Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

1878 & 2012 Τροϊκοκρατία


Με τον Λάζαρο Μαύρο

Ο Τ Α Ν ΗΡΘΑΝ οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες το 1878 στην Κύπρο, την οποία τους παραχώρησε, εξαιτίας του τότε ρωσο-τουρκικού πολέμου ο 35ος σουλτάνος των Οθωμανών Αβδούλ Χαμίτ Β΄ και την 1η Τουρκοκρατία διαδέχθηκε η Αγγλοκρατία, διέταξαν και τη συγκρότηση «Νομοθετικού Συμβουλίου»: «Legislative Council», στη γλώσσα των κατασκευαστών του. Τα εννέα εκ των δεκαεννέα μελών τού εν λόγω κκάουνσιλ, εκλεγόντουσαν ως «βουλευτές» από τους υπόδουλους Έλληνες της Κύπρου. Άλλους τρεις Οθωμανούς «βουλευτές» εξέλεγε η οθωμανική μειονότητα του νησιού, και έξι Βρετανοί (για να προστίθενται σε 12 με τους Οθωμανούς, προς ισοψηφία) διορίζονταν από τον Αρμοστή, όστις και προήδρευε και διέθετε τη… νικώσα ψήφο στο εν λόγω «νομοθετικό» μαϊμού «κοινοβούλιο». Υπό τας διαταγάς πάντα του Εγγλέζου High Commissioner and Commander-in-Chief - Αρμοστή της Αυτής Μεγαλειότητος, που αργότερα έγινε Governor - Κυβερνήτης. Πρώτος Αρμοστής το 1878 ήταν ο Lieutenant-General Sir Garnet Joseph Wolseley, και τελευταίος Κυβερνήτης υπήρξε μέχρι το 1960 ο Sir Hugh Foot. Τι υπήρξε για τον κυπριακό λαό η κυριαρχία του «πεπολιτισμένου, φιλελεύθερου και δημοκρατικού αγγλικού έθνους» επί της Colony of Cyprus, το έδειξαν όλες ανεξαιρέτως απ’ το 1878 οι γενιές των προπάππων, των παππούδων και των πατεράδων μας: Με κορυφαίες στιγμές - αποδείξεις, την Εξέγερσή μας των Οχτωβριανών του 1931 και την ένοπλήη μας Επανάσταση του 1955 - 1959 με τη θρυλική μας Ε.Ο.Κ.Α.
Μ Ι Α ΝΕΑ στιγμή της ιστορίας της Κύπρου ζούμε τώρα: Το έτος 2012, στο 38ο έτος της 2ης Τουρκοκρατίας επί των μισών εδαφών της μεγαλονήσου, θα καταγραφεί ως έτος έναρξης της Τροϊκοκρατίας στα μη τουρκοκρατούμενα εδάφη. Δεν τα παραχώρησε στους Τροϊκανούς κάποιος… Σουλτάνος, αλλ’ ένας εκλελεγμένος από το 2008 Έλλην Κύπριος, αριστερός και Ακελιστής, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ονόματι Δημήτρης Χριστόφιας. Από τούδε και εις το εξής η εκλελεγμένη Government of Cyprus και το εκλεγόμενο απ’ τον λαό με δημοκρατικές διαδικασίες κοινοβούλιό της, ονόματι «Βουλή των Αντιπροσώπων», μεταπίπτουν σε μια κατάσταση όμοια και παραπλήσια με το Legislative Council. Όχι πλέον υπό τας διαταγάς του «Χάι Κκομμίσιονερ εντ Κκομάντερ-ιν-Τσιφ» τής Χερ Μάτζεστι, αλλά υπό τας διαταγάς της Τρόικας.

Α Ν ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ
 καλά από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της πλειονότητας των ηγετών «μας» και από τις δημοσκοπήσεις της Κοινής Γνώμης, η αδημονία να υπογραφεί «επιτέλους» το Μνημόνιο της Τρόικας, θυμίζει επίσης το 1878 που ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος, με όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα, υποδεχόταν χαρούμενος την Αγγλοκρατία ως τερματισμό των δεινών της 1ης Τουρκοκρατίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Τόσον καιρό που τους ρωτούσαμε γιατί δεν μελέτησαν και δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της Ισλανδίας, τη στάση του προέδρου της Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, την προσαγωγή σε δίκη του πρωθυπουργού της Γκέιρ Χάαρντε και των γκόουλντεν τραπεζιτών τους, τη διάσωση ΚΑΙ του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας των Βίκινγκς και προπάντων την ανόρθωση της καταστραφείσας οικονομίας της και μας… «αποστόμωναν» ότι η Ισλανδία δεν είναι στο… ευρώ, έκαναν τίποτε άλλο εκτός από το να μας κοροϊδεύουν;

www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: