Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ακαρπη συνάντηση για Σκοπιανό


Καμία διάθεση συνεννόησης δεν επιδείχθηκε από τη σκοπιανή πλευρά στη συνάντηση…
που είχαν στη Νέα Υόρκη ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να υπονομεύσει τη συνάντηση με παραπλανητικές διαρροές λίγο μετά την ολοκλήρωσή της.
Η συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ και ενώ είχε προηγηθεί η παρότρυνση του Ελληνα υπουργού προς τον διεθνή μεσολαβητή Μ. Νίμιτς να επαναλάβει τις προσπάθειές του για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος, επιβεβαίωσε σύμφωνα με ελληνικές πηγές ότι η συγκεκριμένη σκοπιανή ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για τη λύση, παρά μόνο για το blame game του αδιεξόδου. Η σκοπιανή πλευρά επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της απόφασης της Χάγης, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή απαίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ χωρίς την προηγούμενη επίλυση του ονοματολογικού. Ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις όμως προκάλεσε η διαρροή του κ. Πόποσκι λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση στο κρατικό πρακτορείο «ΜΙΑ», σύμφωνα με το οποίο ο Ελληνας υπουργός εκτίμησε ότι δεν ισχύει η παλαιότερη ελληνική θέση, ότι «οι διεκδικήσεις της Μακεδονίας εναντίον της Ελλάδας αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής».
Δηλώσεις
Ο κ. Αβραμόπουλος είχε ήδη προβεί σε δηλώσεις, με τις οποίες καλούσε τα Σκόπια να κάνουν το βήμα που τους αναλογεί, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις θα ήταν πολύ καλύτερες εάν υπήρχε μεγαλύτερος σεβασμός σε «θέματα ιστορικής και πολιτισμικής ευαισθησίας που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα». Οταν έγινε γνωστή η διαρροή των Σκοπιανών, υπήρξε άμεση απάντηση από το ΥΠΕΞ, το οποίο επεσήμανε ότι ο κ. Αβραμόπουλος διεμήνυσε στον ομόλογό του ότι «ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός τελικά οδηγούν σε καταστροφές και συγκρούσεις» και ότι η «προπαγάνδα που συντηρείται στα Σκόπια, άσχετα με το εάν εκ των πραγμάτων μπορεί ή όχι να θέσει θέμα εδαφικών διεκδικήσεων, συνιστά απειλή, γιατί δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και εκτρέφει τον αλυτρωτισμό».
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: