Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου στον φυσικό του χώρο, είκοσι χρόνια μετά, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς η οικονομική κρίση έχει στερήσει από πόρους την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, ενώ το διεθνές κύρος και η αξιοπιστία της χώρας βρίσκονται στο ναδίρ.

Τον κ. Κοδέλλα άρχισαν να θυμούνται από την Πέμπτη το απόγευμα στο ΥΠΕΞ, καθώς ο ευγενής και αξιοπρεπής πρέσβης ε.τ. έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Δ. Αβραμόπουλου. Τώρα με την έλευση του κ. Αβραμόπουλου στο νεοκλασικό, ο κ. Κοδέλλας αναμένεται να έχει απόλυτα διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά και τα υπηρεσιακά ζητήματα τα οποία ήλεγχαν «παραλλαγές» της ίδιας ομάδας τα τελευταία 5-6 χρόνια.
— Δεν αμφισβητούμε με κανέναν τρόπο τις ικανότητες και τις δυνατότητες του νέου υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα. Το μόνο ερώτημα που γεννιέται είναι το εξής: ο κ. Κούρκουλας παραιτήθηκε από την Κομισιόν, προκειμένου να αναλάβει τα υπουργικά καθήκοντα, ή μετά τη θητεία του θα επανέλθει στη θέση του, συνεχίζοντας την καριέρα του στην Κομισιόν; Γιατί στη δεύτερη περίπτωση μάλλον θα δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς θα πρέπει τώρα να διαπραγματεύεται, ίσως μάλιστα και να συγκρουστεί με τους μέχρι χθες αλλά και μελλοντικούς υπηρεσιακούς προϊσταμένους του…
• Οι Τούρκοι άρχισαν πάλι να «ξύνονται» και με αφορμή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης να εγείρουν και πάλι ζητήματα μειονότητας στη Θράκη.
Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνουμε διαρκώς: Αυτή η αποδοχή της απαράδεκτης αμοιβαιότητας που επιχειρούν να επιβάλλουν οι Τούρκοι στα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απαιτώντας ανταλλάγματα στη Θράκη, ξεκίνησε πριν από το 2004 και κορυφώθηκε την περίοδο υπουργίας της Ντ. Μπακογιάννη και της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου.
Τώρα πλέον έχει παγιωθεί αυτή η στάση, μια και οι Τούρκοι το θέτουν σε κάθε επίπεδο, πείθοντας ακόμη και τους Αμερικανούς ότι πρέπει να γίνουν παράλληλα βήματα σε Κωνσταντινούπολη και Θράκη.
— Το τραγικό είναι ότι και από το Φανάρι δείχνει να αποδέχονται, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, αυτήν τη λογική, κάτι που φάνηκε τόσο στην επίσκεψη του Α. Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου όσο και σε δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σε τούρκους δημοσιογράφους. Ακόμη κι αν το υποστηρίζει ο κ. Ερντογάν, δεν επιτρέπεται για τον κορυφαίο παράγοντα της Ορθοδοξίας να επαναλαμβάνει τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνδέθηκε παλιότερα με το Κυπριακό, τα δικαιώματα της μειονότητας της Θράκης αλλά και το τζαμί στην Αθήνα…
— Πρώτα ήρθε ο κ. Νταβούτογλου, που μίλησε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και επέκρινε την Ελλάδα ότι «δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε για τη μειονότητα της Θράκης», και την ίδια στιγμή ο Ε. Μπαγίς προσπαθούσε να απαντήσει στον κ. Βαρθολομαίο, που είχε υπονοήσει ότι θα προσφύγει σε ευρωπαϊκά όργανα για το ζήτημα της Χάλκης.
— Ο κ. Μπαγίς, λοιπόν, επανέλαβε ότι θα υπάρξουν κινήσεις για το Πατριαρχείο, αλλά θα πρέπει να γίνουν παράλληλα με κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αθήνα και την κατασκευή τεμένους! Βλέπουμε ότι όλο και μπαίνουν νέα ανταλλάγματα στη ζυγαριά.
— Πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής του γερμανικού ΥΠΕΞ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη κ. Γ. Λάμσντορφ έδωσε συνέντευξη σε σκοπιανή εφημερίδα που υπέβαλε πιεστικά ερωτήματα, ώστε να αποσπάσει μια δήλωση καταδικαστική για την Ελλάδα. Ο Γερμανός, όμως, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και, αφού εξήγησε στους Σκοπιανούς ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα το εμπόδιο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, έδωσε πειστικά το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για τα Δ. Βαλκάνια και πολύ περισσότερο ότι δεν μπορεί να είναι η Τουρκία ή η Ρωσία το εναλλακτικό στον ευρωατλαντικό προσανατολισμό τους.
— Ο πρέσβης Θεόδωρος Θεοδώρου με την αποχώρηση του Θ. Πάγκαλου από την κυβέρνηση δεν έμεινε… άστεγος, περιμένοντας τοποθέτηση ή μετάθεση. Προς το παρόν, λοιπόν, έχει τοποθετηθεί στο ΔΣ του ΕΚΕΜ.
— Ο κοσμικός χαρακτήρας στην κατεχόμενη Κύπρο κινδυνεύει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς εκτός από τη μαζική άφιξη εποίκων από την Ανατολία, η ισλαμική κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν αγκαλιάζει όλο και πιο σφιχτά τους Τουρκοκύπριους, συνδέοντας τη στήριξη και την οικονομική βοήθεια με επέκταση της ισλαμικής επιρροής σε μια κοινωνία που κατά βάση ήταν κοσμική.
— Ο Μ. Α. Ταλάτ ξεσπάθωσε σε συνέντευξή του στη «Μιλιέτ», καθώς κατήγγειλε ότι δεν έχει απομείνει πια κανένας τουρκοκύπριος ιμάμης, ενώ αντίθετα υπάρχει εισβολή ιμάμηδων από την Τουρκία. Αυτό σε συνδυασμό με τα ισλαμικά σχολεία που ξεφυτρώνουν στα Κατεχόμενα και απειλούν όλο και περισσότερο τη φυσιογνωμία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
— Ο κ. Ταλάτ όμως λέει κι άλλα, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Η «πηγή» της Εργκένεκον, όπως λέει, βρίσκεται στην Κύπρο και αναρωτιέται για ποιον λόγο η δικαστική έρευνα που σάρωσε όλη την Τουρκία δεν επεκτάθηκε και στη Βόρεια Κύπρο. Περιγράφει, μάλιστα, όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν στο νησί με την τοποθέτηση βομβών, δολοφονίες πολιτικών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων. Όμως, ίσως υπάρχει εξήγηση: Η Εργκένεκον γεννήθηκε στην Κύπρο, μπορεί να απειλούσε την κυριαρχία του Ερντογάν, αλλά συνεχίζει να είναι χρήσιμη για την Άγκυρα στην Κύπρο. Και γι' αυτό δεν την άγγιξε κανένας εκεί…

— Οι νέες πινακίδες των αυτοκινήτων στα Σκόπια έχουν πια το διακριτικό «ΜΚ», που σημαίνει «Μακεδονία», και αυτό έχει αποτέλεσμα κατά τη διέλευσή τους από τα ελληνικά σύνορα οι τελωνειακές αρχές να κολλούν αυτοκόλλητο με τη λέξη FYROM. Διαμαρτύρονται οι γείτονες, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί δεν βγαίνει κάποιος στην Αθήνα να δηλώσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η διαδικασία του αυτοκόλλητου προβλέπεται από τις πρακτικές ρυθμίσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας…
• Σοβαρή εμπλοκή, που οδηγεί μάλλον σε «στραπάτσο» της κυπριακής κυβέρνησης, δημιουργεί η απόφαση των Βρετανών να μην επιτρέψουν σε κύπριους αστυνομικούς να έχουν την ευθύνη της ασφάλειας στην τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ στις 5 Ιουλίου. Για συμβολικούς λόγους, η Λευκωσία αποφάσισε η εκδήλωση αυτή να γίνει στο αρχαίο θέατρο του Κούριου, το οποίο όμως βρίσκεται σε χώρο των βρετανικών βάσεων. Ενώ πίστευαν ότι το Λονδίνο θα έκανε ένα βήμα πίσω, λόγω της «ειδικής στιγμής», τελικά ήρθε ο βρετανός υπεύθυνος ασφαλείας των βάσεων να δηλώσει ότι οι κύπριοι αστυνομικοί, αν το επιθυμούν, θα είναι απλοί θεατές στην εκδήλωση…
— Συλλυπητήρια στον πρέσβη μας στο Βουκουρέστι Γ. Πουκαμισά για την ξαφνική και επώδυνη απώλεια του αδελφού του, φαρμακοποιού Σπύρου Πουκαμισά, θύματος της δολοφονικής επίθεσης ληστών στον Ρέντη.

www.parongr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: