Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Φονταμενταλισμός και κρυπτοχριστιανοί

Γράφει ο Γιώργος Ρεκουνιώτης


Την παρακάτω είδηση την αφιερώνω στις πολυπολιτισμικές Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που λιγώνονται στη θέα του κάθε λαθρομετανάστη. Ναι, την αφιερώνω σ’ αυτούς που θέλουν να μας επιβάλουν με το "έτσι γουστάρω" τη συνύπαρξη με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, ανθρώπους που ο άρρωστος φονταμελισμός τους δε μπορεί να συνυπάρξει με τη φιλοσοφική  έννοια που δίνουμε στη θρησκεία, εμείς οι Έλληνες. 
Στο Πακιστάν -που λέτε- ένας τύπος την προηγούμενη εβδομάδα έβαλε φωτιά κι έκαψε ένα Κοράνι. Το "γιατί" και "πώς", το εάν ήταν λογικός ή βλαμμένος ή κάτι άλλο, δε μας το λέει η είδηση, η οποία όμως, μας λέει άλλα πράγματα:   
Μας λέει πως τον άνδρα συνέλαβε η αστυνομία της περιοχής μετά από καταγγελίες και τον οδήγησε στα κρατητήρια. Μόλις -όμως- η πράξη του έγινε γνωστή ένα πλήθος εξαγριωμένου όχλου συγκεντρώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα ζητώντας  από τους αστυνομικούς να τον σκοτώσουν! 
Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν και με δακρυγόνα προσπάθησαν να διώξουν τον όχλο, αλλά συγκεντρωμένοι κατόρθωσαν να μπουν στο Τμήμα και να πάρουν τον δράστη μαζί τους. 
Η συνέχεια είναι ανατριχιαστική. Ο δράστης συρόμενος από τον όχλο οδηγήθηκε στο σημείο όπου είχε κάψει το Κοράνι κι εκεί, αφού τον περιέλουσαν με βενζίνη, τον έκαψαν ζωντανό! 
Και σας ερωτώ, φίλες και φίλοι: Εάν κάποιος δικός μας έκαιγε το Ευαγγέλιο, υπήρχε περίπτωση να πειραχτεί –έστω- μια τρίχα του; Και εάν τον οδηγούσαν στο δικαστήριο για προσβολή θρησκευτικού συμβόλου, φαντάζεσθε πόσοι και πόσοι "προοδευτικοί" θα μαζευόντουσαν στην Ευελπίδων απαιτώντας να αφεθεί ελεύθερος; 
Κι επειδή μ’ αρέσουν κάποιες φορές οι συγκρίσεις, σας προτρέπω να θυμηθείτε κάποιους δικούς μας που καίνε τη σημαία μας και βέβαια μένουν ατιμώρητοι, όχι –βέβαια- από το λαό που δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα, αλλά από την πολιτεία. 
8 εκατομμύρια Άγιες Γραφές 
Μιας και καταπιαστήκαμε με θρησκευτικά θέματα, θα σας αναφέρω μια διάλεξη που έγινε στη Θεσσαλονίκη από τον εξαίρετο δημοσιογράφο (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι δημοσιογράφοι) Νίκο Χειλαδάκη, για την Ορθοδοξία στη σημερινή Τουρκία. 
Ο κ. Χειλαδάκης που ασχολείται επί πολλά χρόνια με το θέμα, παρουσίασε απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία που βασιζόντουσαν σε δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου και σε βίντεο από εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης. 
Σύμφωνα με τον κ. Χειλαδάκη, στη σημερινή Τουρκία εκατοντάδες –πλέον- βαφτίζονται Χριστιανοί Ορθόδοξοι και χιλιάδες είναι εκείνοι που μεταβαίνουν στα Ορθόδοξα προσκυνήματα στις Εκκλησιές και τα Αγιάσματα, ενώ επιφανείς Τούρκοι χωρίς να κρύβονται παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια ο κ. Χειλαδάκης κατέθεσε πάμπολλες, συγκεκριμένες και επώνυμες περιπτώσεις μουσουλμάνων που ζήτησαν να βαφτιστούν Χριστιανοί, ενώ παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία από έρευνα τουρκικής εφημερίδας στην οποία αναφέρεται ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία, επωλήθησαν οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα της Αγίας Γραφής στην τουρκική γλώσσα! 
Οι Κρυπτοχριστιανοί 
Με βάση αυτά, ο Λόης -φίλες και φίλοι- θα σταθεί σ’ ένα θέμα που επί δεκαετίες κρύβει μυστήριο και έχει απασχολήσει –να ξέρετε- πολύ τις Τουρκικές κυβερνήσεις και –δυστυχώς- από ελάχιστα έως καθόλου τις Ελληνικές. Πρόκειται για το υπαρκτό θέμα των Κρυπτοχριστιανών στην Τουρκία, που υφίσταται από το 1922 και μετά, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπισθεί από τους Τούρκους που δικαιολογημένα το θεωρούν σαν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κράτους τους, ενός κράτους που ο πληθυσμός του είναι εθνικά ανομοιογενής. 
Ναι, μη σας ξεγελά το εθνικιστικό πρόσωπο που προσπαθεί να βγάλει η Τουρκία προς τα έξω, γιατί η ψυχή τους (του τουρκικού κατεστημένου) το ξέρει. Κρυπτοχριστιανοί Έλληνες, Κούρδοι, Δρούσοι, Αρμένιοι και άλλες μικρότερες εθνότητες αποτελούν ένα μωσαϊκό που κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να εκραγεί και μετά θα δείτε πράγματα και θάματα. Και οι ‘’συνθήκες’’ δεν έχουν να κάνουν με κάποιο αυθόρμητο εθνικό ξεσηκωμό των μειονοτήτων, αλλά με έξωθεν παρεμβάσεις που θα τις αφυπνίσουν, θα τις ενισχύσουν και θα τις κηδεμονεύσουν. 
Νεοθωμανική πολιτική 
Η Τουρκία –πρέπει να το συνειδητοποιήσετε- θα υφίσταται στη σημερινή της μορφή για όσο χρόνο θα είναι χρήσιμη. Από τη στιγμή που δε θα είναι ‘’χρήσιμη’’ θα την κατακερματίσουν γιατί αφ’ ενός μεν δεν της έχουν καμία εμπιστοσύνη και αφ’ ετέρου γιατί αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δημιουργηθεί Κουρδικό κράτος με πρωτεύουσα τη Μοσούλη. Τότε θα ξεκινήσει το ξέφτισμά της και θ’ ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. 
Όποιοι από εσάς παρακολουθείτε την Τουρκική πολιτική, δε μπορεί να μην έχετε προβληματισθεί με τη νεοθωμανική πολιτική που έχει σαν εμπνευστή και εκφραστή της το σημερινό υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Τουρκία εδώ και μια πενταετία προσπαθεί να ‘’επεκταθεί’’ προς τρεις κατευθύνσεις: Τις ισλαμικές δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, τη Συρία και τα Βαλκάνια. Είναι το δικό της πολιτικό αντίβαρο στον υπαρκτό κίνδυνο να κολοβωθεί εάν επικρατήσει –τελικά- το δόγμα της γεωπολιτικής ανακατανομής στην περιοχή.
Αλλά για να μη σας κουράζω μ’ ένα θέμα που για να το αναλύσουμε θα χρειαζόμαστε ολόκληρη την εφημερίδα, θα επανέλθω στους Κρυπτοχριαστινούς που μας αφορά απόλυτα σαν Έλληνες και Ορθοδόξους.   
Ο "Γιάννης" 
Πριν από είκοσι περίπου χρόνια είχα γνωρίσει σε μια κοινωνική συναστροφή έναν Τούρκο τεχνοκράτη, τον Μπεσίρ. Στον ένα μήνα που έμεινε στην Ελλάδα κάναμε αρκετές φορές παρέα και μια από τις προσφιλείς μας συζητήσεις ήσαν τα Ελληνοτουρκικά και η παρουσία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία πριν από το ’22. 
Επειδή ο Μπεσίρ μου μιλούσε κάπως "ουδέτερα", έκανα τη σκέψη ότι η τακτική του ήταν ένα ακόμα δείγμα της Τουρκικής νοοτροπίας να χαϊδεύει όπου αισθάνεται αδυναμία και να κτυπά ανελέητα όπου αισθάνεται υπεροχή. 
Για να μη σας κουράσω με λεπτομέρειες θα πάω απευθείας στις τελευταίες ώρες της παραμονής του στην Ελλάδα, που είναι και το "ζουμί"" της όλης ιστορίας. Τον αποχαιρέτησα λέγοντάς του "καλό ταξίδι Μπεσίρ και να ξαναέλθεις", του ευχήθηκα να είναι καλά αυτός και η οικογένειά του και να έχει υγεία και ευτυχία. Ο Μπεσίρ με κοίταξε περίεργα, βούρκωσε και κοιτάζοντάς με κατάματα μου είπε: "Μη με αποκαλείς Μπεσίρ. Εσύ, μπορείς να με λες Γιάννη". Ακούγοντας αυτά τα λόγια, ομολογώ ότι "έμεινα κάγκελο" όπως λέμε στην καθομιλουμένη και του ζήτησα να μου πει τι εννοεί. Έτσι έμαθα πως ο Μπεσίρ από τα Άδανα ήταν Κρυπτοχριστιανός, όπως όλη η οικογένειά του, πως τον βάφτισε ο πατέρας του ένα βράδυ στο υπόγειο του σπιτιού τους λέγοντας το "Πάτερ ημών" και το όνομά του και πως στην Τουρκία υπάρχουν εκατομμύρια "Γιάννηδες" σαν κι αυτόν! 
"Πόσοι δηλαδή;",  τον ερώτησα. Πάνω από δέκα εκατομμύρια, μου απάντησε αυθόρμητα. 
Θα παίξουν το ρόλο τους 
Προσωπικά δε γνωρίζω πόσα εκατομμύρια είναι οι Κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία, ούτε υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας πει –έστω- κατά προσέγγιση τον αριθμό. Το γεγονός όμως είναι ότι  υπάρχουν και ζουν σε μια χώρα που δεν τολμούν να πουν το πραγματικό τους θρήσκευμα. 
Και να σας πω κάτι ακόμα; Δεν ξέρω εάν εμείς προλάβουμε τις αναπόφευκτες για τους Τούρκους εξελίξεις, αλλά αυτές να είσαστε βέβαιοι ότι αργά-γρήγορα θα έρθουν και οι Κρυπτοχριστιανοί θα παίξουν το δικό τους ρόλο σε μια νέα τάξη πραγμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. 


www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: