Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Το παρ’ ολίγον ολίσθημα του Τσίπρα...


«...πήγε να αποκαλέσει τα Σκόπια ως Μακε...»
Σκόπια.
Ο Αλέξης Τσίπρας , ο ηγέτης της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε χλευαστικά στην ερώτηση για την κατάσταση των ‘Σλαβομακεδόνων’ και των άλλων μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Ο Τσίπρας μιλώντας στην Ουάσιγκτον για τις πιέσεις για μια λύση στο ζήτημα  της ονομασίας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από το μικροσκοπικό κράτος των Σκοπίων, το οποίο κατηγόρησε για την μη επίλυση της διαφοράς.
Στην ερώτηση του Σκοπιανού ανταποκριτή πως δικαιολογείται η ελληνική πολιτική να παρεμβαίνει στα δικαιώματα των Σλάβων και των άλλων εθνοτήτων στην Ελλάδα, των Τούρκων ή των Τσαμουριωτών-Αλβανών, ο Τσίπρας προσποιήθηκε ότι δεν ήξερε ότι υπάρχουν Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik.
Ο Τσίπρας κατηγόρησε τις ‘εθνικιστικές εφευρέσεις’ αλλά...
«Φυσικά το κόμμα μας  δεν είναι το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης με γεωγραφική αναφορά του ονόματος, αλλά την ίδια στιγμή είναι το πρόβλημα αν κάποιος από τη Μακε..., την πΓΔΜ ή την Ελλάδα προωθεί διαφορές εθνικιστικές και εφευρέσεις» ( σκοπιανό κείμενο: ако некој во Маке.., во ФИРОМ или во Грција- αν  κάποιος από τη Μακε..., την FYROM ή την Ελλάδα- αναφέρει το δημοσίευμα τονίζοντας το λάθος του Τσίπρα για Μακε... FYROM )
Παρά το γεγονός ότι σε μία ομιλία  μιάμισης ώρας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, ο Τσίπρας μίλησε για τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα και έθεσε το ΣΥΡΙΖΑ ως διάδοχο της ελληνικής αριστεράς εκείνης της περιόδου, απέφυγε να απαντήσει στο ζήτημα της συμμετοχής των Σλάβων  σε αυτόν τον αγώνα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Στέφαν Φούλε στα Σκόπια


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αιφνιδιαστικά στα Σκόπια
Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, στα Σκόπια για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, το πρόεδρο Γκεόργκι Ίβανοφ και τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Στην ημερήσια διάταξη εντάσσονται οι μεταρρυθμίσεις, το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση του πλαισίου στην έκθεση προόδου της χώρας του Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κυρίαρχο θέμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι  οι εξελίξεις που αφορούν στο μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης που έχει άμεση σχέση με τη διαμόρφωση του πλαισίου των μεταρρυθμίσεων  στη χώρα, για την αντιμετώπιση  των προκλήσεων και τη συνέχιση της πορείας της,  προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Βούλγαρος Δημοσιογράφος: Να αποδεχθούμε την πραγματικότητα- υπάρχει σλαβικό κράτος, έθνος και γλώσσα!



«Πάρα πολλά τα πάθη, τα συναισθήματα και το μίσος, ειδικά από τη βουλγαρική πλευρά, καθώς και η πολύ μικρή ανοχή, κατανόηση και αποδοχή των διαφορετικών εμπειριών, εντείνουν την ένταση στις Σκοπιανο-Βουλγαρικές σχέσεις.
"Παρά τις δηλώσεις για την ύπαρξη ενός αριθμού βουλγαρικών πολιτιστικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου  του Λιούμπομιρ Λέβτσεφ,  δεν υποστηρίζεται  ένα αναμφισβήτητο γεγονότος η ύπαρξη του σλαβικού έθνους και γλώσσας.
"Στη Βουλγαρία, πολλοί που αποκαλούν τους εαυτούς τους πατριώτες, δεν αποδέχονται την πραγματικότητα και με τον αντι-σλαβισμό τους δημιουργούν  βλάβη στις σκοπιανο—βουλγαρικές σχέσεις», γράφει ο δημοσιογράφος του Πλοβντίβ Χρίστο Καζάσκι.
«Σε πολλούς ανθρώπους στη Βουλγαρία, δεν αρέσει αυτό, παρουσιάζεται όμως καλύτερο για τις σκοπιανό-βουλγαρικές σχέσεις να αποδεχθούν την πραγματικότητα ότι υπάρχει ένα Σλαβικό κράτος, σλαβική εθνότητα και γλώσσα.
"Άμεσα ή έμμεσα το να ζητούν ανεπιφύλακτα από τους ανθρώπους των Σκοπίων να αποκαλούνται Βούλγαροι, δημιουργούν σοβαρή ανησυχία αφού τα προβλήματα θα αυξηθούν και δεν θα μειωθούν!
"Εδώ πρέπει να υπενθυμίσω το εξής γεγονός, ο Ζέλιου Ζέλεφ, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Βουλγαρίας έγραψε το βιβλίο «Φασισμός» και έχει μεταφραστεί στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων. Επιπλέον εγώ πήγα στα Σκόπια να παρουσιάσω το έργο του στη γλώσσα αυτή».
Ο Καζάσκι συνιστά αντί της υπονόμευσης των σχέσεων, οι δύο χώρες να οργανώσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης από Σκοπιανούς και Βούλγαρους επιστήμονες, ιστορικούς , πολιτικούς αρθρογράφους που θα μιλήσουν για τις βουλγαρο-σκοπιανές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερες οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με την δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων - Σόφιας.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι παρά τις φωνές που φθάνουν στη Βουλγαρία και στην Σκοπιανή ηγεσία, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, χθες, στην ετήσια έκθεσή του υπενθύμισε τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σκόπια, να εκπληρώσει τα κριτήρια των σχέσεων καλής γειτονίας, αν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στις σχέσεις καλής γειτονίας εντάσσονται η χειραγώγηση της ιστορίας και η πολιτική της αρχαιοποίησης που ακολουθούν τα Σκόπια, είναι ένας επικίνδυνος δρόμος, διότι δημιουργούν ψευδαισθήσεις ενός μεγάλου παρελθόντος, αντί να δώσουν λύσεις για το μέλλον», είχε πει μεταξύ άλλων ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Σκόπια: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να εγγυάται τη «μακεδονική» ταυτότητα


Προτείνει  η  Ολλανδή ευρωβουλευτής  Marije Cornelissen
Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να εγγυάται τη «μακεδονική» ταυτότητα, τον πολιτισμό και τη γλώσσα, προτείνει η Ολλανδή βουλευτής της αριστερής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Marije Cornelissen, για να δοθεί λύση στη διαφωνία του ονόματος μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η η Ολλανδή βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες  του Επιτρόπου της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η διαμάχη για το όνομα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται ένας πιο ενεργός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά τη συζήτηση ορισμένοι βουλευτές προειδοποίησαν ότι περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της χώρας.
Ωστόσο, οι Έλληνες και οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές κατέδειξαν και πάλι τα Σκόπια, ως πηγή των προβλημάτων στις σχέσεις της πΓΔΜ με τις χώρες τους.
 Κάλεσαν τα Σκόπια να αποδείξει το ενδιαφέρον για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με σαφείς ενέργειες και να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου έχουν προθεσμία να υποβάλουν τροποποιήσεις στο προτεινόμενο κείμενο ψηφίσματος, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα του Makfax.

Σκόπια: Νέο μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου στην σκοπιανή ομάδα


Το πρώτο μέλος του αμερικανικού κογκρέσου που προσχώρησε στην ομάδα Φίλων των Σκοπίων το 2013 είναι ο Νταν Μαφέι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση της Σλαβικής Διασποράς στις ΗΠΑ.
Ο βουλευτής Dan Maffei εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Κογκρέσου το 2008 και δεύτερη φορά το 2012.
Είναι μέλος στην Επιτροπή Άμυνας και στην Επιτροπή Επιστήμης , Τεχνολογίας και Διαστήματος.
Ο Maffei υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μαζί με τους συναδέλφους του το 2009 και το 2010 ζήτησε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Χίλαρι Κλίντον να δεσμευθούν για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.
Ο  Maffei εκλέγεται σε μια περιοχή όπου βρίσκονται αρκετές χιλιάδες Σκοπιανοί,  γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: