Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ντεπαρτιέδες και λαοί

Ο. πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων


Με πολλές τυμπανοκρουσίες των ΜΜΕ μάθαμε ότι ένας Γάλλος ηθοποιός, ονόματι Ντε Παρτιέ, απεκδύθηκε της ιθαγένειας της πατρίδας του και απέκτησε τη Ρωσική για λόγους μικρότερης φορολογίας!
Αφού ο εν λόγω ηθοποιός –την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε ο γράφων- λατρεύτηκε και δοξάστηκε και τα οικονόμησε πρώτα από τους συμπατριώτες  του, τούς έφτυσε και έφυγε.
Καλά τους έκανε όταν οι ίδιοι, ή ένα μέρος τους, τον θεοποίησαν και τον λάτρεψαν με τη συνδρομή της προπαγάνδας. Πρόκειται για ένα θλιβερό κοινωνικό φαινόμενο το οποίο συνδέεται με την ψυχολογία των μαζών και τους τρόπους διαμόρφωσής της!
Αφορά την κοινωνική, ηθική και πολιτική κατάπτωση των μαζών, που οδηγούνται σε λατρευτικές εκδηλώσεις σε πολιτικούς, καλλιτέχνες και αθλητές.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο συντελεί στην κοινωνική και πολιτική χλωροφορμίαση των μαζών, η οποία ανοίγει τους δρόμους του ολοκληρωτισμού και του φασισμού.
Η ιστορία απέδειξε στην πράξη την επικίνδυνη πορεία αυτού του νοσηρού φαινομένου, το οποίο ανέδειξε ο Άγγλος φιλόσοφος Μ. Ράσσελ εδώ και έξι δεκαετίες γράφοντας: «Και η λατρεία του ήρωα, στην πράξη, είναι φασισμός» (βλ. το έργο του: «Επιστήμη και Κοινωνία» εκδ. «Ζαχαρόπουλος», Αθήνα 1975, σελ. 70)
Αν αυτό ισχύει για τον ήρωα, τί θα μπορούσε να πει κανείς για τη λατρεία των πολιτικών, των αθλητών και των καλλιτεχνών, τους οποίους προπαγανδιστικοί μηχανισμοί θεοποιούν.
Όχι, λοιπόν, στα νοσηρά φαινόμενα τύπου Ντεπαρτιέδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: