Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορική Μνήμη. Η Ευρωπαϊκή σημασία της μάχης των Πλαταιών (479 π.χ.)

Ο πολίτης Π.Λ. Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων


Μετά τις πολυσήμαντες νίκες των Ελλήνων κατά των Περσών στο Μαραθώνα (490 π.Χ.) στη Σαλαμίνα (το 480 π.Χ.) οι αιώνιοι διεκδικητές της Ελλάδας επανήλθαν στα σχέδιά τους, τα οποία ναυάγησαν οριστικά στη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στις Πλαταιές (479 π.Χ.).
Στις μάχες αυτές, πρωταγωνίστησαν διακεκριμένες και ευφυέστατες στρατιωτικές και πολιτικές προσωπικότητες.
Στο Μαραθώνα ο Μιλτιάδης. Στη Σαλαμίνα ο Θεμιστοκλής. Στις Πλαταιές ο Παυσανίας.
Για την ιστορική σημασία της νίκης των Ελλήνων στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα, που ξεπερνούσε τα σύνορα της Ελλάδας, έγινε ήδη λόγος σε προηγούμενα σημειώματα.
Ως προς την επίσης καθοριστική νίκη των Πλαταιών, η Ιστορία αποφαίνεται: «Η νίκη στις Πλαταιές καθόρισε την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιστορίας, περισσότερο από ό,τι η νίκη του Μαραθώνα ή της Σαλαμίνας». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι Βρετανοί ακαδημαϊκοί στο έργο τους: «Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας», εκδ. του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, 1988 και επανέκδοση από «Τα Νέα», 2005, τόμ. Γ’, σελ. 31).
Είναι  ιστορικά αποδεκτό και μάλιστα ομόφωνα ότι η έκβαση αυτών των μαχών υπέρ των Ελλήνων δρομολόγησαν τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση του πολιτισμού, της ελευθερίας και της δημιουργίας.
Όμως μ’ αυτή την ευκαιρία και εν όψει του ιστορικού γεγονότος της συμβολής, της καθοριστικής συμβολής, των πιο πάνω προσώπων στην πραγμάτωση των νικών, σημειώνω τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζουν οι προσωπικότητες στα κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά δρώμενα.
Πρόκειται για ένα φυσικό-ιστορικό γεγονός, το οποίο αναιρεί τη μαρξική θεωρία για τον πρωτεύοντα ρόλο των μαζών στην ιστορία (βλ. το έργο μου: «Η Κομμουνιστική Ουτοπία», εκδ. «Κάδμος», 2010, σελ. 371 επ. όπου το Κεφάλαιο: «Η μαρξική αντίφαση για το ρόλο των μαζών και της προσωπικότητας στην ιστορία»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: