Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που βλέπουμε ουρά για τρόφιμα

Του Νίκου Χιδίρογλου

Ουρές για οπωροκηπευτικά που προσέφεραν, δωρεάν, παραγωγοί της Κρήτης (Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή»), σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, σχηματίστηκαν από άπορους στο Πεδίον του Άρεως. Εικόνα αποκαρδιωτική...
Εικόνα όμως ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία μας. Μόνο και μόνο αυτή η εικόνα, αρκεί για να σου κόψει τα πόδια. Μόνο και μόνο αυτή η εικόνα αρκεί για να γεμίσει τα μάτια σου με δάκρυα.
Φανταστείτε πώς αισθάνονται οι συμπολίτες μας, που μη έχοντας άλλη επιλογή, στήθηκαν από το πρωί για να μπορέσουν να πάρουν μερικά τρόφιμα. Και όλα αυτά για τους περισσότερους, μετά από μόχθο δεκαετιών.
Είναι εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ να ανακουφιστούν οι πολίτες. Είναι εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ να ξαναδουλέψει η οικονομία. Είναι εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ να δουν οι πολίτες φως στην άκρη του τούνελ. Είναι εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ το Δημόσιο να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακιά μητριά.
Είναι εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ αυτό το καλοκαίρι να σηματοδοτήσει την αναστροφή μιας κατάστασης που έχει φέρει τους πολίτες στα όριά τους. Είναι εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ να σταματήσει να κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Είναι εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ να δείξει η κυβέρνηση εμπράκτως στους συμπολίτες μας που πλήττονται, ότι ενδιαφέρεται, ότι προνοεί, ότι πασχίζει να βελτιώσει τα κακώς κείμενα.
Ναι, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα και να τονώσουν την οικονομία μας, βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Γιατί, χρειαζόμαστε άμεσα δουλειές. Και έχουμε και λέμε: μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 9%, είναι ένα από αυτά.
Αυστηρός έλεγχος στην αγορά εργασίας, ώστε να αποτρέπεται η πρόσληψη αλλοδαπών έναντι Ελλήνων και να παταχθεί η μαύρη εργασία και απελάσεις λαθρομεταναστών. Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ σε νέες επιχειρήσεις. Κίνητρα για την αναζωογόνηση της γεωργίας και την επιστροφή των νέων στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, ώστε να αναζωογονηθεί η περιφέρεια. Για να γίνει το τελευταίο, πρέπει να προβληθούν και άλλα μοντέλα διαβίωσης, ώστε να αποσυμφορηθούν τα «μπουκωμένα» αστικά κέντρα και να τονιστούν τα οφέλη και η ομορφιά του παραδοσιακού ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ τρόπου διαβίωσης.
Επίσης: τουρισμός και ναυτιλία. Χωρίς την βοήθεια από τους δύο αυτούς τομείς, δεν πάμε πουθενά. Στο πρώτο, όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Καλύτερες τιμές, Έλληνες εργαζόμενοι (γιατί εκείνοι ξέρουν πώς να περιποιηθούν έναν επισκέπτη) και προβολή της απαράμιλλης ελληνικής φιλοξενίας, ΠΟΙΟΤΗΤΑ στην εξυπηρέτηση των τουριστών και έμφαση στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών.
Απεργίες εν μέσω θέρους, δεν βοηθούν αλλά αντίθετα, αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, διώχνουν κόσμο και αποκαρδιώνουν όσους επενδύουν στον τουρισμό. Επίσης, κάποιος πρέπει να εξηγήσει σε κάποια «αριστερά» κόμματα, πόση ζημιά έγινε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος εξαιτίας τους και γιατί δεν κατασκευάζονται και δεν επισκευάζονται πλέον εκεί, πλοία.
Μπορεί τα παραπάνω να φαντάζουν ουτοπικά, αλλά δεν είναι. Για να γίνουν όμως, απαιτείται συναίνεση και ουχί συμπεριφορές, που έφεραν τον τόπο στο αδιέξοδο. Και φυσικά, ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ του μνημονίου ΤΩΡΑ.
Και μια παρατήρηση για να τελειώνει το παραμύθι: η αριστερά έχει τεράστιες ευθύνες εδώ, καθώς, επενδύοντας στο χάος, λειτούργησε ως τροχοπέδη στις επενδύσεις. Το ΚΚΕ, τη στάση του στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, την πληρώνει με συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής. Όμως, η κοινωνία υπέστη τις συνέπειες…


Δεν υπάρχουν σχόλια: