Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

«Μπορείτε να φανταστείτε την Κύπρο δίχως τον πρόεδρο Χριστόφια»;


 Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Αυτό και αν είναι ευθεία παρέμβαση στον αρξάμενο προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές του 2013.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το Κυπριακό, υποστήριξε, πρώτον, ότι ο διεθνής παράγοντας ενδιαφέρεται για το ποιος θα είναι πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεύτερον, ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί να είναι «ένας πρόεδρος που θα έχει τη βούληση να εργαστεί σκληρά για λύση στο Κυπριακό και όχι να λέει 'συνθήματα που μας παίρνουν πίσω'».
Τρίτον, διερωτήθηκε, «εάν αυτός ο Πρόεδρος είναι τόσο ανίκανος να αναπτύξει διεθνείς σχέσεις πώς είναι δυνατόν να τον καλούν να ξαναδιεκδικήσει την προεδρία και να εύχονται να κερδίσει την προεδρία για να χειριστεί περαιτέρω το Κυπριακό; Είναι ένα ερώτημα που θέτω ρητορικά αλλά έχει πολλή ουσία».
Τέταρτον, λέγοντας πως δεν θα πει ποιοι και πόσοι του λένε να επαναδιεκδικήσει, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι κάποιοι του αναφέρουν ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε την Κύπρος δίχως τη δική σου Προεδρία. Υπάρχουν τέτοιοι και, ξέρετε ότι, αυτοί δεν είναι κομμουνιστές, στην ΕΕ».
Χαίρε θλιβερή κυπριακή μπανανία! Ο διεθνής παράγοντας αποφάσισε πριν από μας για μας! Και επειδή ξέρει καλύτερα από εμάς, τους αχάριστους, τη σπουδαιότητα της προεδρίας Δ. Χριστόφια, τρέμει κυριολεκτικά στην ιδέα μη και τον χάσει και δεν τον έχει ξανά μπροστά του ως Πρόεδρο. Γι’ αυτό και κάμποσοι -άγνωστον, πόσοι- ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τολμούν να φανταστούν την Κύπρο δίχως την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια…
Να γελάσουμε; Να καγχάσουμε; Μάλλον να λυπηθούμε βαθύτατα, πρέπει, για όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος Χριστόφιας. Γι’ αυτό, αντί της επιβαλλόμενης χλεύης και ειρωνείας, που είναι η καλύτερη συνταγή αντίστασης σε τέτοιες κωμικές και ιλαροτραγικές καταστάσεις, θα μιλήσουμε σοβαρά, επειδή σε αυτόν τον τόπο απέλιπεν η σοβαρότητα και καλπάζει η μαστιγωτική προσβολή προς τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Ποιος είναι αυτός ο… διεθνής παράγονας, που τόσο ανησυχεί μπας και ο Δ. Χριστόφιας δεν θα είναι ξανά Πρόεδρος;
Και ποιοι είναι αυτοί οι μη κατονομαζόμενοι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συγκλονίζονται στην ιδέα και μόνο ο Δ. Χριστόφιας να μην είναι ξανά Πρόεδρος; Ποιος διαβεβαιώνει ότι όσα διατείνεται δεν είναι ευσεβείς πόθοι προς δημιουργίαν εντυπώσεων στο ΑΚΕΛ και σε αφελείς; Δεν θα μπούμε στον πρωτοφανή αυτόν πολιτικό παραλογισμό. Στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις, οι δήθεν φιλίες ή οι προτιμήσεις, τάχα, ηγετών προς ομολόγους τους είναι απόρροια πόσο εξυπηρετικοί αυτοί είναι των δικών τους συμφερόντων.
Όμως, θεωρούμε πραγματικά αδιανόητο, π.χ. ο Σαρκοζί, άλλη έγνοια να μην έχει παρά αν ο Δ. Χριστόφιας θα παραμείνει ή όχι στην προεδρία. Από την άλλη, έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι, π.χ. η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει άλλη δουλειά παρά να ασχολείται με τις προεδρικές φιλοδοξίες του Δ. Χριστόφια; Ο μόνος που θα γνοιαζόταν πραγματικά είναι ο Βρετανός Πρωθυπουργός και κατανοούμε τους λόγους.
Ξεκάθαρες κουβέντες, συνεπώς: Τι θέλει ο διεθνής παράγοντας ή αν ξένοι ηγέτες δεν φαντάζονται την Κύπρο δίχως τον πρόεδρο Χριστόφια, δεν ενδιαφέρουν ποσώς τους Κύπριους πολίτες. Αυτοί θα επιλέξουν κυρίαρχα τον επόμενο Πρόεδρο. Όσο για τον Δ. Χριστόφια, αντί να προσβάλλει βάναυσα την πολιτική αισθητική μας, υποβάλλουμε ότι τα πολιτικά κοιμητήρια είναι γεμάτα από αναντικατάστατους.
Η πλειοψηφία των πολιτών δεν φαντάζεται αλλ’ αξιώνει καλύτερες ημέρες δίχως τον Πρόεδρο, η διακυβέρνηση του οποίου κυμαίνεται μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας. Απορούμε: Το ΑΚΕΛ πόσο άβολα αισθάνεται με όλα αυτά τα απερίγραπτα τριτοκοσμικά;
Πηγή : www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: