Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Πέρασε απαρατήρητη η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου στην Αθήνα, πιθανότατα ηθελημένα, καθώς ο λόγος του Αρχιεπισκόπου ενοχλεί τα κατεστημένα σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ο κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε και με τον Αντ. Σαμαρά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια, ο οποίος δημοσίως εξέφρασε την εκτίμησή του για τις «πατριωτικές θέσεις» του Αρχιεπισκόπου, μια και, όπως είπε, έχει και ο ίδιος στρατευτεί στην εθνική υπόθεση της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι από εκείνους που μασούν τα λόγια τους. Και απαντώντας κυρίως στην κυπριακή ηγεσία και τον πρόεδρο Χριστόφια, από τον όποιο τους χωρίζει ολόκληρη άβυσσος, δήλωσε ότι η Εκκλησία έχει το θάρρος να μιλά και περιορίζεται στα θρησκευτικά της καθήκοντα μόνον σε μια ευνομούμενη χώρα, που δεν υπάρχουν προβλήματα εθνικά και οικονομικά…

Και μένει να ακούγεται δυνατά στα αυτιά η κουβέντα με την οποία αποχαιρέτισε τον Κάρ. Παπούλια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος: «Κοινή η τύχη και των δυο κρατών (σ.σ.: της Ελλάδας και της Κύπρου), παρόλο που δεν θεωρούμε ξεχωριστόν κράτος την Κύπρο…».

***

— Χρήσιμη η παρουσία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς, όπως έγινε γνωστό, εξέφρασε τη θέση ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και επέμεινε στις γνωστές ελληνικές θέσεις στο σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο θέμα της ΑΟΖ. Βεβαίως, θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν ακούγαμε τις θέσεις αυτές από το στόμα του ίδιου του προέδρου και όχι μέσω διαρροών. Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον, θα ήταν να γνωρίζαμε τι απαντήσεις έδωσαν οι αρμόδιοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως, αυτό που θα θέλαμε πραγματικά να δούμε ήταν η… συνεργασία του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αϋφαντή με τον πρέσβη στην Ουάσινγκτον Χ. Παναγόπουλο, με τον οποίο είχαν συγκρουσθεί όταν ο δεύτερος ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου.

Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ πάντως, στην οποία είναι εμφανής η παρουσία στον προγραμματισμό και την οργάνωσή της του Γ. Αϋφαντή, εκθέτει εκείνους που οργάνωσαν το ταξιδάκι δεκαπέντε ημερών στη Λατινική Αμερική, εκ των οποίων το τελευταίο τετραήμερο ήταν κανονικές οικογενειακές διακοπές του προέδρου του κόμματος.

Απίστευτο…

Είπαμε ότι η οικονομική κρίση οδηγεί σε περιστολή δαπανών ακόμη και σε σημαντικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά το να κόβονται οι υποτροφίες που δίνονταν για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε νέους και νέες από τα Σκόπια -και κυρίως στην περιοχή του Μοναστηρίου- είναι τραγικό. Αν δεν υπάρχουν κονδύλια που να περισσεύουν στο ΥΠΕΞ, ο κ. Αβραμόπουλος ας απευθυνθεί σε μερικούς από τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας και ας ζητήσει να μπουν σπόνσορες στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα Σκόπια, αλλά και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής.

— Με τα Σκόπια θα έχουμε έναν ακόμη μπελά, καθώς ετοιμάζονται να κάνουν… περικυκλωμένη κίνηση και ετοιμάζουν κατοχύρωση διεθνώς του εμπορικού σήματος «Μακεδονικός Ήλιος» για τα «μακεδονικά» προϊόντα. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι το εμπορικό σήμα θα συνοδεύεται και από απεικόνιση του Ήλιου της Βεργίνας…

— Νέα σύνθεση του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον πρέσβη ε.τ. Ιωάννη Μπεβεράτο, με αναπληρωτή τον πρέσβη ε.τ. Βασίλειο Εικοσιπένταρχο... Τακτικά μέλη τον νομικό σύμβουλο του κράτους στο ΥΠΕΞ Παναγιώτη Κιούση, με αναπληρώτρια τη νομική σύμβουλο Ελένη Σβολοπούλου, τον γενικό διευθυντή Προσωπικού Κωνσταντίνο Κατσαμπή, με αναπληρωτή τον ΠΥΑ' Ιωάννη-Θεόδωρο Οικονόμου, τον Σταύρο Βασιλόπουλο, διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, με αναπληρωτή τον Γιάγκο Οικονομίδη. Εισηγήτρια στο Ανώτατο Υπηρεσιακό ορίσθηκε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με αναπληρωτή τον Νίκο Πάζιο. Η ΕΔΥ εκπροσωπείται πλέον από τον Μάριο Λυμπερόπουλο, λόγω της αναχώρησης για το Κουβέιτ του Θ. Θεοδώρου.

— Ο Σύμβουλος Πρεσβείας Α’ Κωνσταντίνος Κούτρας, από το υπουργείο Ναυτιλίας, που για ένα μικρό διάστημα υπηρέτησε ως σύμβουλος του κ. Μουσουρούλη, ανέβηκε στο Νεοκλασικό και ανέλαβε αναπληρωτής εκπρόσωπος, καθώς ο κ. Γρ. Δελαβέκουρας ετοιμάζεται για αναχώρηση, πιθανότατα σε κάποιο καλό γενικό προξενείο. Αν και ξεκίνησε στη σκιά του Γ. Κουμουτσάκου, χωρίς εμφανή πολιτικά στηρίγματα, επιβίωσε τεσσάρων-πέντε κυβερνήσεων και έξι-επτά υπουργών, οπότε μάλλον δικαιούται μια καλή μετάθεση.

— Αγώνας δρόμου για να τελειώνουν με την αφυπηρέτηση πρέσβεων της σειράς (Ν. Ζαφειρόπουλος, Γ. Κακλίκης, Π. Αυγερινός κ.ά.), προκειμένου να προλάβει να υπογραφεί και ο διορισμός του Θεόδωρου Σωτηρόπουλου ως πρέσβη εκ προσωπικοτήτων και κατόπιν να αναλάβει και πάλι τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

— Στις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΥΠΕΞ να συμπεριλάβουμε και την επιλογή του Αλέξανδρου Βιδούρη για εκπρόσωπο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

***

Μπακάλικο στην πρεσβεία Μόσχας;

Νέα κολπάκια εφαρμόζουνε μερικά γραφεία εμπορικών μας ακολούθων στο εξωτερικό για να μεγαλώσουνε το νιτερέσο στελεχών τους, τώρα που πέσαν απανωτές οι μειώσεις στα εισοδήματα και τα τυχερά. Να η πατέντα που σκέφτηκαν κάποιοι υπάλληλοι στο εμπορικό γραφείο στην πρεσβεία της Μόσχας! Παραμονές των γιορτών ετοίμασαν καλάθια και δέματα με ελληνικά προϊόντα και τρόφιμα, τα βάφτισαν «πολιτιστική πρωτοβουλία» για το καλό της πατρίδας-Ελλάδας (!) και τα πουλούσαν σε ενδιαφερόμενους πελάτες! Έτσι λοιπόν βγαίνουν τριπλά κερδισμένοι: 1) και στους… κακομοίρηδες έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, που τους πιστέψανε ότι πουλάνε «υπηρεσίες προώθησης» στη ρωσική πιάτσα 2) και φράγκα μένουνε στην τσέπη από το εμπόριο των ειδών, που κανείς δεν ξέρει μέσα από ποιες διαδικασίες διαλέχτηκαν 3) και ο μισθός από την Ελλαδίτσα συνεχίζει να τρέχει κανονικότατα... Κι άμα καείς, άντε να βρεις άκρη μ' αυτά τα μπαγαπόντικα συστήματα, έτσι όπως τα στήσανε... Υπάρχει κυβέρνηση; Υπουργεία; Τα κλείσανε; Άντε, παιδιά, και σ' ανώτερα, μόνο λίγο πιο διακριτικά το μπίζνες, για να μη γίνουν και οι πρεσβείες ντιπ για ντιπ... μπακάλικα. Ο κ. πρέσβης μας στη Μόσχα, τι λέει; 

Τέλος οι ψευδομουφτήδες… 

Χρειάστηκε η ωμή παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο θέμα της Θράκης και των ιμάμηδων, για να ανακαλύψουμε ότι σιωπηρά και μουλωχτά, καμιά ντουζίνα σύλλογοι με το «Τουρκικός» στον τίτλο τους έχουν δημιουργηθεί στη Θράκη. Κάτι που αποδεικνύει ότι το τουρκικό κράτος είναι άριστος επενδυτής. Ξέρει πού βάζει τα λεφτά του, ώστε να πιάσουν τόπο...

Το πιο ωραίο που διαβάσαμε, μεταξύ των αντιδράσεων, ήταν από τους επιστήμονες της μειονότητας, που εξέφρασαν... αγωνία μήπως και δεν είναι ικανοποιητικό και επιστημονικά επαρκές το επίπεδο των ιεροδιδασκάλων που θα διδάξουν το Κοράνι στα δημόσια σχολεία. Μα έχει ρωτήσει κάνεις ποιος διδάσκει τα παιδιά της μειονότητας το Κοράνι στα Κουράν Κουρσού; Έχουν πτυχίο Θεολογίας από τη Μέκκα ή την Κωνσταντινούπολη; Ή αρκεί το να είναι στο μισθολόγιο του τούρκου προξένου;

Απλώς με τον νόμο για τους ιεροδιδασκάλους η ελληνική Πολιτεία πάτησε τον κάλο του τουρκισμού στη Θράκη. Που δεν μπορούν να ανεχθούν ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να προσφέρει θρησκευτική εκπαίδευση και μέσα από τα δημόσια σχολεία, ώστε να μην καταδικάζονται τα παιδιά της μειονότητας στη μιζέρια τής μειονοτικής εκπαίδευσης, που τα οδηγεί είτε στην αγραμματοσύνη είτε στην αναγκαστική ξενιτιά και στη μετανάστευση στην Τουρκία.

Και, συγχρόνως, ενοχλεί η ρύθμιση, επειδή οι ψευδομουφτήδες θα χάσουν έτσι το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Όλα όμως εξαρτώνται από το ελληνικό κράτος, γιατί οι Τούρκοι κάθε άλλο παρά είναι αφελείς και γνωρίζουν ότι σε περίοδο κρίσης, με τον πακτωλό χρημάτων που έχουν στη διάθεσή τους, μπορούν να εξαγοράσουν όχι μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και αρκετούς χριστιανούς πολίτες… 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: