Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Νέο ΣΟΚ! Αυτοκτονία 45χρονου για πολιτικούς λόγους

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα, στο...
Σύνταγμα, με σαφές πολιτικό μήνυμα, άλλη μία αυτοχειρία συνταράσσει το πανελλήνιο...
Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Σταυρούπολης, στην Ξάνθη, η αυτοκτονία 45χρονου δασκάλου, το απόγευμα του Σαββάτου, σε ένδειξη πολιτικής διαμαρτυρίας.
Πρόκειται για τον Σάββα Μετοικίδη, ο οποίος υπηρετούσε στην Αθήνα και βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για τις ημέρες του Πάσχα. Ο αυτόχειρας, παντρεμένος με παιδιά, απαγχονίστηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σε αποθήκη της πατρικής κατοικίας του, στην Σταυρούπολη.
Άφησε μάλιστα πίσω του πολυσέλιδο σημείωμα, στο οποίο εξηγεί ότι οι λόγοι της αυτοκτονίας του είναι ξεκάθαρα πολιτικοί και ότι θέλησε με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για το μνημόνιο και την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Είναι η δεύτερη αυτοκτονία Έλληνα που έχει χαρακτήρα πολιτικής διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη χώρα και σημειώνεται δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές.
Φίλοι, συγγενείς του 45χρόνου, αλλά και πολίτες που δεν τον γνώριζαν, έδωσαν το παρών στο κοιμητήριο της Σταυρούπολης, όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία, ξεσπώντας σε κλάματα και σχολιάζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο σύνολο του κοινωνικού ιστού.
Όπως αναφέρει το xanthipress.gr, επρόκειτο για εξαιρετικό χαρακτήρα ανθρώπου, απόλυτα πολιτικοποιημένο και συνδικαλιστή, η πράξη του οποίου αντανακλά την πρόθεσή του να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στη χώρα και την Ευρώπη με το θάνατό του.
O Σάββας Μετοικίδης, με το προσωνύμιο "καπετάν-Νέστος", άφησε το στίγμα του στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 2008, στις οποίες γίνεται εκτενής αναφορά σε περιστατικό που σημειώθηκε, όταν κυκλώθηκε από ΜΑΤ σε πολυκατοικία της οδού Ασκληπιού και, όπως μαρτυρά το σχετικό video, φωνάζει προς την Αστυνομία: "Πόσους σας είπαν να πιάσετε σήμερα; Εγώ είμαι δάσκαλος... Θα 'ρθω εγώ... Σας φτάνουν δέκα;". Και πήγε...
Όπως ανέφερε το alfavita: "Ο Σάββας ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες, στις απεργίες, στις μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες μέσα και έξω από το σχολείο, για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, για το δάσκαλο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, το μετανάστη, για ένα άλλο αύριο. Ευαίσθητος, κοινωνικά ανήσυχος, ανοιχτός στους ανθρώπους, δίπλα σε όποιον/α είχε ανάγκη, δεν λογάριασε ποτέ προσωπικό κόστος, κούραση, κίνδυνο. Με το δίκιο και την αλήθεια, ταξιδιώτης του ανοιχτού ορίζοντα, πάντα με το γέλιο στα χείλη, άνθρωπος των πράξεων κυρίως, και όχι των λόγων. Αλλά ο λόγος του ήταν πάντοτε «σπαθί»".

Πηγή : www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: