Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Σκοπιανοί συρρέουν για να υπογράψουν "Πατριωτική Αίτηση"

Περίπου 65.000 άνθρωποι και 170 ιδρύματα και ενώσεις που έχουν ήδη υπογράψει την αίτηση διαμαρτυρίας προς τις Βρυξέλλες, το "Μακεδονικό Μανιφέστο", όπως ισχυρίζονται οι διοργανωτές της, καλλιτέχνες, αθλητές και άλλες προσωπικότητες των Σκοπίων,
Η εκστρατεία συλλογής υπογραφών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις, ενώ από την Τετάρτη γίνεται και κάλεσμα υποστήριξης μέσω Facebook.
Σύμφωνα με το "μανιφέστο", "Αυτή η γενιά των Μακεδόνων υψώνει περήφανα τη φωνή της για να πει ΟΧΙ στην απαίτηση να παραδώσει την ψυχή του ο λαός - το όνομα και τη γλώσσα του"
Η αιτία της εκστρατείας συλλογής υπογραφών είναι η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πΓΔΜ, η οποία δεν χρησιμοποιεί τους όρους "Μακεδόνας" και "μακεδονικός" για να περιγράψει τους κατοίκους της χώρας και τη γλώσσα τους από το 2009. Πολύ ορθώς χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, βάσει της οποίας η χώρα εισήλθε στον ΟΗΕ τη δεκαετία του 1990. Όχι όμως για να αποφύγει να εξοργίσει την Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται το σχετικό άρθρο του Balkan Insight, αλλά διότι το σλαβικό κρατίδιο επιχείρησε να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς με ένα όνομα που δεν του ανήκε και ενώ του είχαν γίνει επανειλλημένα συστάσεις ως προς την προπαγάνδα, τις εχθρικές πράξεις εναντίον της Ελλάδας και την κλοπή των ελληνικών συμβόλων.
Η δυσαρέσκεια των Σκοπιανών φούντωσε αυτό το φθινόπωρο με την έκδοση της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, και ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρουέφσκι, μετά τους οποίους πολλοί φορείς και οργανώσεις έστειλαν οργισμένες επιστολές στους ηγέτες της ΕΕ.
Η αίτηση των Σκοπιανών προτρέπει τους αξιωματούχους της ΕΕ να σταματήσουν την υποτιθέμενη προσπάθειά τους να "σβήσουν" την εθνική ταυτότητα τους, υπενθυμίζοντάς τους μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι η λέξη Μακεδόνας αναφέρεται 28 φορές στην Βίβλο! Αλίμονο αν οι γράφοντες τη Βίβλο είχαν κατά νου τους Σλάβους των Σκοπίων και όχι τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες! Τι μπορεί να κάνει κανείς όμως παρά να θαυμάσει την ανοησία ενός λαού του οποίου η ηγεσία παράγει βίντεο όπου ο Δίας μιλώντας την σλαβική, αναφέρεται στη "Μακεδονοειδή φυλή" που ο ίδιος δημιούργησε!
Ωστόσο, ορισμένοι διανοούμενοι υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή της μαχης για την ονομασία είναι λαϊκίστικη και μη παραγωγική.
"Αναρωτιέμαι τι κάνει η Μακεδονική (sic) διπλωματία", έγραψε η δημοσιογράφος Κατερίνα Μπλαζέβσκα σε άρθρο της στην εφημερίδα Dnevnik. "Έχει κανείς την εντύπωση ότι προκειται για έναν πανεθνικό διαγωνισμό [ανάμεσα σε διασημότητες] με προφορικές πατριωτικές δηλώσεις για την υπεράσπιση του ονόματος, της γλώσσας και της χώρας κατά των ξένων και εγχώριων εχθρών." Η Μπλαζέβσκα εγραψε ότι η αίτηση αυτή αποσπά την προσοχή της χώρας από τα πραγματικά προβλήματα της.
Η συλλογή υπογραφών για την αίτηση έληξε χθες Σάββατο, 18 Νοεμβρίου. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να στείλουν την αίτηση στο γραφείο της ΕΕ στα Σκόπια και να την προωθήσουν στον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.




Πηγή : MacedoniaHellenicLand.Eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: