Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία


Την ίδια ώρα που οι παγκόσμιοι οικονομικοί τρομοκράτες  επιχειρούν μέσω μνημονίων να αφαιμάξουν τον ενεργειακό μας πλούτο, διάφοροι επιχειρηματικοί κύκλοι μέσα σε Τουρκία και Ισραήλ φαίνεται να ”ερωτοτροπούν με την επαναπροσέγγιση”. Αυτό τουλάχιστο εξάγεται σαν γενικό συμπέρασμα από το άρθρο του Φιλελεύθερου  σχετικά με δηλώσεις που έγιναν στο συνέδριο του Ατλαντικου Συμβουλίου με θέμα την  ενέργεια που διεξήχθει στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 15-16 Νοεμβρίου 2012 . Ενώ επίσημα η  Τουρκία δια στόματος  Ερτογάν μιλά για “Ισραηλινό κράτος δολοφόνο” με αφορμή και την πρόσφατη κλιμάκωση στην Λωρίδα της Γάζας, την ίδια στιγμή Τούρκοι υψιλόβαθμοι αξιωματούχοι κάνουν διπλωματικά ανοίγματα με σκοπό την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ προς Τουρκία.Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων αφού είχαν προηγηθεί άλλες 2 τους τελευταίους τουλάχιστο 6 μήνες.
 Μια παρατήρηση που χρήζει δέουσας προσοχής είναι το γεγονός ότι στο άρθρο του Φιλελεύθερου που ακολουθεί, σχετικά με την αντίδραση του μόνου Ισραηλινού εκπροσώπου στο συνέδριο Dr. Amir Mor,  αναφέρετε ότι ο ίδιος είπε:
 «Η Τουρκία παίζει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή. Είναι προφανές ότι, μακροπρόθεσμα, το ενδιαφέρον του Ισραήλ και της Τουρκίας είναι να ανανεώσουν τις σχέσεις τους. Αλλά μπορεί κανείς να φανταστεί σήμερα ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα τοποθετήσουν τις ελπίδες τους στην Τουρκία;».
 Ρίχνοντας όμως κανείς μια ματιά στην ιστοσελίδα Globes όπου επικαλείται σαν πηγή ο άγνωστος αρθογράφος του «Φ», παρατηρούμε μια πολύ σημαντική διαφορά :
 “Turkey is playing a very unconstructive role in the region. It is obvious that in the long term, Israel and Turkey’s interest is to renew their relations, but can anyone imagine today that Israel and Cyprus will pin their hopes on Turkey?”
 Μεταξύ του  ‘‘εποικοδομητικό ρόλου” που αναφέρει ο Φιλελεύθερος και του ‘‘unconstructive role ”που αναφέρει το Globes  υπάρχει σίγουρα τεράστια διαφορά… Μια τέτοια παραποίηση από τον ανώνυμο αρθογράφο ελπίζουμε να οφείλεται  απλά σε μεταφραστικό λάθος και να μην κρύβει άλλες σκοπιμότητες…
 Το σημαντικό είναι ότι Κύπρος-Ελλάδα οφείλουν  να  παρακολουθούν στενά αυτές τις εξελίξεις και να ενεργοποιήσουν άμεσα την ενεργειακή τους διπλωματία ούτως ώστε να γίνουν ξεκάθαρες από πλευράς  Ισραήλ οι μελλοντικές επιδιώξεις και ενεργειακά σχέδια ως αναφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Η  ισχυροποίηση και διασφάλιση της ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ και άλλες φιλικές εμπλεκόμενες  χώρες είναι προς το συμφέρον μας αρκεί να γίνει σωστός στρατηγικός σχεδιασμός προτού βρεθούμε μπροστά σε μη αναστρέψιμες εξελίξεις…
Σημ. Ο χάρτηε που ακολουθεί κυκλοφορεί στο διαδύκτιο και βρίσκεται στην σελίδα What Really Happened Wiki-Oil for Israel
Το κείμενο του Φιλελευθερου
Η κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξάγεται ισραηλινό αέριο, τόσο από την άποψη της οικονομίας και από την άποψη της ενέργειας», δήλωσε ο πρεσβευτής Μithat Rende, Γενικός Διευθυντής Πολυμερών Οικονομικών Υποθέσεων στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που χρηματοδοτείται από το Ατλαντικό Συμβούλιο, στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα. Όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα «globes», ο Rende αναφέρθηκε επίσης, στην απόφαση της Τουρκίας να μποϊκοτάρει όλες τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που θα εμπλακούν στην εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο μόνος Ισραηλινός που συμμετείχε στο συνέδριο ήταν ο Δρ Αmir Μor, ειδικός για το φυσικό αέριο. Στην ομιλία του είπε πως «η Τουρκία παίζει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή. Είναι προφανές ότι, μακροπρόθεσμα, το ενδιαφέρον του Ισραήλ και της Τουρκίας είναι να ανανεώσουν τις σχέσεις τους. Αλλά μπορεί κανείς να φανταστεί σήμερα ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα τοποθετήσουν τις ελπίδες τους στην Τουρκία;» Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο συνέδριο παρουσιάσθηκε έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων. Η έκθεση εξέτασε τρεις επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή: ένας αγωγός προς την Ελλάδα, ένας αγωγός προς την Τουρκία και η κατασκευή μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο αγωγός προς την Ελλάδα θεωρήθηκε σχεδόν ανέφικτος, επειδή η λεκάνη της Μεσογείου είναι πολύ βαθιά κατά μήκος της διαδρομής για να το θέσει. Η διαδρομή προς την Τουρκία εκτείνεται κατά μήκος σε σχετικά ρηχά νερά. Σημειώνεται ότι ένας αγωγός προς την Τουρκία θα κόστιζε το ένα δέκατο του κόστους της οικοδόμησης μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Το μεγάλο πρόβλημα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του έργου αυτού του είδους είναι η πολιτική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και Κύπρου», αναφέρει η Ομάδα Διεθνών Κρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: