Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ανησυχίες για την τριμερή

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η οικονομική κρίση και ο άμεσος κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδας, η οποία αποτελεί τη μοναδική υποστηρικτική δύναμη της Κύπρου, δεν επιτρέπει σκέψεις για άλλα θέματα - ούτε καν για τα εθνικά, που παλαιότερα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον μας. Και είναι λογικό να επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, διότι είναι το μείζον εθνικό ζήτημα αυτή τη στιγμή. Χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να σταθεί κανένα κράτος, πόσο μάλλον η Ελλάδα, η οποία είναι περικυκλωμένη από εχθρούς και άσπονδους «φίλους».
Η Τουρκία, που έχει και η ίδια τα οικονομικά της προβλήματα, τα οποία κρύβει με συνεχείς υποτιμήσεις, παραμένει επικίνδυνη, έχοντας στο τιμόνι της ένα φανατικό ισλαμιστή, τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λόγω και της δύσκολης θεραπείας στην οποία υποβάλλεται, δεν μπορεί να σκέφτεται πια με καθαρό μυαλό. Το μέγα πρόβλημα (και καημός) της Αγκυρας, είναι πάντα η Κύπρος, η οποία αποκτά σημαντικά πλεονεκτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό -και για άλλους πολλούς που θα μπορούσα να παραθέσω-, ο κ. Ερντογάν και ο αποτυχημένος υπουργός του των Εξωτερικών, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι το Κυπριακό πρέπει να εκλείψει ως πρόβλημα για τη χώρα τους. Και βέβαια πρέπει να «κλείσει» με τρόπο που να προστατεύονται τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα, όπως άλλωστε πρόβλεπε και το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπάθησε να επιλύσει το Κυπριακό και μάλιστα προέβη σε υποχωρήσεις, που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε απαράδεκτες για τους Ελληνοκύπριους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην υποχώρηση για την εκ περιτροπής προεδρία, την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει, ούτε στην αποδοχή παραμονής εποίκων στο νησί, που αλλάζουν τον χαρακτήρα της Κύπρου. Ο κ. Χριστόφιας υποχώρησε σε σημαντικά ζητήματα ακριβώς επειδή πίστευε σε μία λύση, που αποδείχθηκε «όνειρο απατηλό». Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κύπριος πρόεδρος έκανε το λάθος να νομίζει πως ο Ερντογάν είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς της Τουρκίας.Οχι μόνο δεν είναι, αλλά λόγω του γεγονότος πως κυριαρχείται από τυφλό φανατικό ισλαμισμό, είναι περισσότερο επικίνδυνος.
Προς το τέλος του μήνα έχει προγραμματιστεί στα περίχωρα της Νέας Υόρκης νέα τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η τουρκική πλευρά, σε συνεργασία με τους Βρετανούς και τον Μπαν Κι Μουν, θα επιδιώξουν «διεθνή διάσκεψη» στο πρότυπο του Μπούργκενστοκ για να «κλείσουν» άρον-άρον το Κυπριακό. Ο κ. Νταβούτογλου ξανάρχισε το γνωστό παραμύθι πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι ασήμαντο και θα μπορούσε να επιλυθεί μέσα σε έξι μέρες εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Επίσης προέβλεψε την πραγματοποίηση «διεθνούς διάσκεψης», αν και γνωρίζει πως Λευκωσία και Αθήνα την αρνούνται. Εκτός εάν γνωρίζει κάτι που κρύβουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.
Ο κ. Χριστόφιας, που θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και σε ένα στημένο αγώνα με «πιασμένο» τον διαιτητή, δεν δύναται μόνος του να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς. Οι συνεργάτες του είναι απελπιστικά λίγοι και η Αθήνα αδυνατεί να τον βοηθήσει. Η διαπίστωση αυτή προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία για τα αποτελέσματα της τριμερούς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεκάδες δικαιολογίες για να αποφύγει την παγίδα-εκδίκηση, που του έστησε ο Λιν Πάσκοε, ένα μήνα πριν εγκαταλείψει τον ΟΗΕ. Η τόλμη έχει ρίσκο και πρέπει να το πάρει...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Εχω υποστηρίξει πολλές φορές ότι η κ. Πραξούλα είναι το λάθος πρόσωπο για τη θέση της υπουργού Εμπορίου. Η κυρία «δεν κάνει», όσο και να προσπαθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να την στηρίξει. Ελπίζω να μην αποδειχθούν σωστές οι πληροφορίες -και κατά τη γνώμη μου είναι- ότι «η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Ισραήλ προτείνει στη Κυβέρνηση της χώρας, αντί συνεργασίας με την Κύπρο, το τερματικό υγροποίησης και εξαγωγών φυσικού αερίου να κατασκευαστεί στο Εϊλάτ στην Ερυθρά θάλασσα». Εάν ο τερματικός σταθμός κατασκευαστεί στην Κύπρο, το νησί θα προστατευθεί και από δυνάμεις που ο κ. Χριστόφιας δεν μπορεί να φανταστεί. Ας πει, λοιπόν, στην κ. Πραξούλα να ξεχάσει τις βλακώδεις θεωρίες για χρησιμοποίηση του τουρκικού εδάφους, διότι εκνευρίζουν ακόμα και αυτούς που η ίδια θεωρεί συμμάχους της παράταξής της...


Πηγή : www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: