τόνωση του προφίλ του. Αλλά αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι, καθώς ο κ. Μάντατζη είναι από αυτούς που ήδη δηλώνουν ότι ουσιαστικά ανήκουν στο κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ.
— Εκτός αν στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πρόβλημα με την εργολαβία κατασκευής «ηγετών» στη μειονότητα. Ο κ. Χατζηοσμάν, πιο μετριοπαθής ως χαρακτήρας, έχει τον ρόλο του, μια και δηλώνει πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης».
— Σε πλήρη διάλυση οδηγείται το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μετά τη συρρίκνωση των οικονομικών απολαβών έρχεται η εφεδρεία και δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Διοικητικοί υπάλληλοι που είναι η ψυχή της λειτουργίας του υπουργείου και φυσικά δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν, με δεδομένο τον περιορισμό των προσλήψεων, οδηγούνται σε εφεδρεία, αφήνοντας στον αέρα ολόκληρες διευθύνσεις.

— Η προσπάθεια που είχε καταβάλει ο κ. Λαμπρινίδης να πείσει τους συναρμόδιους υπουργούς ότι πρέπει να εξαιρεθούν όλοι οι κλάδοι του ΥΠΕΞ από την εφεδρεία δεν ευοδώθηκε και οι μόνοι που εξαιρέθηκαν, για άλλους λόγους όμως, ήταν όσοι διοικητικοί υπηρετούν τώρα στο εξωτερικό.
— Ο λόγος ήταν φυσικά οικονομικός, γιατί θα έπρεπε να υπολογιστεί το κόστος μετακίνησής τους από το εξωτερικό στο Κέντρο προκειμένου να μπουν στην εφεδρεία. Οπότε προκρίθηκε η βολική λύση: Μένουν στη θέση τους μέχρι να έρθει η στιγμή της μετακίνησής τους στην Ελλάδα, οπότε πάνε κατευθείαν στην εφεδρεία.
— Καταλαβαίνετε τι μαχαίρια έχουν να βγουν και τι νέες πελατειακές σχέσεις θα δημιουργηθούν... Οι κολλητοί θα διατηρούν στην πρεσβεία τους το διοικητικό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των Αρχών των οποίων προΐστανται και οι υπόλοιποι θα ψάχνουν να βρουν γραμματέα ή τεχνικό επικοινωνιών...


Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: