Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά δεκαπέντε είναι αυτοί που έθεσαν υποψηφιότητα για την πρεσβεία της Άγκυρας. Εκτός του Φ. Βέρρου, που είναι ο πιο ισχυρός υποψήφιος (εκτός εάν κληθεί να αναλάβει άλλα καθήκοντα μετά τις εκλογές), έχουν θέσει υποψηφιότητα και ο σύμβουλος του Πάγκαλου, Θ. Θεοδώρου, οι κυρίες Κουμανάκου και Πρίφτη και οι κύριοι Λουκάκης, Καλογερόπουλος, Τουλούπας, Αλεξανδρής, Μούτσογλου, Πουκαμισάς κ.ά.
— Πού τη χάνεις, πού τη βρίσκεις, όλο στην Ουάσινγκτον εμφανίζεται! Η κ. Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου είναι η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, μια και κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί της. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε και πάλι σε περιοδεία στις ΗΠΑ, για να παρουσιάσει το νέο βιβλίο της για το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ.
— Το πρώτο ερώτημα που εδώ και αρκετά χρόνια μένει αναπάντητο είναι πώς η κ. Τομαή-Κωνσταντοπούλου δικαιούται να εκμεταλλεύεται την πρόσβαση που έχει, λόγω της υπηρεσιακής ιδιότητάς της, στα μοναδικά και πολύτιμα αρχεία του ΥΠΕΞ, για να αρθρογραφεί σε σταθερή, εβδομαδιαία βάση, και μάλιστα αποκλειστικά στο «Βήμα», και συγχρόνως να συγγράφει βιβλία αντλώντας όλο το υλικό από τα αρχεία του ΥΠΕΞ, που αποτελούν δημόσιο αγαθό και περιουσία.
— Θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει το ΥΠΕΞ ποιος εκδίδει τα βιβλία που υπογράφει η κ. Τομαή-Κωνσταντοπούλου και ποιος εισπράττει τα συγγραφικά δικαιώματα…
• Χάσαμε το θέμα μας, όμως. Η κ. Τομαή-Κωνσταντοπούλου βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και παρουσίασε το συγκεκριμένο βιβλίο σε εκδήλωση που της οργάνωσαν, με την παρουσία των μελών του Κογκρέσου που επηρεάζονται από το ελληνικό λόμπι. Παρών και ο Θ. Βερέμης, ενώ το ερώτημα είναι αν πλήρωσε το ελληνικό κράτος για την εκδήλωση και τις μετακινήσεις προς τις ΗΠΑ...
— Και εάν τελικά η κ. Τομαή-Κωνσταντοπούλου ήταν τόσο σημαντικό να πάει στην Ουάσινγκτον να παρουσιάσει σε ελληνικό, κυρίως, κοινό το βιβλίο «της», υπήρχε κάποιος ειδικός λόγος για να μεταβεί και στη... Βοστόνη;
Θα επανέλθουμε με την πρώτη ευκαιρία, γιατί μάλλον είναι ενοχλητικό να πληρώνουμε κάθε τρεις μήνες τη μετάβαση στις ΗΠΑ υπαλλήλου του ΥΠΕΞ που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη και την οργάνωση του αρχείου του…
— Είπαμε για τις εκδηλώσεις αυτές της κ. Τομαή-Κωνσταντοπούλου, θυμηθήκαμε και τον κ. Βερέμη, που τη συνόδευε στην τελευταία (τουλάχιστον) εκδήλωση στις ΗΠΑ, και μας ήρθε στο μυαλό και το ΕΛΙΑΜΕΠ.
• Εσχάτως, το πάντοτε καλά «τοποθετημένο» θινκ τανκ, με προεδρεύοντα τον κ. Τσούκαλη, δείχνει ιδιαίτερη σπουδή για τα ενεργειακά δίκτυα και τον ρόλο της Ελλάδας. Άραγε τα συμπεράσματα περί βιωσιμότητας και σπουδαιότητας του αγωγού ΤΑΡ είναι «επιστημονικό» συμπέρασμα και αποτέλεσμα επιστημονικής και αντικειμενικής έρευνας ή μήπως έχει παίξει ρόλο και η... γενναιοδωρία του κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει τον αγωγό;
-Για την ιστορία, όμως, στον κατάλογο των εταιρειών που έχουν «θεσμική συνεργασία» με το ΕΛΙΑΜΕΠ προβάλλει και η ΔΕΠΑ, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή υποστήριζε τον αντίπαλο του ΤΑΡ, τον αγωγό ITGI. Μάλλον πεταμένες πήγαν οι χορηγίες…
— Ασφαλιστικά μέτρα από τους πρέσβεις που επρόκειτο να αποχωρήσουν, αλλά με το μπλέξιμο των ρυθμίσεων Λοβέρδου - Βενιζέλου ελπίζουν ότι θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία. Η εκδίκαση των υποθέσεων παραπέμπεται για το τέλος του 2012 και μετά, οπότε καταλαβαίνετε το βραχυκύκλωμα που υπάρχει σε ολόκληρη την επετηρίδα.
• Ένταση στα Σκόπια προκαλεί η απροκάλυπτη πια υποστήριξη της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας ακόμη και από βουλευτές του σκοπιανού Κοινοβουλίου, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει η αντιπαράθεση μεταξύ του σλαβικού και του αλβανικού στοιχείου.
Το… εν υπνώσει υπουργείο Εξωτερικών δεν αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να επενδύσει σε αυτή την αντιπαράθεση; Και να δείξει τουλάχιστον στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η επιμονή του κ. Γκρούεφσκι να εφεύρει «μακεδονικό έθνος» και να επιβάλει τη «μακεδονική ταυτότητα» αποτελεί τη βασική αιτία για την ανάπτυξη φυγόκεντρων δυνάμεων, που υπονομεύουν ακόμη και την ύπαρξη της ΠΓΔΜ;
— Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Αλβανία δεν έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» για ευνόητους λόγους, κάτι που η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί καθόλου…
— Πανηγυρίζουν τα αλβανικά εθνικιστικά ΜΜΕ για την κλήση σε απολογία του πρώην γενικού προξένου Κορυτσάς Θεόδωρου Καμαρινού. Ξεχνούν, μάλιστα, την αιτία της εξέλιξης αυτής, που είναι η στήριξη που πρόσφερε ο κ. Καμαρινός στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, και εύκολα υιοθετούν το «κατηγορητήριο» που απηύθυνε ο αλβανός πρώην οδηγός του προξενείου, το οποίο έσπευσαν να αποδεχτούν οι αρμόδιοι του ισογείου της Βασιλίσσης Σοφίας.
• Ακόμη ψάχνονται στο ΥΠΕΞ για να βρουν τι συνέβη και έσπασε η ομερτά για τις έρευνες στο Αιγαίο. Όλα γίνονταν παρασκηνιακά –έστελναν το email τους οι Τούρκοι, στην Αθήνα έκαναν τα στραβά μάτια, συνεχίζονταν οι έρευνες των Τούρκων στο Αιγαίο– και ούτε γάτα ούτε ζημιά (για τους Τούρκους φυσικά). Και ξαφνικά αποκαλύφθηκε αυτό το παράπλευρο δίκτυο επικοινωνίας, που, όπως και ο περιορισμός των αναγνωρίσεων και αναχαιτίσεων των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, αποσκοπεί ακριβώς στο να εξασφαλίσει η Τουρκία ότι θα συνεχίσει ανενόχλητη τις δραστηριότητές της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας ελληνικές δικαιοδοσίες και δικαιώματα…

— Οι Τούρκοι «θύμωσαν» με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, που προσπάθησε να μπαλώσει τα πράγματα και να πείσει ότι τα άτυπα κανάλια επικοινωνίας δεν υποκαθιστούν τις υποχρεώσεις για έκδοση άδειας για έρευνες στο Αιγαίο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το «Πίρι Ρέις» σάλπαρε για το Κεντρικό Αιγαίο, όπου συνέχιζε ανενόχλητο τις δραστηριότητές του.
• Στην Κύπρο σε λίγο θα ακούσουμε ως σύνθημα και στόχο από το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Χριστόφια τη διασφάλιση των... δικαιωμάτων των τούρκων πολιτών (εκ Τουρκίας) και των τεσσάρων ελευθεριών τους… Αυτό θα πει πραγματικός… προλεταριακός διεθνισμός, που με αυτόν τον τρόπο βάζει στην άκρη και το πραγματικό γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι είναι έποικοι και φιλοξενούμενοι ενός κατοχικού καθεστώτος…
— Ενώ ξεκινά η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο, εκπλήσσει, αν μη τι άλλο, με την αφοπλιστική ειλικρίνεια (ή μάλλον αφέλεια) ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος, μολονότι δέχεται παραινέσεις από τον… διεθνή παράγοντα για να διεκδικήσει και πάλι τη θέση του Πρόεδρου... Το δίδαγμα δεκαετιών είναι ότι, όταν σε επαινεί ο «διεθνής παράγοντας» στο Κυπριακό, θα πρέπει άμεσα να αναζητήσεις τι πάει στραβά...


Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: