Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Συνελήφθη ο Αρικλί για την δολοφονία Ισαάκ και Σολωμού. Δήλωσή του στον Τουρκικό τύπο. Αντιδρά η Τουρκία... και αφέθηκε ελεύθερος!

«Είναι λανθασμένες στο σύνολό τους οι πληροφορίες που δόθηκαν στην Ιντερπόλ», δηλώνει στον τουρκικό Τύπο, ο Ερχάν Αρικλί, ο οποίος είχε προσαχθεί χτες στην Κιργιζία με την κατηγορία της ανάμειξης στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χτες τη νύχτα την πληροφορία ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν ανακοίνωσε ότι ο Αρικλί ο οποίος προσήχθη χθες στο αεροδρόμιο του Μπισκέκ στην Κιργιζία αφέθηκε ελεύθερος, αφού «το δικαστήριο αποφάσισε ότι η κατηγορία εξέπεσε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ότι πρόκειται για ειδική υπόθεση της Κύπρου και ότι η Κιργιζία δεν μπορεί να είναι μέρος στην υπόθεση αυτή».

Το γεγονός ότι ο Αρικλί αφέθηκε ελεύθερος επιβεβαίωσε και ο εμπορικός σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας στην Κιργιζία Μπεχζάτ Ερτέν.

Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» δημοσιεύει σήμερα αποκλειστική δήλωση του Αρικλί, ο οποίος λέει τα εξής: «Ζω εδώ και χρόνια στην Κιργιζία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να αλωνίζει στην περιοχή αυτή. Είναι λανθασμένες στο σύνολό τους οι πληροφορίες που έδωσαν στην Ιντερπολ. Ακόμα και η ημερομηνία γέννησής μου και τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα μου. Την ημέρα εκείνη βρισκόμουν στη Λευκωσία. Δεν είχα καμία σχέση με το γεγονός. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξαπατά τον κόσμο όλο με τα ψέματά της. Αφέθηκα ελεύθερος όταν έμαθε την αλήθεια και η Ιντερπόλ».

Η εφημερίδα γράφει επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία είχε γνωστοποιήσει το 1996 στην Ιντερπόλ σχετικά με τη δολοφονία του Τάσου Ισάκ τα εξής ονόματα: Χασίμ Γιλμάζ (ιδιοκτήτης καφετέριας στην κατεχόμενη Κερύνεια), Μουσταφά Εργκιούν («αστυνομικός»), Πολάτ Φικρέτ Κόρελι (Τουρκοκύπριος από την Αμμόχωστο), Φικρέτ Βελί Κόρελι (ιδιοκτήτης συνεργείου ποδηλάτων), Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν (Πρόεδρος της οργάνωσης των γκρίζων λύκων στα κατεχόμενα το 1996) και Ερχάν Αρικλί (πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης Turk-Bir στα κατεχόμενα το 1996.

Η «Ραντικάλ» αναφέρει επίσης ότι για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γνωστοποιήσει στην Ιντερπολ τον εξής κατάλογο ονομάτων: Αντιστράτηγος ε.α. Χασάν Κουντακτσί (διοικητής των κατοχικών δυνάμεων το 1996), Υποστράτηγος ε.α. Μεχμέτ Καρλί (διοικητής της 28ης Μεραρχίας το 1996), Ατίλα Σαβ (διοικητής της «αστυνομίας» στα κατεχόμενα), Ερντάλ Εμανέτ (Διοικητής της «εδικής αστυνομικής μονάδας») και Κενάν Ακίν («υπουργός γεωργίας» των κατεχομένων το 1996)

Πρωινή ανάρτηση
Αντιδρά η Άγκυρα στη σύλληψη του καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, ως υπεύθυνου για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού το 1996, Ερχάν Αρικλί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κιργιζίας Μπισκέκ.

Πρόκειται για τον πρώην «εκπρόσωπο» των κατεχομένων στη Κιργιζία, ο οποίος μαζί με άλλα δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και ο αντιστράτηγος ε.α Χασάν Κουντακτσί –διοικητής των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων το 1996- βρίσκεται σε σχετικό κατάλογο της Ιντερπόλ.

Οι τουρκικές εφημερίδες στις ιστοσελίδες τους αναφέρουν ότι «τέθηκε σε επιφυλακή» το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, ενώ σημειώνουν ότι ο Αρικλί βρίσκεται στην Κιργιζία εδώ και 14 χρόνια και ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε κάποιο ζήτημα, παρότι ο ίδιος έχει ταξιδέψει πολλές φορές.

Αναφέρουν επίσης ότι πηγές της τουρκικής πρεσβείας στην Κιργιζία τονίζουν «πως δεν έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία έκδοσης και ως εκ τούτου ο Αρικλί μπορεί να δικαστεί στο Μπισκέκ και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερος». Δεν διευκρινίζεται όμως ποιες ακριβώς χώρες εννοούνται. 

Προηγούμενη ανάρτηση
Η αστυνομία στο Κιργιστάν συνέλαβε τον πρώην «αντιπρόσωπο» του ψευδοκράτους εκεί, Ερχάν Αρικλί, κατόπιν αιτήματος της «ε/κ διοίκησης», όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αρικλί είναι μεταξύ των ατόμων που καταζητούνται μέσω Ιντερπόλ για τα γεγονότα του 1996 στη Δερύνεια, κατά τα οποία δολοφονήθηκαν οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού. Τα τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι καταζητείται με την κατηγορία της δολοφονίας καθώς η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε δώσει το όνομά του μαζί με του τότε επικεφαλής του κατοχικού στρατού και άλλων αρμοδίων στα κατεχόμενα για τις δύο δολοφονίες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Αρικλί συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μανάς και λόγω του ότι είχε στην κατοχή του «διπλωματικό» διαβατήριο του ψευδοκράτους οδηγήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Ο οικονομικός ακόλουθος της τουρκικής Πρεσβείας στο Κιργιστάν Μπεχζάτ Ερτέν δήλωσε στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή ότι η αστυνομία βρήκε πως οι κατηγορίες δεν στέκουν. «Μετά από αίτημα της ε/κ πλευράς, η σύλληψη του Αρικλί σε μια φιλική και αδελφική χώρα, το Κιργιστάν, αντικρίσθηκε με λύπη από τους Τούρκους που ζουν εδώ», δήλωσε ο κ. Ερτέν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών του Κιργιστάν, στην οποία κάνουν αναφορά τα τ/κ ΜΜΕ, ο Ερχάν Αρικλί αναζητείτο από την Ιντερπόλ και συνελήφθη στη Μπισκέκ με την κατηγορία εγκλήματος που διεπράχθη το 1996 στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια έρευνας διαπιστώθηκε ότι έφερε «διπλωματικό» διαβατήριο και πως μετά τη διάπραξη του εγκλήματος κατέφυγε στο Κιργιστάν. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι ο Αρικλί μεταφέρθηκε στη Γενική Διεύθυνση της Αστυνομίας στη Μπισκέκ.

Τ/κ ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες από την τουρκική Πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, μετέδωσαν ότι ο Αρικλί αφέθηκε ελεύθερος.


www.koukouvagia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: