Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Αποκατάσταση µιας αλήθειας

Ο πολίτης Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερ'ωσεως Εθνικών Θεμάτων


Ο Λεωνίδας Κύρκος και η δικτατορία
Είναι γνωστό ότι οι βουλευτές και οι ηγέτες οι πολιτικοί ψεύδονται κατά κανόνα. Αυτό  ίσχυσε και ισχύει απόλυτα για τους πολιτικούς του αστικούχώρου.
Όµως ετούτα τα χρόνια της µεταπολιτευτικής σήψης τον ίδιο δρόµο πήραν και οι  πολιτικοί και ηγέτες της πάλαι ποτέ κοµµουνιστικής Αριστεράς, µε την οποία  συµπορεύθηκε ο γράφων τρειςπερίπουδεκαετίες!
Σ' αυτή τη συµπόρευση συνεργάστηκα στην προδικτατορική ΕΔΑ και µε τον Λεωνίδα  Κύρκο, ως υπεύθυνος του επιστηµονικού συνδικαλισµού.
         Όταν, λοιπόν, προκηρύχθηκαν οι εθνικές εκλογές του Μαΐου 1967στην ΕΔΑ διαµορφώθηκαν δύο αντιλήψειςΗ µία τασσόταν υπέρ της εκλογικής ενίσχυση της Ενώσεως  Κέντρου της οικογένειας Παπανδρέου. Η άλλη ήταν η «σκληρή», στην οποία ανήκε και ο  γράφων, η οποία υποστήριζε τηνεκλογική ενίσχυση της ΕΔΑΣ' αυτή την αντίληψη  λειτουργούσε και ο µακαρίτης ΛεωνίδαςΓια να προωθήσουµε αυτή την άποψη, ανάµεσα  στονκεντροαριστερό χώρο, που συµβάδιζε µε τον Ανδρέα Παπανδρέουοργάνωσα στο  σπίτι µου (Ιπποκράτους 76, όπου και µε συνέλαβε ο Ασφάλεια του Ε' Τµήµατος)  συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών της Κεντροαριστεράς.
Ήταν περίπου 15 επιστήµονες το βράδυ της 14 Απριλίου 1967οπότε έγινε και η  σχετική ανταλλαγή απόψεων, µε την παρουσία και µιας ωραίας γυναίκας που την έλεγαν  Δανάη.
Λεωνίδας και γράφων ήµασταν υπέρ της «σκληρής» γραµµής για την οποία  επιχειρηµατολογούσαµε.
Στη ροή της συζήτησης -εν όψει του γεγονότος ότι επλανάτο η φήµη της δικτατορίας - ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων της Παντείου Δηµήτρης Κωστόπουλος, θέτει στον  Λεωνίδα το εξής ερώτηµα: «Τι θα κάνουµε και πώς θα αντιδράσουµε αν γίνει δικτατορία;»
Ο Λεωνίδας, σχεδόν, οργίστηκε και απάντησε µε απόλυτη βεβαιότητα«Δεν µπορεί  να γίνει δικτατορία γιατί θα ξεσηκωθεί η Ευρώπη και ο λαός θα τους πάρει µε τις  πέτρες» (γράφοντας αυτά έχω και την έγκριση του φίλου Κωστόπουλου που υπέβαλε το  ερώτηµα).
Μετά από µια εβδοµάδα (αυτής της συζήτησης) έγινε η δικτατορία και η µεν  Αριστερά πιάστηκε στον ύπνο και µε τις πιτζάµες, ο δε λαός λούφαξε για χρόνια.
Ο Λεωνίδας πιάστηκε το ίδιο βράδυ και ο γράφων πήρε το δρόµο της εξορίας αργότερα.  Αυτή είναι η αλήθεια και όχι του Λεωνίδα που µας είπε ότι έγραψε άρθρο «για ένα  παλλαϊκό αντιδικτατορικό µέτωπο».
Αλήθεια είπε ο Λεωνίδας για τη γνώµη που κατέθεσε ο πατήρ Παπανδρέου στον πατέρα  του Κύρκου λέγοντάς του«ο Ανδρέας δεν πιστεύει τίποτα».
ΣΗΜ.: Την επαναληπτική συνέντευξη του Λ.Κ. την άκουσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» - Μακελειό της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια: