Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Νταβούτογλου... συνήγορος των Σκοπίων: "Είναι το πρότυπο των Βαλκανίων"!


«Μικρογραφία των Βαλκανίων», λόγω του πολυπολιτισμικού, πολυθρησκευτικού και πολυγλωσσικού χαρακτήρα της, χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Νίκολα Ποπόσκι.
Ο κ. Νταβούτογλου εκθείασε την ΠΓΔΜ ως υπόδειγμα των Βαλκανίων για το σεβασμό και την ανοχή που επιδεικνύει προς όλες τις μειονότητες και παράλληλα αναφέρθηκε στην εξαιρετική -όπως είπε- πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων, για την οποία «γέφυρα» αποτελεί η τουρκική κοινότητα στην ΠΓΔΜ, όπως και ο μεγάλος αριθμός κατοίκων στην Τουρκία με καταγωγή από την ΠΓΔΜ.
Η ασφάλεια και ευημερία της "Μακεδονίας" αποτελούν πυλώνα της περιφερειακής σταθερότητας, γι' αυτό η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, είναι ουσιαστικής σημασίας για την περιοχή, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Σας διαβεβαιώ» τόνισε, «ότι η τουρκική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος και 75 εκατομμύρια Τούρκοι είναι φίλοι σας και αυτή η φιλία θα συνεχιστεί αιώνια. Η σημερινή παρουσία μου στα Σκόπια αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση ότι εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη "Μακεδονία" πάντοτε και παντού, για πάντα. Η σταθερότητα, η ευημερία και η ασφάλεια της "Μακεδονίας" είναι τόσο σημαντική για εμάς όσο και η δική μας».
Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ποπόσκι δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί τη νέα χώρα - σύνδεσμο του ΝΑΤΟ με την ΠΓΔΜ, ενώ για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εκτίμησε ότι οι συναλλαγές θα αυξηθούν κατά την επόμενη περίοδο από 400 εκατ. δολάρια που είναι σήμερα σε ένα δισ. δολάρια.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την περαιτέρω πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τη λειτουργία πολιτιστικών κέντρων σύντομα σε Σκόπια και Κωνσταντινούπολη.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: