Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Panariti: Στην Αθήνα δεν θα συζητήσουμε για την ΑΟΖ


Ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας κ. Εντμόντ Παναρίτι σε μεγάλης ακροαματικότητας πολιτική εκπομπή στο Top Channel, την Πέμπτη και μιλώντας εκτενώς για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, με πρόσκληση του ομολόγου του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο,  απέκλεισε χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο το ενδεχόμενο να συζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας που  αφορά το διακανονισμό της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο Πέλαγος.
Έδειξε ξεκάθαρα ενοχλημένος απ’ τη διαρροή στη δημοσιότητα του εμπιστευτικού εγγράφου που το Υπουργείο Εξωτερικών είχε συντάξει προς ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων σε ότι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα αυτό. Και στην εκπομπή με τους δημοσιογράφους και αναλυτές που συμμετείχαν φαίνονταν ξεκάθαρα η αμηχανία που προκύπτει εάν η Αθήνα εφαρμόσει, πράγμα το οποίο εκτιμούσε και το συνταχθέν απ’ τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Αλβανικού ΥΠΕΞ non – paper, μια στάση που θα παρεμπόδιζε την πορεία της σχέσης της Αλβανίας με την ΕΕ. Ως γνωστόν  τότε με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής απ’ τους δύο ΥΠΕΞ παρουσία των δύο Πρωθυπουργών (Καραμανλή και Μπερίσα ) στα Τίρανα, η Αλβανία πέτυχε την επικύρωση απ’ τη Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ και στη συνέχεια επίσης μια εντελώς θετική στάση των Αθηνών σε ότι αφορά τη απελευθέρωση της διακίνησης αλβανών πολιτών στη ζώνη Σέγκεν. Είναι ο λόγος αυτός που πολλοί αναλυτές επιμένουν σε μια διάσταση δολιότητας από πλευράς της Αλβανικής Κυβέρνησης. Βέβαια αυτό δεν είναι το καλύτερο παιχνίδι στην εξωτερική πολιτική. Εν τούτοις όμως φαίνεται ένα συγκοινωνούν δοχείο  να συνδέει σκοπιμότητες της κυβέρνησης, προσφυγή της αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο και απόρριψη απ’ αυτό με μια νομικά διάτρητη απόφαση της Συμφωνίας.
Ο Παναρίτι δεσμεύτηκε δημόσια ότι για τον ίδιο, το ΥΠΕΞ και την Αλβανική Κυβέρνηση , η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν είναι ούτε στο άμεσο ούτε στο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα στις προθέσεις τους να ξανασυζητήσει με την Αθήνα αυτό το θέμα. Απεναντίας είπε θα χρειαστεί πολύς χρόνος, χρόνια (μίλησε μάλιστα για 8 χρόνια) ούτως ώστε να γίνει η συζήτηση στην κοινή γνώμη, να μετέχουν φορείς ακόμη και της κοινωνίας των πολιτών, εμπειρογνώμονες του διεθνούς δικαίου και της εθνικής ασφάλειας και όταν η κοινή γνώμη ωριμάσει θα γίνει εκ νέου συζήτηση με την Αθήνα.
Στη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκε δήλωση του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε των ωφέλιμων συνεπειών της επικύρωσης της σχετικής συμφωνίας. Επεσήμανε άλλη μια φορά ότι η εξωτερική πολιτική της Αλβανίας πρέπει να αποκτήσει περισσότερη σοβαρότητα και επίσης διάσταση συνέπειας σε ότι αφορά τις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες η χώρα έχει προσχωρήσει και έχει επικυρώσει.
Ο Παναρίτι ανακοίνωσε επίσης την κινητικότητα που παρατηρείται στις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας, τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην Αθήνα. Δήλωσε επίσης ως θετικό δείγμα το γεγονός ότι ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα υπογράψει με τον κ. Αβραμόπουλο και τον Ιταλό ομόλογο του Συμφωνία καλής Συνεννόησης σε ότι αφορά τον αεραγωγό ΤΑΡ.
Έχει σημασία να αναφερθεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος είχε προηγηθεί με τις δηλώσεις του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με πολύ πιο συγκροτημένες και ακέραιες θέσεις σε ότι αφορά τις Ελληνο – Αλβανικές σχέσεις, την ευρωπαϊκή τους διάσταση και τη θέση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Αν και  οι θέσεις αυτές είχαν προβληθεί στα έντυπα ΜΜΕ της Αλβανίας, εκτενώς και λεπτομερώς, στην εν λόγω εκπομπή και ενώπιο του Αλβανού ΥΠΕΞ δεν έγινε καμιά αναφορά.

www.deropoli.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: