Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τούρκοι, Βρετανοί και ΗΠΑ,Σπρώχνουν σε αδιέξοδο για να φέρουν διεθνή διάσκεψη

Στήνουν διαδικασία ανάλογη με εκείνη του 2004 για να επιβάλουν παραλλαγή του σχεδίου Ανάν
Βρετανοί και Αμερικανοί έχουν σαφή πρόθεση να προωθήσουν κατά τη διάρκεια της τριμερούς για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, τη Διεθνή Διάσκεψη ως εναλλακτική επιλογή της άρσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνομιλίες, αλλά και ως μια προσπάθεια λύσης του προβλήματος πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας την 1η Ιουλίου του 2012.
Οι συνομιλίες στην Κύπρο δεν προχωρούν και αυτή είναι η σαφής δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια την περασμένη βδομάδα. Ανάλογη διαπίστωση γίνεται και από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατηγορεί τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι είναι αδιάλλακτος στο θέμα των περιουσιών. Προφανώς, η τουρκική πλευρά επιμένει ότι τον πρώτο λόγο επί των περιουσιών στα κατεχόμενα θα τον έχουν οι έποικοι ή οι Τουρκοκύπριοι, δηλαδή οι υφιστάμενοι παράνομοι χρήστες, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στον νόμιμο εκτοπισθέντα ιδιοκτήτη. Όταν γίνεται λόγος για πρώτο λόγο, αφορά την τύχη της όποιας περιουσίας. Εάν δηλαδή θα ανταλλαγεί με ελληνοκυπριακή περιουσία στις σημερινές ελεύθερες περιοχές εάν θα πωληθεί ή εάν θα συμβεί οτιδήποτε άλλο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς έχει στόχο να οδηγήσει τον διάλογο ένα βήμα προ του αδιεξόδου, με το σκεπτικό ότι Βρετανία και ΗΠΑ θα πιέσουν ακόμη και μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να σπρώξουν το Κυπριακό προς μια διεθνή διάσκεψη, η οποία δεν θα ασχοληθεί μόνο με διεθνείς πτυχές του προβλήματος, όπως είναι οι ξένες εγγυήσεις και η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και οι λοιπές πτυχές επί των οποίων δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ των μερών.
Στην πραγματικότητα, προωθείται μια διαδικασία ανάλογη με εκείνη του 2004, όταν από τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, που αρχικά θα διαρκούσαν για τρεις μέρες και διήρκησαν μία βδομάδα, αποφασίστηκε επιδιαιτησία και τελικώς η Κύπρος οδηγήθηκε στις 24 Απριλίου του 2004 σε δημοψήφισμα για την τύχη του σχεδίου Ανάν.
Με άλλα λόγια, στην ουσία η διαδικασία θα τεθεί κάτω από την επιδιαιτησία, διότι πώς αλλιώς θα καταλήξουν οι δυο πλευρές;
Ειδικώς, μάλιστα, η τουρκική πλευρά, η οποία ούτως ή άλλως έχει τη στήριξη κυρίως των Βρετανών, δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει και, εν προκειμένω, εάν τα πάντα καταρρεύσουν θα επιδιώξει να καταλογιστούν νέες ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να θέσει η Τουρκία σε εφαρμογή το σχέδιο Β, που περιλαμβάνει είτε άμεσες αναγνωρίσεις του «ψευδοκράτους» είτε την ενεργοποίηση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο», που θα σημαίνει την αποδοχή του «ψευδοκράτους» ως χωριστής οντότητας και θα ανοίγει τον δρόμο προς την επίσημη αναγνώρισή του ακόμη και στην ΕΕ.



Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: