Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σε…τιμές ευκαιρίας

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου



Ευρισκόμενος στο νησί και συζητώντας με παράγοντες όλων των πολιτικών παρατάξεων, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η προεκλογική περίοδος, από τώρα έως και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα εξελιχθεί σε «ανατολίτικο παζάρι», όπου συγκεκριμένοι πολιτικοίθα τοποθετήσουν «τιμές ευκαιρίας», ως να είναι καταναλωτικά προϊόντα, σε συνειδήσεις και αρχές για μία θέση υπουργού ή υφυπουργού, ακόμα και αντιπροέδρου (στο Δημοκρατικό Συναγερμό). 
Το καλύτερο... ανέκδοτο που άκουσα, είναι ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, έχει υποσχεθεί τουλάχιστον σε 100 πολιτικούς και τεχνοκράτες θέσεις υπουργών. Στα δε στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ, που θα γονατίσουν ενώπιον της μεγαλειότητός του, θα χαρίσει θέσεις βοηθών εισαγγελέων και υφυπουργών, έτσι για να χωνέψουν πιο εύκολα την υποταγή και τη συγνώμη, που οφείλουν στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος επειδή είναι παίκτης μεγάλων προδιαγραφών στον μικρόκοσμο της Κύπρου, θα τους αναγκάσει να απολογηθούν και για το όχι στο φιλοτουρκικό και ρατσιτσικό σχέδιο Ανάν, αλλά και για παλαιότερες δηλώσεις, που έκαναν κατά καιρούς εναντίον του. Ετσι για να «δέσει» καλύτερα η συνεργασία διάλυσης του ΕΥΡΩΚΟ. 
Βέβαια, ενώπιον της απόφασης του προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, να παραδώσει το κόμμα που ίδρυσε ο Σπύρος Κυπριανού στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, το ατόπημα του κ. Συλλούρη μοιάζει με πταίσμα. 
Ο άνθρωπος έχει πιστέψει ότι ανταλλάσσοντας τηνυποστήριξη του ΕΥΡΩΚΟ με τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, έχει πιθανότητες -κάποια στιγμή- να αναρριχηθεί στη θέση του προέδρου. Πλανάται πλάνην οικτράν. 
Αναφορικά με τον κ. Καρογιάν, δεν πρέπει να εκπλήσσει η στάση του. Εχει αλλάξει τόσο πολύ από εκείνες τις παλιές καλές μέρες, όταν λάβρος αναλάμβανε «επιδρομές» εναντίον όσων από εμάς εκφράζαμε την αντίθεσή μας στις γνωστές «μαλαγανιές» του κόμματος του, τα στελέχη του οποίου έχουν συνηθίσει να τρέφονται από τον κρατικό κορβανά. Οι άνθρωποι του δεν μπορούν να μείνουν μακρυά από το παιγνίδι της εξουσίας, και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι στην αντιπολίτευση τα κόμματα ανδρώνονται, και γίνονται πιό ισχυρά. Και ένα καλό παράδειγμα είναι ο ΔΗΣΥτου κ. Αναστασιάδη. Αν και υποστήριξε με παρεξηγήσιμο θράσος και χωρίς αιδώ το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν -και ενώ σε άλλες χώρες θα οδηγείτο αναγκαστικά σε πολιτική σύνταξη- βρίσκεται ένα βήμα από το Προεδρικό Μέγαρο, διότι σοφά πράττοντας, υποχώρησε στην αντιπολίτευση παρουσιαζόμενος ως ο σωτήρας του λαού και της Κύπρου. 
Εάν αποδειχθούν ορθές οι πληροφορίες του κυπριακού Τύπου, ο κ. 
Αναστασιάδης έχει ήδη βάλει στο τσεπάκι του τον κ. Καρογιάν και τον κ. Συλλούρη, οι οποίοι επιλέγοντας να υποστηρίξουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ«φτύνουν στα μούτρα τους», όπως πολύ σοφά λέει ο λαός μας. Μία χάρη θα ζητήσω από τον κ. Αναστασιάδη: να απαιτήσει επιστολή συγγνώμης για τη στάση των δύο πολιτικών αρχηγών έναντι του σχεδίου Ανάν, διότι οι ίδιοι διαδίδουν πως αυτός θα απολογηθεί για την απόφαση του να υποστηρίξει το ρατσιστικό κείμενο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Αφού αποφάσισε να τους ρεζιλέψει, ας το τραβήξει μέχρι το τέλος με την ελπίδα ότι θα τους οδηγήσει σε πολιτική συνταξιοδότηση. 
Οσον αφορά το ΑΚΕΛ, οι αναλυτές συμφωνούν πως με την επιλογή του άβουλου και άχρωμου κ. Μαλά, ο οποίος πραγματικά ζει στον... κόσμο του, επέλεξε την τρίτη θέση, ελπίζοντας πως η αντιπολίτευση θα κάνει καλό στο τραυματισμένο κόμμα της Αριστεράς και θα τονώσει το ηθικό των μελών του... 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Τimes για τα έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρουν ότι οι κατακτητές διέπραξαν βασανιστήρια και άλλες ωμότητες και στη Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έγγραφα περιέχουν ομολογίες για βασανιστήρια από μέλη των βρετανικών «δυνάμεων ασφαλείας» και στοιχεία ότι δολοφόνησαν ακόμα και ανήμπορους, όπως τον Γεώργιο Τουμάζου από την Αχερίτου, που ήταν τυφλός. Οι Βρετανοί ήσαν πάντα ποτισμένοι με μίσος για τους Ελληνοκύπριους και είναι απαράδεκτον ότι μερικοί πολιτικοί συνεχίζουν και σήμερα να «κατοικοεδρεύουν» στην Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας. Αλλά τί άλλο να περιμένουμε; Δυστυχώς, ακόμα και το ΑΚΕΛ διατηρεί αυτή τη γνωστή περίεργη σχέση με το Λονδίνο, που καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες... 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Ο Πέτρος Ευτυχίου είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος και διπλωμάτης για να συναινέσει στη «σφαγή» πολλών νέων διπλωματών, που επιχειρείται από την υπουργό Εξωτερικών. Εάν η κ. Μαρκουλλή επιθυμεί να βολέψει τους τρεις νεαρούς νεροκουβαλητές της, ας έχει το θάρρος να το πράξει μόνη της και να αναλάβει τις ευθύνες της για την παρανομία. Θα είναι η δεύτερη φορά, και δεν έχω αμφιβολία πως θα αποδειχθεί μοιραία για την υπουργό...
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: