Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκατινιάσματα… υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Αυτή η κόντρα του Δημήτρη Ιωάννου με τον πρέσβη ΜΑ ΟΑΣΕ Στάθη Λώζο δεν τιμά τη διπλωματική υπηρεσία. Προφανώς και ο πρέσβης πρέπει να αναζητήσει πιο φτηνό σπίτι από αυτό που κληρονόμησε από τους προκατόχους του στη Βιέννη, καθώς τα 13.000 ευρώ τον μήνα είναι πρόκληση τέτοιες εποχές.

Ενώ όμως έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης φτηνότερης κατοικίας, είναι μάλλον ανάρμοστη η αναφορά του υφισταμένου του Δ. Ιωάννου, που μάλλον μοιάζει με διακήρυξη της ΓΣΕΕ, με αναφορές σε συνταξιούχους, καρκινοπαθείς και άλλα τέτοια, με τη σκέψη βεβαίως ότι θα δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο (όπως… συμπτωματικά και έγινε).

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιο ξεκατίνιασμα, που μετατρέπει σε υπηρεσιακή σύγκρουση την προσωπική αντιπαράθεση ή την αμφισβήτηση από υφισταμένους επιλογών του προϊσταμένου πρέσβη.

Και τελικά η υπόθεση ενδιαφέρει και την υπηρεσιακή ιεραρχία, καθώς τα δημοσιεύματα περί ανάκλησης του κ. Ιωάννου στην Αθήνα, για να «ικανοποιηθεί ο πρέσβης», καταλογίζουν ουσιαστικά στην Υπηρεσία μη διαφανείς διαδικασίες και ότι χρησιμοποίησε τη μετάθεση του κ. Ιωάννου ως ποινή για πειθαρχικό αδίκημα το οποίο δεν έχει ακόμη καταλογιστεί…

***

— Στον κλοιό των πνευματικών παιδιών του Σχεδίου Ανάν εγκλωβίζεται το πολιτικό περιβάλλον της Κύπρου. Έτσι, έγινε γνωστό ότι εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου Προέδρου του ΑΚΕΛ ανέλαβε ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, γνωστός υποστηρικτής του Σχεδίου. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ εκτίθεται απέναντι στον Ν. Αναστασιάδη, πρόεδρο του ΔΗΣΥ, βασικό υποστηρικτή του Σχεδίου Ανάν, ο οποίος μάλιστα είχε καταγγείλει στις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση Παπαδόπουλου για τις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

— Πάντως, τα πράγματα δεν είναι απλά, μια και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου) διαφοροποιήθηκε δημόσια με την «παντρειά» που πάει να κάνει ο πρόεδρος του κόμματός του Μ. Καρογιάν με τον ΔΗΣΥ. Ο κ. Παπαδόπουλος, με το βάρος που έχει ακόμη στην Κύπρο η παράδοση που δημιούργησε ο πατέρας του, στηρίζει τον Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος έχει ήδη την υποστήριξη της ΕΔΕΚ.


— Σε σχεδόν 50.000 ευρώ υπολογίζεται η αρχική αμοιβή του γραφείου ορκωτών λογιστών που θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει τους φακέλους με τις χρηματοδοτήσεις της ΥΔΑΣ (ΜΚΟ κ.λπ.). Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αποτελεί πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή ΥΔΑΣ Αντώνη Ζαΐρη, μια και χρόνια τώρα ψάχνονται τα αρχεία της ΥΔΑΣ και άκρη δεν βγαίνει...
— Δημοσιεύτηκε η παράταση παραμονής στην Υπηρεσία του πρέσβη Σταύρου Βασιλόπουλου, ο οποίος έχει αναλάβει το Διπλωματικό Γραφείο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και συμπλήρωσε τον Μάιο 35 χρόνια υπηρεσίας έχοντας συμπληρώσει το 60ό έτος. Η απόφαση προβλέπει την παραμονή του στην Υπηρεσία έως τις 15 Μαΐου 2015 «λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών».

— Το ποσό των 274,94 ευρώ τον μήνα διατίθεται για τις υπερωρίες των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που είναι αποσπασμένοι στο γραφείο του βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη, ενώ σχεδόν ανάλογο ποσό μάς στοιχίζουν οι υπερωρίες των υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Το ερώτημά μας είναι τι υπερωρίες έκαναν αυτοί οι υπάλληλοι μέσα στον Αύγουστο... Ή απλώς είναι το στάνταρ ποσό που συμπληρώνει τον μισθό τους;

— Μπλοκάρει το σύστημα, καθώς όλοι περιμένουν να δουν ποιοι θα πάρουν παράταση, ώστε να ξέρουν ποια πόστα θα ανοίξουν. Και από τα πόστα που θα ανοίξουν, ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα αποτελεί το πότε θα υπογραφούν αποφάσεις μετακίνησης, καθώς το ταμείο είναι μείον.

— Προαγωγές σε πληρεξούσιους υπουργούς Β' αποφάσισε το Υπηρεσιακό. Προάγονται οι σύμβουλοι Πρεσβείας Α': Περικλής Μπούτος, Ναυσικά Βράιλα, Νίκος Μαθιουδάκης, Γρηγόρης Βασιλοκωσταντάκης, Νίκος Αργυρός, Ρούσσος Κούνδουρος, Γιώργος Αϋφαντής, Κώστας Οικονομίδης, Δημήτρης Ζεβελάκης, Γεράσιμος Ντάβαρης, Αλέξης Ζάννος, Αλέκος Οικονομόπουλος.

Παραλείφθηκαν η Κατερίνα Κόικα και ο Νίκος Πατακιάς λόγω μη ακριβούς υπολογισμού δυσμενούς πόστου, ενώ εξαιρέθηκε της προαγωγής και η Πέννυ Ντούτη (με τη γνωστή εμπλοκή στη διάρκεια της θητείας της στη Νέα Υόρκη).

— Είχαμε όμως και τις προαγωγές σε full ambassador των Δ. Ηλιόπουλου, Π. Ζωγράφου, Θ. Σωτηρόπουλου, Γ. Οικονομίδη, Μ. Καραφωτιά, Ν. Αρβανίτη, Ν. Ζαφειρόπουλου, Γ. Κακλίκη, Στ. Λώζου, Τρ. Παρασκευόπουλου, Χρ. Παναγόπουλου, Αλ. Κογεβίνα, Θρ. Σταματόπουλου. Αναμένεται η υπογραφή και δημοσίευση της απόφασης (ας ελπίσουμε, χωρίς ανατροπές).

— Ανώτατο υπηρεσιακό θα γίνει, υποτίθεται, αρχές Οκτωβρίου για μεταθέσεις, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό ποια πόστα θα ανοίξουν, εκτός του μόνου σίγουρου, του Τελ Αβίβ, για το οποίο βρέθηκε υποψήφιος - και μάλιστα με όλα τα προσόντα. Έχει υπηρετήσει ξανά στο Ισραήλ, έχει εμπειρία των αμυντικών θεμάτων, που είναι σημαντικά στις διμερείς σχέσεις, και ευρύτερη εμπειρία των γεωστρατηγικών ισορροπιών λόγω προϋπηρεσίας στο ΝΑΤΟ. Ο Σπύρος Λαμπρίδης είναι από τις καλές περιπτώσεις διπλωματών και φαίνεται φαβορί για το Ισραήλ.

Από κει και κάτω το χάος, καθώς το κλειδί είναι ποιοι τελικά θα πάρουν παράταση. Βλέπετε, είναι πολλές οι θέσεις: ΜΑ ΟΗΕ, ΜΑ ΕΕ, Γενεύη, Ρώμη, Μαδρίτη κ.λπ.

— Κλείνουν πρεσβείες και προξενεία. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν το Γουέλινγκτον, τη Λίμα, το Μοντεβιδέο, το Ανόι και το Χαρτούμ, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο αριθμός των προξενείων που θα έχουν την ίδια τύχη, αρχής γενομένης από την Αμερική. Βεβαίως να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί πιο εύκολο είναι να κλείσουν δυο και τρεις πρεσβείες παρά ορισμένα προξενεία σε πόλεις όπου όλο και κάποιος ισχυρός παράγοντας της ομογένειας θα διαμένει και θα πιέσει για τη διατήρηση του προξενείου…
— Πάντως, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος για μια ακόμη φορά οι επιλογές να γίνουν στο πόδι. Γιατί μπορεί μεν το Γουέλινγκτον να μην εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής μας, αλλά για παράδειγμα το Χαρτούμ ή έστω την Τσούμπα στο Νότιο Σουδάν δεν μπορείς να τα εγκαταλείψεις. Εξάλλου, παραδοσιακά η Αφρική αποτελούσε μια από τις «διεξόδους» του ελληνισμού.

— Το σημαντικό λοιπόν είναι να κλείσουν πρεσβείες και προξενεία βάσει ενός συνολικού σχεδιασμού για το ποια εξωτερική πολιτική θέλουμε και τι επιδιώξεις έχουμε.

Και κάτι ακόμη. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας ορθολογισμός. Δεν μπορεί η χώρα να στενάζει και να υπάρχουν ακόμη διπλωματικές αρχές που να στεγάζονται σε σπίτια με πανάκριβα ενοίκια ή επικεφαλής αρχών να μένουν σε κατοικίες που θυμίζουν παλάτια. Εάν οι συγκεκριμένες κατοικίες μάλιστα είναι ιδιόκτητες, ακόμη καλύτερα, καθώς το ελληνικό κράτος μπορεί να τις νοικιάζει βγάζοντας και κέρδος από τη μετακίνησή τους σε νοικιασμένα και μικρότερα γραφεία και διαμερίσματα.

— Η κ. Ελένη Φωτίου, διεθνολόγος, μας ενημέρωσε ότι η τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου δεν συμμετείχε τελικά στη συναυλία που οργάνωνε η τουρκική TRT στα Σκόπια. Η κ. Φωτίου θέτει ένα ακόμη θέμα, ότι δηλαδή θα έπρεπε το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώνει και να προστατεύει από τέτοιου είδους ολισθήματα έλληνες καλλιτέχνες, που δεν έχουν βεβαίως πλήρη γνώση του τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τέτοιες εκδηλώσεις. Ορθή η παρατήρηση, αλλά για να γίνουν τα πράγματα πιο απλά, θα ήταν πιο χρήσιμο να ζητούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες τα «φώτα» του υπουργείου, καθώς φυσικά δεν είναι δυνατόν το τελευταίο να γνωρίζει σε ποια εκδήλωση και σε ποια χώρα έχουν προσκληθεί έλληνες καλλιτέχνες.

— Έγραφα στο προηγούμενο φύλλο για την ανακαίνιση των γραφείων όλου του ισογείου του νεοκλασικού κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών που γίνεται σε καιρούς χαλεπούς, που περικόπτουν ακόμη και 30 ευρώ από τη σύνταξη των 330-360 ευρώ του αγρότη. Μόνο ένα φρεσκάρισμα έγινε, ήταν η εξήγηση που μου δόθηκε. Και τούτο γιατί εκεί θα στεγαστεί το συντονιστικό γραφείο εν όψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ που θα έχει η χώρα μας το 2014. Επικεφαλής του γραφείου θα είναι ο υφυπουργός κ. Κούρκουλας και γενικός γραμματέας ο Αριστείδης Καλογερόπουλος. Οικονομία, παιδιά… 

www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: