Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Θλίψη προκαλεί η παρακολούθηση όσων έγιναν και ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη του τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπεκίρ Μποζντάγ στη Θράκη, καθώς για μια ακόμη φορά δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να επιχειρήσει να δείξει ότι είναι το «αφεντικό» της μειονότητας.

Περιμέναμε ότι θα υπήρχαν διαβήματα για τα όσα ειπώθηκαν, που αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας, και τελικά θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και οργανωμένη αντίδραση στη φάμπρικα των «ιδιωτικών» επισκέψεων ανώτατων κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας στη Θράκη.

— Αν ο κάθε κύριος Μποζντάγ θέλει να επισκεφθεί τη Θράκη ιδιωτικώς, ας πάρει το ΙΧ του, τη φωτογραφική μηχανή, τη σύζυγο και τα παιδιά του και ας κοπιάσει. Να του προσφέρουμε τότε και δωρεάν ξενάγηση, ακόμη και διαμονή και φιλοξενία. Αλλά το δούλεμα των «ιδιωτικών επισκέψεων», με το κοστούμι, τον στρατό σωματοφυλάκων και την κουστωδία πολιτικών, ΜΙΤατζήδων κ.λπ., πρέπει να σταματήσει.

— Η μεγάλη ζημιά που γίνεται δεν είναι ότι ο κ. Μποζντάγ θα… καταλάβει τη Θράκη, αλλά το μήνυμα που φθάνει στον απλό, ταλαιπωρημένο μουσουλμάνο πολίτη είναι ότι και η μακρινή Αθήνα αποδέχεται την… εξουσία του κάθε κ. Μποζντάγ και της Τουρκίας στη Θράκη.


• Όσο για τους μειονοτικούς βουλευτές, είναι σαφές ότι λειτουργούν ως βουλευτές όχι των κομμάτων τους, αλλά ως όργανα του «αόρατου» τουρκόφρονος κόμματος, το οποίο σε συνδυασμό με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τους ψευδομουφτήδες και τη νέα γενιά επιχειρηματιών που αναπτύσσεται στην περιοχή, με το άφθονο χρήμα που ρέει από τη γείτονα, δημιουργεί την αίσθηση των παράλληλων δομών στη Θράκη. Εξάλλου, την τακτική αυτή την έχει εφαρμόσει με επιτυχία η Τουρκία σε πολύ πιο δύσκολα περιβάλλοντα…


— Γνωρίζετε ότι έχει διευκολυνθεί κατά πολύ η έκδοση ελληνικών θεωρήσεων και θεωρήσεων Σένγκεν με την παραχώρηση του έργου των ραντεβού και προκαταρκτικού ελέγχου των δικαιολογητικών σε ιδιωτικές εταιρείες; Αυτό είναι θετικό, ειδικά για χώρες όπου υπάρχει μεγάλη πίεση λόγω του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

— Στην Κωνσταντινούπολη μαθαίνουμε ότι το σύστημα λειτουργεί κανονικά, και μάλιστα η επιλογή της εταιρείας για ένα προξενείο που εκδίδει χιλιάδες θεωρήσεις κάθε χρόνο έχει «υψηλή» ευλογία…

— Σωστή η αντίδραση των ελληνικών αρχών να στείλουν ένα, έστω και συμβολικό, μήνυμα στους κ. Μουεζίνογλου και Ερέν, Δυτικοθρακιώτες στην καταγωγή, οι οποίοι έχουν αναλάβει με την πολιτική επιρροή και τους απεριόριστους πόρους να προωθήσουν τον τουρκισμό στη Θράκη. Βουλευτής και κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΑΚΡ του κ. Ερντογάν ο κ. Μουεζίνογλου, διευθυντής του IRCICA ο κ. Ερέν, πηγαινοέρχονται τα τελευταία χρόνια στη Θράκη ανενόχλητοι, αν και η συμπεριφορά και η εν γένει στάση τους θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμη και απαγόρευση εισόδου τους στη χώρα.

Πάλι καλά…

Το μήνυμα στάλθηκε όταν συνοδεύοντας τον τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό Μ. Μποζντάγ στη Θράκη οι κ. Μουεζίνογλου και Ερέν κόλλησαν στον έλεγχο διαβατηρίων. Τα διαβατήριά τους ως τόπο γέννησης ανέφεραν την Κομοτηνή, με το τουρκικό όνομα Γκιουμουλτζίνα. Έτσι δεν έγινε δεκτή η είσοδός τους στη χώρα και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη, να αλλάξουν διαβατήριο, με το σωστό τοπωνύμιο, και κατόπιν να συνεχίσουν να περιοδεύουν στο πλευρό του τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού.

— Το ερώτημα είναι: στις δεκάδες εισόδους και εξόδους τους από την Ελλάδα, κανείς δεν είχε παρατηρήσει τη συγκεκριμένη «λεπτομέρεια»; Ή μήπως είχε δοθεί εντολή να κάνουν οι αρχές τα στραβά μάτια; Αν υπήρχε, πάντως, τέτοια εντολή για διευκόλυνση των γνωστών και μη εξαιρετέων τούρκων αξιωματούχων να μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα, προκύπτει και σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

— Εδώ συνεχίζει να λύνει και να δένει ο κ. Χάκγκουντερ. Παλιός Γκρίζος Λύκος, θεωρητικός του τουρκοϊσλαμισμού που προβάλλει ο κ. Νταβούτογλου, συνεχίζει την ενασχόλησή του με τη Θράκη ως πρόεδρος του Συλλόγου Μπατί Τράκια της Τουρκίας, του πιο ακραίου και αλυτρωτικού συλλόγου που λειτουργεί μεταξύ των «Δυτικοθρακιωτών» που ζουν στην Τουρκία…
Ο κύριος αυτός, παρά την έντονη ανθελληνική δράση του, περνά σχεδόν μια εβδομάδα τον μήνα στη Θράκη. Ο ίδιος είχε πρωτοστατήσει το 1991 στον αποκλεισμό του Πατριαρχείου στο Φανάρι, που είχε προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις για τον ίδιο τον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος μάλιστα έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες αργότερα.

— Πάντως, μια και κάθε τόσο μιλάνε για όσους έχασαν την ιθαγένειά τους βάσει του άρθρου 19 ή άλλων αποφάσεων της Δικαιοσύνης, χωρίς καμιά διάθεση αμοιβαιότητας, θα θέταμε το ερώτημα αν κανείς έχει ασχοληθεί με τον εντοπισμό του αριθμού των Ρωμιών της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου που έχασαν την τουρκική ιθαγένειά τους. Η μελέτη των σχετικών τουρκικών ΦΕΚ από το 1955 έως και το 1995 θα ήταν χρήσιμη και αποκαλυπτική…

— Ο Σεπτέμβριος έχει σχεδόν φθάσει και είναι φυσικό να κυριαρχεί σε κάθε δραστηριότητα της κυβέρνησης το θέμα της οικονομίας. Όμως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα βρεθούν στην επικαιρότητα. Από τα Σκόπια υπάρχει μια παράξενη σιγή, ενώ συνεχίζονται τα δημοσιεύματα που επαναφέρουν τα σενάρια για προσφυγή της χώρας απευθείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας.

— Τελευταίος που εισηγείται μια τέτοια κίνηση είναι ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου Ιγκόρ Γιάνεβ, που αναλύει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε επιστολή του στον σκοπιανό Πρόεδρο Ιβάνοφ. Ο κ. Γιάνεβ προτείνει την έκδοση ψηφίσματος από τη ΓΣ, το οποίο θα ζητά να συνεχίσει η ΠΓΔΜ την παρουσία της ως μέλος του ΟΗΕ με το συνταγματικό όνομά της, με το επιχείρημα ότι οι προϋποθέσεις που επιβλήθηκαν για την ένταξη της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στον ΟΗΕ είναι αντίθετες με τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού.
— Ο λόγος που αναφέρουμε τις προτάσεις του συγκεκριμένου καθηγητή είναι ότι ο κ. Γιάνεβ από καιρό υποστηρίζει ότι η επιβολή του συνταγματικού ονόματος μπορεί να γίνει με την επίκληση του διεθνούς δικαίου εντός του ΟΗΕ και έχει και «πρακτική» εμπειρία, καθώς ήταν βασικός εμπνευστής του νομικού χειρισμού της προσφυγής του Βελιγραδίου εναντίον της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

— Ορθότατη η απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να κόψει τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ μέχρις ότου εξασφαλιστούν όλοι οι όροι διαφάνειας. Η απόφαση μάλλον ξάφνιασε κάποιους στη Β. Σοφίας, καθώς είχαν υπάρξει προσδοκίες ότι μέσω της «εξυγίανσης» του συστήματος θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και «οικείες» ΜΚΟ.

— Επειδή την τελευταία σχεδόν δεκαετία ακούμε διαρκώς περί εξυγίανσης του συστήματος χρηματοδότησης των ΜΚΟ, είναι χρήσιμο να καταλήξουν το ΥΠΕΞ και η κυβέρνηση στους στόχους αυτής της πολύ σημαντικής χρηματοδότησης και κατόπιν να επιλέξουν τα προγράμματα και τις ΜΚΟ οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν. Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να εξεταστούν αναλυτικά και εξαντλητικά τα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Και εάν, ως συνήθως, η έρευνα σκοντάψει σε διοικητικές αρρυθμίες ή αδυναμίες, υπάρχει και η λύση των Οικονομικών Εισαγγελέων.

— Ένα ειλικρινές ξεκαθάρισμα της δυσώδους υπόθεσης των ΜΚΟ προϋποθέτει, όμως, ότι δεν θα σταματήσουν όταν η έρευνα φτάσει και σε οργανώσεις που στηρίχτηκαν από σημερινά κυβερνητικά στελέχη ή από επιφανή στελέχη που στήριξαν (υποχρεωτικά) τον κ. Σαμαρά προεκλογικά. 

www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: