Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

«Πάλι στο προσκήνιο η Μεγάλη Αλβανία»

Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων  έχουν αναβιώσει την παλιά ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία απολαμβάνει σημαντική υποστήριξη μεταξύ των Αλβανών στην Ελλάδα, στη Σερβία, στα Σκόπια, στο Μαυροβούνιο και στην Αλβανία, γράφει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιουγκ. 
Η ιδέα της δημιουργίας μια Μεγάλης Αλβανίας, η οποία κινείται για δεκαετίες, εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στα εδάφη της βαλκανικής χερσονήσου, εκείνα που κατοικούνται  από τα μέλη ενός έθνους. 

Η κοινή θέση, σύμφωνα με αυτές τις ιδέες, είναι να ενωθούν τα μέλη της εθνικότητας αυτής που ζουν στην Ελλάδα, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και όπως επισημαίνεται συχνά, πριν από εκατό χρόνια με το παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων διαχωρίστηκαν και αναγκάζονται να ζουν σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων.
Τα Τίρανα και η Πρίστινα, κάνουν κινήσεις που έχουν τα χαρακτηριστικά της δημιουργίας ενός κοινού κράτους.
Πρόσφατα συμφώνησαν να εφαρμόσουν κοινές περιπολίες που θα ελέγχουν τα σύνορα. Ήταν μια συνέχεια της διαδικασίας που άνοιξε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κοινή προξενική υπηρεσία στο εξωτερικό με τη δικαιολογία της  μείωσης του κόστους.
«Οι Αλβανοί θα πρέπει να αισθάνονται το ίδιο στα Τίρανα και την Πρίστινα», είπε με την ευκαιρία αυτή ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.
Η δημιουργία μια Μεγάλης Αλβανίας δεν βρίσκονται επίσημα στην ημερήσια διάταξη των Τιράνων, επειδή οι Αλβανοί θα ενωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλα, αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις Βρυξέλλες, ήδη, καθορίζουν τα όριά τους. Τα Τίρανα και η Πρίστινα συμφώνησαν πέρυσι να εκδόσουν κοινά βιβλία που πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους τους Αλβανούς της περιοχής. Ο πρωθυπουργός Μπερίσα ανακοίνωσε ότι τα Τίρανα και η  Πρίστινα θα συνεχίσουν την πρακτική της σύνδεσης με άλλες περιοχές.
Στα Τίρανα υπάρχει, επίσης, μια κίνηση για να δημιουργηθεί η λεγόμενη «Φυσική Αλβανία», που έχει στόχο την ενοποίηση όλων των Αλβανών στην περιοχή.
Το κίνημα «Αυτοδιάθεση», το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στο Κοινοβούλιο της Πρίστινας, από την πρώτη μέρα υποστηρίζει ανοικτά για μια Μεγάλη Αλβανία.
«Το Κοσσυφοπέδιο έχει το δικαίωμα να ενωθεί με την Αλβανία. Θέλουμε ο λαός του Κοσσυφοπεδίου να αποφασίσει για τη δική του μοίρα… να έχει το δικό του στρατό και να ενωθεί με την Αλβανία», δήλωσε πρόσφατα ο αρχηγός της «Αυτοδιάθεσης», Αλπίν Κούρτι.

Πηγή : www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: