Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κοιτάσματα: Μιλάνε τα μαθηματικά επανέρχεται η μνήμη…


Μάλλον θα μας τρελάνουν αυτοί οι πολιτικοί, αφού άλλα ισχυρίζονται τη μία φορά και άλλα την άλλη, ή πολύ απλά κάποιες στιγμές τους «ξεφεύγει» κάτι και άντε μετά να τα μαζέψεις!
Έτσι με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε προσφάτως συνέντευξη του Γιάννη Μανιάτη, πρώην υφυπουργού ΥΠΕΚΑ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ κατά την οποία δήλωσε πως τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα αγγίξει τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια!
Με το φτωχό μας το μυαλό ρωτάμε τον επί έτη πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου με αρμοδιότητα την ανακάλυψη και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας: Το συγκεκριμένο εξαιρετικά σημαντικό ποσό από πού ακριβώς προκύπτει; Κι αυτό διότι εάν κάποιος λάβει υπόψη του πως επί έτη η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διαρρηγνύει τα ιμάτια της πως η Ελλάδα έχει από υδρογονάνθρακες… ψιλοπράγματα, στο Ιόνιο και τον Πατραϊκό… Μήπως τα έσοδα θα προκύψουν από τα μερικά εκατομμύρια βαρέλια… του Κατακόλου και θα ισοδυναμούν με το 35% περίπου του σημερινού χρέους της χώρας;
Επειδή λοιπόν είμαστε περίεργοι και έχουμε αρθρογραφήσει σχετικά στο παρελθόν, επανήλθαμε ρωτώντας για μια ακόμη φορά ειδικούς επιστήμονες του χώρου για να λάβουμε πολύ διαφορετική απάντηση. Με μία πολύ μετριοπαθή εκτίμηση, η χώρα θα λάβει το 20% των ακαθάριστων εισπράξεων, το οποίο σημαίνει:
Πρώτον, το 100% αντιστοιχεί σε 725 δισεκατομμύρια δολάρια, αξία δηλαδή κοιτασμάτων τουλάχιστον διπλάσια του σημερινού κρατικούς χρέους.
Δεύτερον, εάν διαιρέσουμε το 725 δισεκατομμύρια δολάρια με 100 δολάρια (δηλαδή μία μέση τιμή βαρελιού) τα μαθηματικά μας λένε πως η χώρα διαθέτει περί τα 7,5 δισεκατομμύρια βαρέλια, ή μήπως κάνουμε λάθος; Εάν δε το διαιρέσουμε με το 80 (δηλαδή με μία μέση τιμής 80 δολάρια/βαρέλι) τότε το συνολικό μας απόθεμα αγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια! Είπατε τίποτα;
Από τη πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έκπληξή μας πως είναι δυνατόν ο πρώην υπουργός να εκτιμά πως η χώρα είναι Σαουδική Αραβία, ενώ πριν λίγο καιρό μιλούσε για μερικά εκατομμύρια βαρέλια. Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό και δεν περιμένουμε απάντηση.
Ας σημειώσουμε βέβαια πως ακόμα και τώρα που η «μνήμη» φαίνεται να επανέρχεται, η πραγματικότητα είναι πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στα στοιχεία που έδειξε στην Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, μιλούσε για ενεργειακούς πόρους συνολικής αξίας 1 τρις 700 δισ. δηλαδή η εκτίμηση του πρώην ΥΦΥΠΕΚΑ πέφτει έξω κατά ένα τρισ. Δεν πειράζει όμως διότι η μετακίνηση από τη θέση «δεν έχουμε τίποτα» στη θέση «έχουμε αρκετά» αποτελεί σημαντική πρόοδο. Αρκεί φυσικά να έχει και συνέχεια και να μην αποδειχθεί «τυπογραφικό» λάθος. Τόσο αγώνας δόθηκε προ του σχηματισμού της κυβέρνησης για την εξασφάλιση του συγκεκριμένου υπουργείου. Είναι δυνατόν να έγινε για το τίποτα;
www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: