Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ενδιαφέρον τρικ: αναπαράγεται μεταλλαγμένη η άποψη για το OSI!

Της Ζέζας Ζήκου



«Οχι. Η χώρα δεν πρόκειται να σωθεί από την κρίση του κρατικού χρέους. Η κοινωνία θα εξακολουθεί να συνθλίβεται από τις συνέπειες και το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους και η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται στη θανάσιμη παγίδα της ύφεσης. Ο σεισμός που θα προκληθεί στις ετοιμόρροπες τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι καταστροφικός. Η στήλη έχει ήδη επισημάνει τους κινδύνους». Δυστυχώς, όλες αυτές οι επισημάνσεις έχουν γίνει άπειρες φορές από τη στήλη πριν από τη διαβόητη αναδιάρθρωση του PSI.
Τώρα, λοιπόν, παρατηρείται ένα ενδιαφέρον τρικ. Το Reuters αναπαράγει την άποψη για το OSI (official sector involvement) που είχε διατυπωθεί από το ΔΝΤ τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε καταπολεμηθεί τότε από την ΕΚΤ. Απλώς, να θυμίσω ότι τότε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal είχε αποκαλύψει πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει “με όλο και πιο στεντόρεια φωνή” ότι το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους μόνο κατά το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιώτες (τράπεζες και επενδυτικά ταμεία) δεν αρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να εμπλακούν στη συμφωνία τα κράτη (της Ευρωζώνης) και η ΕΚΤ», είχε γράψει. Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα είχε εφεύρει έναν νέο ευφημισμό αντίστοιχο του PSI για την αναγκαία όπως θεωρούσε το ΔΝΤ συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: το OSI (official sector involvement)».
Επίσης, τότε, το πρακτορείο Bloomberg είχε αποκαλύψει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε εσωτερικό διχασμό σχετικά με τη συμμετοχή της στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI).
Τώρα, λοιπόν, το Reuters αποκαλύπτει πως δήθεν τρεις αξιωματούχοι της Ε.Ε. τού δήλωσαν ότι η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών–μελών της Ευρωζώνης θα κληθούν να απομειώσουν ένα επιπλέον τμήμα των 200 δισ. ευρώ που τους οφείλει η Αθήνα, ώστε το ελληνικό χρέος να μπορέσει να θεωρηθεί ξανά βιώσιμο.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά προθυμία από τα κράτη–μέλη ή την ΕΚΤ για μια τόσο «δραματική», όπως τη χαρακτηρίζει το πρακτορείο, κίνηση σε αυτό το χρονικό στάδιο.
Η κατάσταση στην Ελλάδα «έχει εκτροχιαστεί», είπε ο ένας αξιωματούχος. «Η ανάλυση (της τρόικας) θα είναι φρικτή». Ο δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε πως η ανάλυση θα δείξει ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος θα γκρεμιστεί στο -7%, κάτι που σημαίνει ότι ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. «Τίποτε δεν έχει γίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες», υποστήριξε ο δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις λόγω των εκλογών. «Η κατάσταση απλώς πάει από το κακό στο χειρότερο, και σε ό,τι αφορά τον λόγο χρέους», είπε ο ίδιος αξιωματούχος, που φέρεται κατά το πρακτορείο να χαράσσει πολιτική και να εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα.
Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να επιτύχει τον στόχο της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 160% ώς το 2020, με τον έναν εκ των τριών αξιωματούχων να υπολογίζει ότι η υπέρβαση θα είναι έως και 10 εκατοστιαίες μονάδες (ή περίπου 30 δισ. ευρώ). Συνεπεία αυτού του γεγονότος το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα δανεισμού, κάτι που έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να πράξει εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι του. Αυτό συνεπάγεται πως η ΕΚΤ και η Ευρωζώνη θα πρέπει να επωμιστούν όλο το κόστος. Και σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαζόταν νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.
Κάτι τέτοιο «δεν έχει εξερευνηθεί πολιτικά ακόμα, διότι ουδείς θα ήθελε να αρχίσει αυτή τη συζήτηση», είπε ο πρώτος αξιωματούχος. Το ζήτημα της απομείωσης χρέους που διακρατούν κράτη «γίνεται όλο και πιο περίπλοκο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο, τουλάχιστον έξι κράτη–μέλη της Ε.Ε. αντιτίθενται κατ’ απόλυτο τρόπο σε μια τέτοια προοπτική, όχι μόνο διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πληροί τους στόχους που τίθενται, αλλά και διότι το κόστος θα το επωμίζονταν οι φορολογούμενοι των ευρωπαϊκών αυτών χωρών.
«Η πολιτική δυναμική είναι αντίθετη στην οικονομική δυναμική», είπε η μία από τις πηγές. «Η οικονομική επιχειρηματολογία είναι σαφής –οφείλουμε να αναδιατάξουμε το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο–, αλλά δεν υφίσταται ουδεμία πολιτική προθυμία γι’ αυτό», εξήγησε.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: