Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η Κύπρος κορυφαία προτεραιότητα! Επίσημη επίσκεψη στο νησί του νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Σταύρου Δήμα



Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Σταύρος Δήμας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε χθες με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη σε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία να είναι δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική και μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Δήμας.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο, ο κ. Δήμας εξέφρασε τη συγκίνησή του που επισκέπτεται την Κύπρο «στις πρώτες μέρες της ιδιότητάς μου ως Υπουργός Εξωτερικών. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής».
Η Ελλάδα, συνέχισε, «στηρίζει, είναι προσηλωμένη στην επιδίωξη από κοινού λύσης η οποία θα είναι δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση με τον Σταύρο Δήμα, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερό μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε γι' απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.»Μας ενδιαφέρει λοιπόν η νέα ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της, προς όφελος του ελληνικού λαού, αλλά και επειδή τη χρειαζόμαστε σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλουμε».
Το Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της συζήτησαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.Ο κ. Μητσόπουλος έκανε λόγο για μια συνάντηση «κάτω από τις πιεστικές συνθήκες που διαμορφώνονται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με το Κυπριακό να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και με τις προκλήσεις της Τουρκίας να κορυφώνονται ανησυχητικά».
Στη θέση ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ» καθίσταται επιτακτική ανάγκη το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, «όχι μόνο να εφαρμόζεται αλλά να φανεί ότι εφαρμόζεται και στην πράξη», συμφώνησαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Πάρα πολύ φιλική και «συγκλιτική», υπό την έννοια ότι εκφράστηκαν κοινές αντιλήψεις αλλά και κοινές ανησυχίες, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος μαζί με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Κυριάκο Μαυρονικόλα συναντήθηκαν με τον Σταύρο Δήμα.
Στην ανάγκη για επανασχεδιασμό του ρόλου που διαδραματίζουν Ελλάδα και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλούρης, κατά τη συνάντησή του με τον Σταύρο Δήμα.Σε δηλώσεις του ο κ. Συλλούρης είπε πως εξήγησαν στον κ. Δήμα πώς βλέπουν την κατάσταση στο Κυπριακό και πώς αναλύουν τις εξελίξεις στο πρόβλημα.
Τη θέση του Κινήματος Οικολόγων, για συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής, ώστε η Τουρκία να υποχωρήσει από την επιθετική της στάση, κατέθεσε στον Σταύρο Δήμα η ΓΓ του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου.«Έχουμε ενημερωθεί από τον Υπουργό για τους προβληματισμούς και τους στόχους της νέας κυβέρνησης, και έχουμε συζητήσει τα καυτά θέματα που συνδέουν την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως το Κυπριακό και τα άλλα εθνικά θέματα, τα θέματα του φυσικού αερίου και βέβαια θέματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και το περιβάλλον», δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Παναγιώτου.
 
Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: