Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Καυγάδες δήμων με την κυβέρνηση για τις επιχορηγήσεις

Ο... αντιαυτοδιοικητικός πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων


Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ανθούν και πολλοί μάγοι τόσο στο χώρο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Άσχετοι και πανάσχετοι, κατά κανόνα, χειρίζονται ζωτικά θεσμικά ζητήματα με μόνο προσόν το κομματικό διαβατήριο.
Ματαίως εδώ και 40 χρόνια αγωνίστηκα, επιστημονικά και κοινωνικά, να δώσω επιστημονικά επιχειρήματα για τη λύση του οικονομικού προβλήματος των ΟΤΑ.
Μεταξύ, λοιπόν, της πληθώρας των μελετών ήταν και οι εξής δύο: α) «Η μεταπολεμική εξέλιξη και διάρθρωση των οικονομικών των ΟΤΑ» (1975).
Ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Παπαθεοδώρου, στην από 10/11/1975 ευχαριστήρια επιστολή του, έγραφε και τα εξής: «Εργασία αυστηρά επιστημονική, με εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία και εποικοδομητικές προτάσεις και διαπιστώσεις, που αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα φωτισμού, από πλευρές του όλου προβλήματος των εσόδων των ΟΤΑ... είναι χρήσιμη βοήθεια για την υποστήριξη των απόψεων και δικαίων διεκδικήσεών μας για την οριστική λύση του τόσο σοβαρού και κρίσιμου, για την ύπαρξη και αποδοτική λειτουργία των ΟΤΑ...»(Ολόκληρο το κείμενο της επιτολής και άλλα σχετικά έγγραφα και βραβεύσεις βλ. στο έργο μου: «Ιδέες – προτάσεις – προβληματισμοί για την αυτοδιοίκηση», εκδ. ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, 2003, σελ. 305-312).
β)            Στη μελέτη μου «Το Σχέδιο Συντάγματος και η τοπική αυτοδιοίκηση»– Προτάσεις στη Βουλή, που κατατέθηκαν το Φεβρουάριο 1975 και δημοσιεύθηκαν στην Επιθ. Τ.Α., τεύχ. Α΄/1975).
Στις προτάσεις αυτές ο γράφων πρότεινε να θεσπιστεί συνταγματικά η χορήγηση 8% επί των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο συνταγματικός νομοθέτης αντέγραψε – χωρίς ν’ αναφέρει την πηγή – μια παράγραφο του προτεινόμενου άρθρο 102, αλλά δεν υιοθέτησε το 8% για το οποίο τότε δόθηκε σκληρός αγώνας των εκπροσώπων της Τ.Α.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στην Ελλάδα της αρλοουμπουλογίας, της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας και της αρπαχτής!
Επόμενο να χρεοκοπήσει και η αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι της οποίας μαστίζονται από άγνοια και κομματικό φαβοριτισμό.
Τώρα είναι  αργά για όλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: