Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχει η κατάλληλη βάση


Τέλος στα σενάρια και στις… υποψίες για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο παρόν στάδιο έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα αναφέρεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες του περασμένου Σαββάτου, μεταξύ του Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Η δήλωση αποκαλεί και τους δύο εξοχότατους ηγέτες των Ε/κ και των Τ/κ, αντίστοιχα, και επισημαίνει ότι ο Γ.Γ., στην επικοινωνία που είχε μαζί τους, τους ενημέρωσε ότι συνάντησε την προηγουμένη τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
«Στη βάση αυτής της συνομιλίας, ο Γ.Γ. μοιράστηκε την εκτίμησή του, πως δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στα ουσιαστικά θέματα που θα παρείχε τη βάση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αυτή την ώρα», αναφέρει ο Εκπρόσωπος. Ο Γ.Γ. προέτρεψε τις δύο πλευρές ν’ αναλάβουν τολμηρή και αποφασιστική δράση, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Πληροφόρησε, επίσης, τους ηγέτες ότι τα συμπεράσματά του θα τα συζητήσει μαζί τους αναλυτικότερα ο Ειδικός του Σύμβουλος κ. Ντάουνερ, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα για τον σκοπό αυτό.

Η συνέχιση της διαδικασίας 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την ημίωρη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους κ. Ντάουνερ και Πάσκοε, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, παρουσία και του εμπειρογνώμονα για θέματα διακυβέρνησης Τζον Μαγκάρι, προκύπτει ότι θα γίνει προσπάθεια συνέχισης της διαδικασίας υπό κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες θα αναλάβει να συζητήσει με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Επί της ουσίας, επιχειρείται η διαμόρφωση μιας φόρμουλας για συνέχιση της διαδικασίας μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η οποία φόρμουλα θα γίνεται αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές και, παράλληλα, θα κινείται εντός των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η παρουσία μόνο του κ. Μαγκάρι απ’ όλους τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχει προκαλέσει αρκετές εικασίες, που δεν τυγχάνουν πάντως καμιάς επίσημης επιβεβαίωσης από κανέναν.
Το Συμβούλιο των Αρχηγών 
Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και του ξεκαθαρίσματος από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, πως δεν συντρέχουν λόγοι σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, συνέρχεται στις 9:30 σήμερα το πρωί το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών Κομμάτων, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο Προεδρικό Μέγαρο. Το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών θα ασχοληθεί με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Προκλητική συμπεριφορά
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης διαμήνυσε χθες ότι παράγοντας-κλειδί για τη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία, η στάση της οποίας όχι μόνο δεν είναι υποβοηθητική, αλλά υπονομεύει και τη διαδικασία με την προκλητική συμπεριφορά και τις απειλές για «σχέδιο Β» ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Κύπρο. Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών καρκινοβατούν και αποτελματώνονται, επισημαίνοντας πως η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.
Ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε πως η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι από μόνη της αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Για να προσθέσει πως στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η Κύπρος απαντά με μια μεγάλη πρόκληση, καλώντας την Άγκυρα να συνεργαστεί ουσιαστικά, ώστε να λυθεί το Κυπριακό και να γίνει η Κύπρος νησί της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της προόδου. «Εδώ είναι που πρέπει να απαντήσει η Τουρκία», είπε ο κ. Ηλιάδης.
Πηγή : www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: