Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Οι ομογενείς συνεχίζουν τον αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας


Σε έκδοση η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής κυκλοφόρισε η επιστολή των 250 ακαδημαϊκών από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, που απέστειλαν το 2009 προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, και στην οποία αναφέρονταν στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Εκτός από την επιστολή, στην έκδοση που κυκλοφορεί σε τέσσερεις γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ελληνικά και των Σκοπίων, δημοσιεύονται και άλλα κείμενα και άρθρα επιφανών ακαδημαϊκών, που μιλούν για την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας και την ελληνική γλώσσα.
Την επιστολή προς τον πρόεδρο Ομπάμα, προσυπέγραψαν καθηγητές ιστορίας – αρχαιολογίας, στην πλειονότητά τους αμερικανοί, από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον και την Οξφόρδης, ζητώντας την παρέμβασή του «σε αυτή την ανοησία που έχει ξεπεράσει τα όρια», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ μιλούσαν για ανατροπή της ιστορίας, την οποία οι ΗΠΑ “δεν έχουν αρμοδιότητα να υποστηρίζουν”.
Στην έκδοση αυτή της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, θα αναφερθεί η πρώην ύπατη πρόεδρός της, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, την προσεχή Κυριακή, 22 Ιουλίου, σε εκδήλωση που διοργανώνεται, από τις οκτώ έως τις δέκα το βράδυ, στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου.
«Θεωρήσαμε αναγκαίο να εκδώσουμε το βιβλίο, για να αναδείξουμε ότι οι επιφανείς ακαδημαϊκοί δεν έστειλαν την επιστολή αυτή στον πρόεδρο Ομπάμα για να πάρουν το μέρος της Ελλάδας, αλλά για να υποστηρίξουν την μοναδική, ιστορική αλήθεια», τονίζει η κ. Γκατζούλη. Οι εκδηλωσεις των Μακεδονικών Οργανώσεων
Στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Μακεδονικών Οργανώσεων (εκπροσωπεί περισσότερο από 150 μακεδονικούς συλλόγους), σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις του εξωτερικού, θα εμφανιστεί το χορευτικό συγκρότημα «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», της Παμμακεδονικής Νεολαίας Βοστώνης, μαζί με άλλα τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα μακεδονικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης.
Δεύτερης, τρίτης, ακόμη και τέταρτης γενιάς, τα μέλη του νεανικού συγκροτήματος μπορεί να μην μιλούν καλά την ελληνική γλώσσα, ξέρουν όμως να χορεύουν ζηλευτά παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας των παππούδων και των γιαγιάδων τους, αποσπώντας τους καλύτερους επαίνους, κάτι που απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, αυτές τις μέρες, στις παραστάσεις που δίνουν σε δήμους και κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας.
«Με πολύ αγάπη και ενθουσιασμό, τα παιδιά μας λαμβάνουν μέρος στο χορευτικό μας συγκρότημα, που ιδρύσαμε πριν από σαράντα χρόνια, με μοναδικό σκοπό να προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Μακεδονίας», τονίζει ο χοροδιδάσκαλος του συγκροτήματος, πρώην ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής, Γιώργος Παπαδόπουλος.
Με καταγωγή από την Ανθούσα Κοζάνης, αν και ήδη έχει «πατήσει» τα 72 του χρόνια, ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει πως αισθάνεται ακμαιότατος και ακολουθεί παντού το συγκρότημα, το οποίο σήμερα έχει αναλάβει ο γιός του, Αντώνης μαζί με τους Χαράλαμπο Σταθόπουλο και Νεκτάριο Ριζάκη.
«Κάθε παράσταση είναι ένα ακόμη ξεχωριστό γεγονός»
«Κάθε παράσταση είναι ένα ακόμη ξεχωριστό γεγονός, για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί. Στην Αμερική, το συγκρότημά μας είναι γνωστό και δίνουμε πολλές παραστάσεις, ακόμη και σε πανεπιστήμια», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. «Ξεκίνησα με οκτώ παιδιά, πριν από σαράντα χρόνια, και σήμερα έχουμε 70-80 νέους και νέες, ηλικίας από 15 έως 35 ετών».
Για τις παραστάσεις στην Ελλάδα, που και φέτος πραγματοποιήθηκαν με χορηγίες ομογενών της Αμερικής, οι οποίοι εκτιμούν και στηρίζουν το χορευτικό, έχουν έρθει 14 νέες και νέοι, όλοι τους φοιτητές πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων, το χορευτικό συγκρότημα της Βοστώνης χόρεψε και εντυπωσίασε όσους παραβρέθηκαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο 2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα, στη Σιταριά Φλωρίνης.
«Η καρδιά των παιδιών μας είναι εκατό τις εκατό ελληνική, αν και μιλούν σπαστά τα ελληνικά. Με κάθε τους εμφάνιση νιώθουν ότι πρεσβεύουν την Ελλάδα και ειδικότερα την Μακεδονία μας, που κλείνουμε στην ψυχή μας», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
e-go.gr, infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: