Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ανταλλάξαμε ‘Ρευστότητα’


Του Ηλία Καραβόλια,
Ο κάθε υποψιασμένος και νοήμων άνθρωπος σε αυτό τον τόπο, κατανοεί ότι πίσω από την απόφαση του Eurogroup και του IMF για την χώρα μας, καλύπτονται οι προθέσεις της Γερμανίας, αδιευκρίνιστες και καλυμμένες στα τεχνικά σημεία του ανακοινωθέντος της σύσκεψης. Είναι πολύ πιθανό πλέον ότι οι Γερμανοί επιδιώκουν μετά τις εκλογές τους , να εφαρμόσουν το σχέδιο ‘ συντεταγμένη χρεοκοπία’ της Ελλάδας, μέσω κουρέματος του χρέους, εντός του ‘μεγάλου κάδου ανακύκλωσης’, του Μόνιμου Μηχανισμού, ώστε η αναγκαστική πλέον στήριξη στους μεγάλους ασθενείς( Ισπανία, Ιταλία και ίσως Γαλλία) να γίνει σε άλλο πλαίσιο, χωρίς το βαρίδιο Ελλάδα(αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα μας πετάξουν 
εκτός ευρώ, αλλά ούτε συνεπάγεται ότι θα μας κρατήσουν…) .Ταυτόχρονα δε, ο κάθε επαρκώς καταρτισμένος στην μακροοικονομική πολιτική ξέρει ότι η χθεσινή απόφαση, με νοσοκομειακούς όρους( διότι κλινική χρέους είναι η Ευρωζώνη πλέον) μοιάζει με τεχνητή αναπνοή στον ετοιμοθάνατο ασθενή της εντατικής, ώστε να τον μεταφέρουν προσωρινά σε θάλαμο καραντίνας, μέχρι να τον ξαναγυρίσουν στην εντατική παρακολούθηση( και προφανώς να τον αφήσουν εκεί ζωντανό νεκρό.. ) Η κυβέρνηση πέτυχε να πάρουμε πολλά από αυτά που ζητούσαμε(άσχετα αν δώσαμε παραπάνω από όσα έπρεπε) να μείνει και άλλο στην εξουσία( αν αντέξει) και φυσικά καταφέραμε να ανταλλάξουμε ρευστότητα: μας δίνουν χρηματική μεν ( όχι σε μας σαν κοινωνία, αλλά στην πληρωμή των χρεών που μας φόρτωσαν και στο σπάταλο κράτος μας) αλλά και εμείς τρία χρόνια τώρα, τους ‘δίνουμε’ το 28% του όποιου ΑΕΠ θα είχαμε. Το κρίσιμο είναι, ότι μας δίνουν παράταση της ρευστής κατάστασης για την ζωή, το μέλλον και την τύχη μας( που μας θυμίζουν ότι ‘εξαρτάται’ πλέον από μας, σαν Έλληνες, και ο νοών νοείτο…)
Δεν χρειάζεται να γράφουμε και να λέμε τα ίδια και τα ίδια: όσοι θέλουν ας κάνουν με μοντέλα προβλέψεων και επιστημονικά τεκμηριωμένες υποθέσεις, τις δικές τους αναλύσεις και μακρο/κές προβολές στο μέλλον, για να ανατρέψουν το επιχείρημα για την πορεία του χρέους μας: αυτές οι προβλέψεις των εταίρων μας, είναι αστείες και ανεδαφικές- έως ύποπτες. Δεν είναι φυσικά απίθανο να βελτιώσεις αριθμούς και δημοσιονομικά μεγέθη, σε μια κοινωνία, όταν την καταστρέψεις κατά μεγάλο ποσοστό και την σύρεις για πολλά χρόνια σε μιζέρια, ύφεση, ανεργία και λιτότητα. Υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε λαούς της Αφρικής και της Ασίας, χαμηλό χρέος και πλεονάσματα, αλλά το 80-90 % των ανθρώπων είναι στα όρια της φτώχειας. Γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν κάποιοι, τι σημαίνει το … 5 και 6% αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ που προυποθέτει η χθεσινή απόφαση στις Βρυξέλλες, για να πάμε στο περίφημο 124% χρέους/ ΑΕΠ το 2020! Ναι μεν ‘σπρώχθηκε’ ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 από το 2014, αλλά αυτό επίσης συνεπάγεται ότι αλλάζει άρδην το πλαίσιο υποθέσεων και παραδοχών του τελευταίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2013 Πιο απλά: εκ του γεγονότος ότι η κρίσιμη μεταβλητή είναι το ΑΕΠ , όλοι κατανοούμε ότι οι πιστωτές μας βλέπουν ύφεση για το 2013 και το 2014 μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη( δική τους ήταν η πρόβλεψη…)
Πάμε στα επιτόκια : εδώ θα επικαλεστώ μια εύστοχη παρατήρηση του καθηγητή Μελά( www.kostasmelas.gr ).’’Δεν είναι καθαρό αν η μείωση των επιτοκίων κατά 100 σημεία βάσης για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου πακέτου βοήθειας , ύψους 52,9 δις ευρώ, θα αρχίσει αμέσως ή θα έχουμε κατ΄ αρχάς μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ενώ οι υπόλοιπες 50 μονάδες βάσης θα εφαρμοστούν με την πιστοποίηση της εφαρμογής του προγράμματος και συγκεκριμένα με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% όπως αναφέρει το Spiegel’’
Οπότε οι βιαστικές ανακοινώσεις για όφελος 12 δις και λοιπά ‘κέρδη’, θέλουν προσοχή.
Όσοι ασχολούνται εντατικά με την υπόθεση ελληνικό χρέος και κάνουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μακροοικονομικές προβλέψεις, ξέρουν ότι η υπόθεση περί 124% χρέος/ΑΕΠ το 2020, με βάση τα ‘ιδεατά’ πλεονάσματα που αποτελούν παραδοχές, σημαίνει νέες περικοπές κάθε χρόνο, από το 2013 και τουλάχιστον επί 4 χρόνια, τουλάχιστον ίσως και 6 δις ετησίως. Ταυτόχρονα όμως, για τον παρονομαστή ΑΕΠ, πρέπει να έχουμε καθαρές εισροές επενδύσεων ετησίως άνω των 12 δις (!) ώστε οι πολλαπλασιαστές στην οικονομία να δώσουν ώθηση στην ζήτηση ,να ρίξουν την ανεργία, να ανεβάσουν τα έσοδα του κράτους. Το σενάριο είναι εξω-πραγματικό, και όσοι το πιστεύουν( οπαδοί των αυτοματισμών της αγοράς, του αόρατου χεριού, της θεωρίας ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο) αγνοούν προφανώς την πραγματικότητα. Χθες, αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup, διαχειριστές και θεσμικοί στις αγορές είδαν το φιάσκο της δήθεν λύσης , οπότε και ξεπούλησαν ‘Ελλάδα’, σε μετοχές και σε προθεσμιακά συμβόλαια. Επίσης, να μην ξεχνάμε τι συμβαίνει γύρω μας : μια παρόμοιας έκτασης ή και χειρότερη ίσως κρίση από την δική μας, χτυπάει ήδη τους μεγάλους ασθενείς, Ισπανία, Ιταλία και οσονούπω ,την Γαλλία. Οπότε το κλίμα δεν είναι για να… περιμένουμε ξένο ή εγχώριο (!) κεφάλαιο να έλθει στην χώρα με τους ρυθμούς που προβλέπονται.
Υπάρχουν σκοτεινά σημεία, γκρίζες ζώνες που πρέπει να διευκρινιστούν στις αποφάσεις των δανειστών: πχ το σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων , που αφορά σχεδόν το μισό της υποτιθέμενης μείωσης του χρέους μας, είναι εξώφθαλμα αντιφατικό. Το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει, με δανεικό νέο χρήμα που θα επιβαρύνει τις τρέχουσες δόσεις που αναμένουμε, ομόλογα που έχει εκδώσει σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες από τις τιμές κλεισίματος στις 23 Νοεμβρίου. Όμως, στις 23 Νοεμβρίου τα 20 νέα ελληνικά ομόλογα-μετά το PSI- είχαν μέση τιμή 28 μονάδες βάσης( ξεκινούν από το 2023 και καταλήγουν στο 2042 ) και εννοείται ότι σηκώθηκαν ήδη ! Άρα δεν θα σώσουμε όσα …δις υπολογίζαμε .
Αυτονόητο φυσικά είναι ότι η επαναγορά χρέους έχει και άλλες συνέπειες εντός Ελλάδος: ως τις 13 Δεκεμβρίου, ελληνικές τράπεζες και ελληνικά ταμεία, πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην επαναγορά . Θα το πω απλά: οι τράπεζες θα έχουν ήδη αρνητικά κεφάλαια(θέσεις) όταν θα αποτιμηθούν και η εξέλιξη αυτή θα αποτρέψει τους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ , οπότε αυτό θα οδηγήσει σε ευρώ-κρατικοποίηση των τραπεζών. Δυστυχώς, ήταν κάτι μεθοδικά στημένο και πολλοί επέμεναν να αγνοούν την παγίδα που μας έστησαν από το Βερολίνο, στην οποία έπεσαν μέσα οι έλληνες τραπεζίτες που νόμιζαν ότι θα το… παλέψει η κυβέρνηση ! Το αν αυτή η εξέλιξη σημαίνει άνοιγμα ,σταδιακό έστω, της κάνουλας για ρευστότητα στην οικονομία, νομίζω ότι όλοι κατανοούμε την επερχόμενη πολύμηνη καθυστέρηση της διαδικασίας και την τεράστια πλέον ευθυνοφοβία των υφιστάμενων διοικήσεων να υπογράφουν πλέον χορηγήσεις( που αφειδώς μοίραζαν σε αφερέγγυους) Υπάρχει όμως κάτι στις ανακοινώσεις του Eurogroup σχετικά με τις ‘μειωμένες εξασφαλίσεις’, που ίσως επιτρέψουν κάποιες μελλοντικές τεχνικές βελτίωσης των αποτιμήσεων στα ενεργητικά των τραπεζών.
Πολλοί θα αρχίσουν να μου λένε πάλι τα γνωστά: και τι έπρεπε να κάνουμε; Τι περισσότερο θα κερδίζαμε από τα χθεσινά; Πώς θα ζητούσαν κούρεμα από τα κοινοβούλια τους οι ξένοι ηγέτες που μας δανείζουν και ζούμε τρία χρόνια; Που θα βρίσκαμε χρήματα αν δεν παίρναμε τις δόσεις;( τις οποίες εν τω μεταξύ θα παίρνουμε σταδιακά – μετά την προαποφασισμένη των 31,5 – και με το σταγονόμετρο, μειωμένες μόλις αποκλίνουμε από στόχους, μήνα με μήνα) Απαντώ όσο πιο απλά μπορώ: καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ψέματα, όταν τα πιστεύουμε για πολύ καιρό, είναι επικίνδυνο και βλαβερό πράγμα για το μυαλό του καθενός, και την κοινωνία, στο σύνολο. Καλύπτουμε τα εσωτερικά μας ελλείμματα επί τρία χρόνια, με δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που αγοράζονται κυρίως από εγχώρια ιδρύματα( τράπεζες ,ταμεία), και από τον μηχανισμό ELA( emergency liquidity assistance) της Τραπέζας Ελλάδος. Τα δανεικά που παίρνουμε από τα πακέτα διάσωσης των μηχανισμών στήριξης, αποδίδουν τόκους στους δανειστές μας ! Ουδείς μιλάει για το πόσα λεφτά πληρώσαμε εδώ και τρία χρόνια σε αυτούς που μας δανείζουν και όλοι λένε για το πόσα δανειστήκαμε. Προκαλώ να ψάξει ο καθένας που λέει το ‘..ευτυχώς και οι ξένοι…’, να μου δώσει τα νούμερα( εγώ τα έχω, και κάνω υπομονή με όσους μιλάνε χωρίς νούμερα, έτσι απλά, επειδή είναι ιδεολόγοι της ορθόδοξης οικονομικής διαχείρισης, ενώ οι υπόλοιποι είμαστε δήθεν υπέρ της σπατάλης ή της ουτοπικής ανάπτυξης..) Και φυσικά, να τα δώσει και στην κυβέρνηση που τον Ιούνιο μας έλεγε ότι τον Αύγουστο τελειώνουν τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις, και μετά μας είπε ότι 16 Νοεμβρίου τελειώνουν τα διαθέσιμα της χώρας…
ΥΓ. Για κάποιους ,φίλους και μη, που λένε ‘.. σωστά αυτά που λες και γράφεις, αλλά πώς τα λες εσύ αυτά, τα λέει και ο ..ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ , ο Βαρουφάκης , ο Λαπαβίτσας και οι ‘κρυπτο-κομμουνιστές’ που επιθυμούν, σπάταλο κράτος και ψευδο-σοσιαλισμό, οπότε είναι σαν να τους υποστηρίζεις….’ , ένα έχω να πω: δεν είναι ορθολογικό, το να μην έχεις ισχυρά επιχειρήματα, επιστημονικά, για αυτά που λέει ένας άνθρωπος, παρά μόνο ότι κάποια από αυτά που πιστεύει δεν στέκουν, διότι τα λένε και …άνθρωποι που ανήκουν ιδεολογικά απέναντι σου! Η Ιδεολογία είναι αρρώστια, που συνειδητοποιώ ότι την έχουν πολλοί, και κυρίως εκτός Αριστεράς. Είναι στοιχείο καλυμμένης νεύρωσης –διάχυτη στην ελληνική κοινωνία- να μην δεχόμαστε ότι ένας άνθρωπος των αγορών , εντός συστήματος, έχει απόψεις που τις έχει και η …Αριστερά ! Πίσω από οικονομικές αναλύσεις δεν υπάρχει πάντα πολιτική σκοπιμότητα ή ιδεολογία. Και αυτό είναι πρόβλημα ψύχωσης χιλιάδων Ελλήνων: μόλις ακούν κάποιον, τον κατατάσσουν σε μια κατηγορία, και αν είναι ιδεολογικά αντίθετοι, απορρίπτουν αμέσως αυτά που λέει, άσχετα αν ισχύουν! Καλό είναι όσοι δημοσιολογούμε να είμαστε ενίοτε και χρήσιμοι, όχι ευχάριστοι μόνο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: