Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οι πολλοί και ο Νίτσε!

Ο μειοψηφών πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου 

Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Έγραφε ο Γερμανός φιλόσοφος για όσους έχουν την τόλμη να δραπετεύουν από τα μαντριά: «Πάντα η πλειοψηφία, οι συνηθισμένοι, οι περισσευούμενοι, οι πολλοί μέσα στους πολλούς είναι δειλοί» («Τάδε έφη Ζαρατούστρας», Αθήνα, 1983, σελ. 201).
Πρόκειται για το αιώνιο πρόβλημα των πολλών, της πλειοψηφίας, η οποία κατά κανόνα στεγάζεται στα μαντριά.
Είναι η πλειοψηφία των αριθμών η οποία στην πολιτική κοινωνιολογία χαρακτηρίζεται ως εμπόδιο της κοινωνικής και ιστορικής εξέλιξης.
Γράφει ο κοινωνικός φιλόσοφος Ε. Φρομ: «Αν αποφασιζόταν η αξία μιας ιδέας με βάση τους αριθμούς, το γένος των ανθρώπων θα εξακολουθούσε να ζει στην εποχή των σπηλαίων». Προσθέτοντας, λέει: «Στην πραγματικότητα, μιλώντας ιστορικά, όλες οι «ορθές» ιδέες στην πολιτική, στη φιλοσοφία, τη θρησκεία ή την επιστήμη, ήταν αρχικά όλες της μειοψηφίας» (βλ. το έργο του: «Η υγιής κοινωνία», εκδ. «Μπουκουμάνη», Αθήνα, 1973, σελ. 419).
Πρόκειται για την «τυραννία της πλειοψηφίας», όπως διδάσκουν αρκετοί πολιτικοί επιστήμονες, η οποία καταλήγει σε κοινωνική αδικία.
Γράφει σχετικά ο Άγγλος φιλόσοφος Μ. Ράσσελ: «Η τυραννία της πλειοψηφίας είναι  στ’ αλήθεια ένας πραγματικός κίνδυνος. Είναι λάθος να υποθέσουμε πως η πλειοψηφία έχει αναγκαία δίκαιο. Σε κάθε καινούργιο ζήτημα, η πλειοψηφία έχει, αρχικά, πάντοτε άδικο» (βλ. το έργο του: «Πολιτικά ιδεώδη» εκδ. «Ζαχαρόπουλος», Αθήνα, 1975, σελ. 70).
Προσγειώνοντας το θέμα στην Ελλάδα ετούτων των χρόνων βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα της ορθότητας των πιο πάνω απόψεων.
Οι πλειοψηφίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας καταδίκασαν στην πείνα και την ανεργία.
Ποιος και πώς θα τις δικάσει και ιδιαίτερα τους κοπρίτες του αντιπροέδρου;


Δεν υπάρχουν σχόλια: