Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Θα διαλυθούν τα Σκόπια αργά ή γρήγορα, διαφωνούν κάθετα Σλάβοι και Αλβανοί για το όνομα

Μπορεί η ύποπτων προθέσεων δημοσκόπηση της υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) στα Σκόπια, να έδειξε μια πλειοψηφία υπέρ της μη αλλαγής του ονόματος για διεθνή χρήση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, με το 59% να τάσσεται κατά και το 37% να τάσσεται υπέρ, όμως το σημαντικό εύρημα ήταν άλλο: στους κόλπους των Αλβανών, που συνιστούν πλέον σχεδόν το 40% του πληθυσμού, το 79% λέει ναι στην αλλαγή του ονόματος για διεθνή χρήση ("πονηρό" το ερώτημα της σφυγμομέτρησης και κατά των ελληνικών συμφερόντων), με το 18% να λέει όχι. Αντίθετα, όσον αφορά στους Σλάβους, 74% δεν επιθυμεί αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, με το 22% να λέει ναι.
Η ενότητα του κράτους των Σκοπίων κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή, με τους Αλβανούς να μην αισθάνονται καμία ταύτιση με τους Σλάβους. Η δε πληθυσμική ισορροπία θα διαταραχθεί μεσοπρόθεσμα, με τους Σλάβους να καθίστανται, αργά ή γρήγορα, μειοψηφία και να χάνουν ενδεχομένως και την κυβέρνηση! Και αυτό, όταν τα Σκόπια συνορεύουν με το... Κοσσυφοπέδιο! Πάντως, υποψίες εγείρει σε πολλούς η αμερικανική πρωτοβουλία για τη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, υπόθεση που αναδεικνύει και το ενδιαφέρον πολλών για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Φυσικά, με την Αθήνα παντελώς απούσα από τις «ζυμώσεις», δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στους πολλούς Έλληνες των Σκοπίων. Ως αποτέλεσμα, οι ομοεθνείς μας, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα απόπειρας βίαιης «ενσωμάτωσης» μέσω της αλλαγής των ονομάτων τους, βλέπουν να προσμετρώνται στον σλαβόφωνο πληθυσμό.
Αυτά φυσικά είναι στοιχεία τα οποία δεν αναδεικνύονται στις διάφορες «έρευνες» που διεξάγουν αμερικανικοί φορείς και διεθνείς οργανισμοί στα Σκόπια, μιας και η Αθήνα δεν επιθυμεί να εγείρει θέματα που αφορούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολλών Ελλήνων που διαβιούν στα Σκόπια.

Πηγή : www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: