Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Τουρκική κλεψιά και ανεντιμότητα το Κυπριακό


ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δυστυχώς απέτυχε να προχωρήσει η ίδια με αγωγές εναντίον του κλεπταποδόχου Ναδίρ, από τη δεκαετία του 1980, για τα εγκλήματά του σε βάρος των δικών μας περιουσιών
Η καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου του Λονδίνου εναντίον του κλεπταποδόχου Ασίλ Ναδίρ έχει οπωσδήποτε ευρύτερες διαστάσεις για μας τους Ελληνοκύπριους. Είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει η δική μας πλευρά να εκμεταλλευθεί όσο μπορεί για διεκδίκηση των δικαίων μας και να μη χαραμιστεί και αυτή όπως τόσες άλλες προηγουμένως. Η πρόσφατη εκείνη του Εφετείου του Λονδίνου υπέρ του Αποστολίδη εναντίον των Όραμς. 
Ο Ναδίρ βρέθηκε ένοχος για κλοπή σύμφωνα με τον σχετικό Αγγλικό Νόμο του 1968 (section 1 of the Theft Act 1968) που συνεπάγεται ότι ενήργησε ανέντιμα. Δύο κύρια συστατικά -κλεψιά και ανεντιμότητα- είναι ακριβώς εκείνα που βρίσκονται στην καρδιά της τουρκικής κατοχής της πατρίδας μας και δη του κυπριακού ζητήματος.
Η σύζυγος του Ναδίρ δήλωσε ότι ο σύζυγός της θα κάνει έφεση, όμως δεν ξεκαθάρισε αν θα κάνει έφεση εναντίον της καταδίκης ή της ποινής. Αυτό βέβαια το δικαιούται, το αν θα κερδίσει είναι άλλο θέμα. Γι΄ αυτό μας επισημάνθηκε από δικηγόρο στο Λονδίνο που παρακολουθεί το θέμα από κοντά, ότι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν η μακροσκελής, γραπτή και πολύ προσεγμένη απόφαση του δικαστή Holroyde η οποία, αντίθετα με την πρόωρη επίκριση της υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να εκληφθεί και ως σκόπιμη ούτως ώστε να αποκλείσει τυχόν ανατροπή της σε περίπτωση έφεσης.
Άξιον να σημειωθεί επίσης ότι για την εκδίκαση της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο διορίσθηκε ο δικαστής Holroyde, του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας, μια αναγνωρισμένη, εξέχουσα επαγγελματική προσωπικότητα στους νομικούς κύκλους του Λονδίνου. Παράλληλα το SFO (Serious Fraud Office), στο οποίο και οφείλουμε την όλη προσπάθεια να καταδικαστεί ο Ναδίρ, περιορίστηκε στις 13 κατηγορίες από τις 66 (αρχικά ήσαν 71), μάλλον σκόπιμα, με αποφασιστικό στόχο την εξασφάλιση σίγουρου αποτελέσματος.
Επομένως τώρα προκύπτει και το εξής. Υπό κανονικές συνθήκες τα κλεμμένα λεφτά που μετέφερε ο Ναδίρ στα κατεχόμενα (ή όσοι δέχθηκαν τέτοια λεφτά), τα οποία συνιστούν προϊόν κλοπής, άρα εγκλήματος, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2002 (Αγγλίας), πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, ως έχοντες στην κατοχή τους τέτοια λεφτά ή τα διαχειρίζονται, να τα επιστρέψουν. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να κάνει το κατοχικό καθεστώς...
Η Κυπριακή Δημοκρατία δυστυχώς απέτυχε να προχωρήσει η ίδια με αγωγές εναντίον του κλεπταποδόχου Ναδίρ από τη δεκαετία του 1980 όταν και είχε υπόψη της μια τέτοια διαδικασία, για τα εγκλήματά του εις βάρος των δικών μας περιουσιών. Ενέδωσε στις βρετανικές υποδείξεις... Σήμερα αυτός καταδικάστηκε ως κλέφτης και ανέντιμος από την Αγγλική Δικαιοσύνη, η οποία ευτυχώς παραμένει ελεύθερη και τη χαρακτηρίζει η ακεραιότητα, η επαγγελματικότητα και η ανεξαρτησία από την κυβέρνηση. Τρανταχτό παράδειγμα η απόφαση του Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον των Όραμς όταν ο δικαστής -ενοχλημένος από τη γραπτή προσπάθεια (μέσω Βαρόνης Κίνοκ, υφυπουργού Ευρώπης τότε), κατόπιν τουρκικών απαιτήσεων προς το Φόρεϊν Όφις, να προσανατολιστεί προς μιαν απόφαση καθαρά πολιτική και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Φ.Ο. υπέρ των Τούρκων- απέρριψε και εξέθεσε την κυβερνητική προσπάθεια στην απόφασή του.
Ολόκληρο το κυπριακό πρόβλημα, δηλαδή η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, είναι ένα πρόβλημα τουρκικής κλεψιάς και ανεντιμότητας. Και είναι πάνω σ΄ αυτήν τη βάση που πρέπει η δική μας πλευρά να αναζητήσει λύση του Κυπριακού και απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας, εγκαταλείποντας επιτέλους όλες τις τουρκο-βρετανικές διζωνικές λύσεις. Και όχι να επιδιώκει σαν φερέφωνο των τουρκικών αξιώσεων τουρκοποίηση των κατεχομένων και υποδούλωση των ελεύθερων περιοχών της πατρίδας μας. Σήμερα, χάρη στις επίμονες προσπάθειες του βρετανικού SFO, η ελληνοκυπριακή πλευρά κέρδισε ακόμα μία δικαστική νίκη δίχως να κάνει η ίδια απολύτως τίποτα.
Να ελπίζουμε, άραγε, ότι θα βρεθεί ένας έστω άξιος ηγέτης, έστω και τώρα, να απαιτήσει αποφασιστικά την απελευθέρωση των κατεχόμενών μας εδαφών, χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ μας, διαγράφοντας όλα όσα μεσολάβησαν μέχρι τώρα, υψώνοντας τίμια, και ανεξάρτητα από ξένες υποδείξεις, τη φωνή του για το εθνικό συμφέρον του τόπου;

www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: