Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΙΣ)


Η Σλαβική Διασπορά κατηγορεί την Ελλάδα για κατάχρηση της θρησκευτικής ελευθερίας


«Η ελληνική κυβέρνηση επί είκοσι χρόνια απορρίπτει την αίτηση χορήγησης άδειας για κατασκευή μιας σλαβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αριδαία (σε παρένθεση την αναφέρει ως Соботско- Sobotsko) και η σλαβική μειονότητα στην Ελλάδα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με πολύπλοκες διαδικαστικές ποινές».
Αυτό επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση της Σλαβικής Διασποράς με θέμα «Έκθεση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα- Με έμφαση στην περίπτωση  της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Στην έκθεση τονίζονται παραδείγματα της συνολικής κουλτούρας της κατάχρησης του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας στην ελληνική έννομη τάξη, η εμπειρία των μεταναστών, η ‘τουρκική’ μειονότητα στη Θράκη καθώς και η περίπτωση της σλαβικής ορθόδοξης κοινότητας στη ‘Μακεδονία του Αιγαίου’.
«Οι Έλληνες ιερείς αρνούνται να βαφτίσουν τα παιδιά με σλαβικά ονόματα και οι ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης , Άνθιμος, υποκινούν, δημόσια, τη βία εναντίον των Σλάβων.
Οι ιερείς οι οποίοι απασχολούνται στο δημόσιο τομέα έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα πληροφοριοδοτών για το συντονισμό με την κρατική αστυνομία, για να καταστείλουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σλάβων στη χώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Στην Ελλάδα- επισημαίνεται- δεν υπάρχει διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, καθώς και το άρθρο 3 του Συντάγματος ορίζει την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ως τη ‘μεγάλη θρησκεία’ στη χώρα.
«Σύμφωνα με τον ορισμό αυτόν, τα μέλη του Ελληνικού Ορθόδοξου Κλήρου, θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και η πράξη προσηλυτισμού ή η καύση των νεκρών απαγορεύονται.
Η ελληνική έννομη τάξη δεν επιτρέπει τη θρησκευτική ελευθερία για άλλες θρησκείες, εκτός από τα μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό μαρτυρείται από το μεγάλο αριθμό των κατηγοριών εναντίον του Τούρκου Μουφτή της Ξάνθης  από τις οποίες επιβαρύνεται πριν αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η μοίρα των πιστών της Σλαβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο απελπιστική, σημειώνει με έμφαση τη Σλαβική Διασπορά.
Εν κατακλείδι, τονίζεται ότι η έκθεση θα υποβληθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Αυστραλία, στον Καναδά και πολλά ευρωπαϊκά κοινοβούλια, εκφράζοντας την ελπίδα  ότι «η Αθήνα θα δημιουργήσει τελικά ίση θρησκευτική ελευθερία σε όλους τους Έλληνες πολίτες και κατοίκους της», γράφει το δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik.

2000 Σλάβοι Αλβανίας πήραν δελτία ταυτότητας για να ψηφίσουν στα Σκόπια


Σκόπια.
Δελτία ταυτότητας εκτύπωσαν για να τα παραλάβουν οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της Αλβανίας, της περιοχής Μάλα Πρέσπα, προκειμένου να ψηφίσουν στο «Δήμο του Κέντρου» της πόλης των Σκοπίων, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα των Τιράνων ‘Σέκουλι’ επικαλούμενη άρθρο του σλαβικού A1on, που βασίζεται σε καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου  Εσωτερικών των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για περίπου 2000 ταυτότητες, που χορηγούνται  προκειμένου η σλαβικής καταγωγής κάτοικοι –κυρίως από το Πούστες-  να πάνε από την Αλβανία στην πόλη των  Σκοπίων για να ψηφίσουν την επανεκλογή του νυν δημάρχου.
Σύμφωνα με την σλαβική πύλη, η προσπάθεια αυτή νοθείας των εκλογών δεν αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, αφού δεν γίνεται για πρώτη φορά.
Πριν από πολύ καιρό, παρόμοιες ταυτότητες είχαν διανεμηθεί στις πόλεις Ρέσνα και Οχρίδα και μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έλαβαν κανένα μέτρο, σημειώνει το δημοσίευμα.


Φόβοι Γκρούεφσκι για «αλβανική δημοκρατία» στα Σκόπια



Σκόπια.
Η διαδικασία της αποκέντρωσης στο κράτος των Σκοπίων είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας – πλαισίου, η οποία προέβλεπε μια θεσμική λύση στη σύγκρουση του 2001, μέσα από μια στρατηγική για μια νέα εδαφική διαίρεση.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση των Σκοπίων, μετά τη σύγκρουση, ενέκρινε αρκετούς νόμους που είχαν ως στόχο τη μεταβίβαση της εξουσίας από το κεντρικό σε τοπικό επίπεδο, εκτιμά η Οργάνωση για την Περιφερειακή Συνεργασία και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση – [Bashkëpunim Rajonal dhe Integrime Evropiane (OBRIE)].
Σύμφωνα με αυτήν, η αναθεώρηση του νόμου περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αύξησε σημαντικά τις εξουσίες των τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με Σύνταγμα των Σκοπίων.
Το 2004 πραγματοποιήθηκε εδαφική διαίρεση, η οποία έδωσε ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, ώστε να εκφρασθούν  όλες οι τάσεις των πολιτών σε αυτές τις κοινότητες.
Για την παροχή καλύτερου διαχωρισμού της εξουσίας μεταξύ των εθνοτικών κοινοτήτων, κάποιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε επίπεδο δήμου, ψηφίστηκαν με την αρχή του «Badinter»,  μέθοδος που προήλθε από το όνομα του Γάλλου υπουργού, Robert Badinter.
Σύμφωνα με την αρχή αυτή, τα θέματα  προς ψήφιση  πρέπει να εγκρίνονται από πλειοψηφία δύο ομάδων:  της γενικής πλειοψηφίας των συμβούλων και της πλειοψηφίας των συμβούλων οι οποίοι εκπροσωπούν μειονοτικές εθνικές κοινότητες στο Δήμο.
Οι Αλβανοί θα μπορούσαν να διαχειρισθούν έναν μεγάλο αριθμό  Δήμων οι οποίοι κατοικούνται από Αλβανούς. Ωστόσο, κύριο εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία παραμένει ο μικρός προϋπολογισμός των αλβανικών δήμων στο κράτος των Σκοπίων, ο οποίος αποτρέπει τη συγκρότηση ιδίων οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, αγροτικών κλπ δραστηριοτήτων. Οι φτωχοί αλβανικοί δήμοι έχουν αποτύχει να εξελιχθούν  με δικές τους πηγές χρηματοδότησης που προέρχεται από το φόρο εισοδήματος και τις δωρεές που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ελάχιστος», αναφέρει ο OBRIE.
Στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 24 Μαρτίου, τα αλβανικά πολιτικά κόμματα  στο κράτος των Σκοπίων, αγωνίζονται κοντά σε 40 δήμους από το σύνολο των 80, και το 70 τοις εκατό του πληθυσμού που ζει στους δήμους αυτούς είναι Αλβανοί.
Δηλαδή, οι Αλβανοί κάνουν προεκλογικό αγώνα σε πάνω από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους των Σκοπίων, το οποίο είναι κάτι περισσότερο από το έδαφος που καταλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα τον αναφερόμενο οργανισμό (OBRIE),  η έλλειψη επενδύσεων σε αλβανικούς δήμους έχει να κάνει με το φόβο των Σλάβων για τη δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους μέσα στο έδαφος του κράτους των Σκοπίων, αν και τα πολιτικά κόμματα έχουν εκφράσει τη θέση ότι ανήκουν στο κράτος των Σκοπίων. Οι απαιτήσεις τους καλύπτονται στις έννοιες της ελευθερίας και της ισότητας και όχι στη γεωγραφική διαίρεση.
Ο OBRIE θεωρεί ότι ακριβώς αυτός είναι ο φόβος, ο οποίος εκφράστηκε λεκτικά από τον εθνικιστή πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είπε ότι η Στρούγκα και το Κίτσεβο ανήκουν στα Σκόπια και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει το κράτος σε αλβανικό, γράφει το δημοσίευμα των Τιράνων.



Σκόπια.
Μόνο η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, μέχρι να βρεθεί μία λύση στη διαφορά του ονόματος. Αυτό υποστήριξε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, μιλώντας στην εφημερίδα των Σκοπίων, Ντνέβνικ.
Η Παλιαδέλη είναι μία από τους συγγραφείς του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Χαρτογραφία και Πολιτική: η περίπτωση της Μακεδονίας».
Η ίδια πιστεύει ότι το βιβλίο είναι πολύ διδακτικό για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται και όσους έχουν λίγες γνώσεις σχετικά με τη διαφορά της χρήσης του γεωγραφικού όρου.
Επεσήμανε ακόμη, ότι τα Σκόπια, δεν βρίσκονται στο αρχαίο τμήμα της Μακεδονίας αλλά στην περιοχή της αρχαίας Δαρδανίας.
Ερωτηθείσα από την εφημερίδα  αν πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που  έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία, η Παλιαδέλη δήλωσε:
«Ναι, μέχρι να υπάρξει μια τελική λύση στο ζήτημα που πρέπει ν αποφασισθεί, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Θα ήθελα να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση με μια δίκαιη και ισότιμη λύση», είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

«Οι Έλληνες έως το 1975 έβλεπαν τους Μακεδόνες ως υποδεέστερο λαό»



Διατείνεται  ο καθηγητής Victor Davis Hanson-  του ‘Hoover’ Institute

Μέχρι το 1975 περίπου, στην επιστήμη υποτίθετο ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένας ξεχωριστός λαός και οι Έλληνες τους έβλεπαν ως ημι-Έλληνες, που χρειάσθηκαν να εξελληνίσουν . Αλλά σε αυτήν τη θεωρία βλέπουμε μία αλλαγή, λέει ο Victor Davis Hanson, Αμερικανός ιστορικός, συγγραφέας και αρθρογράφος, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.
Ο Χάνσον λέει ότι οι Μακεδόνες ως λαός, έζησαν στα εδάφη που καλύπτουν τώρα οι περισσότερες χώρες της περιοχής, προσθέτοντας ότι η διαμάχη μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, η οποία αναφέρεται στο όνομα Μακεδονία, ως ιστορική κληρονομιά αποτελεί καθαρά μια σύγχυση, δύο χιλιάδων πεντακοσίων ετών  μετά την ύπαρξη του μακεδονικού κράτους.
«Προσωπικά, ως [από έξω] παρατηρητής, νομίζω ότι το θέμα είναι ειρωνικό, επειδή οι σπουδαστές  της  ελληνικής κλασικής περιόδου και οι φιλέλληνες, μέχρι περίπου το 1975,  μάθαιναν ότι ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες ήταν ένα είδος άγριων ημι-ελλήνων οι οποίοι έπρεπε να εξελληνισθούν από τις ελληνικές πόλεις κράτη.
 Αλλά, μετά το 1980, - γράφει το σλαβικό δημοσίευμα- συχνά επαναπροσδιορίζονται ως καθαροί Έλληνες. Δεν γνωρίζω αν η αλλαγή αυτή επήλθε από κάποια αρχαιολογική έρευνα ή για τουριστικούς σκοπούς ή για πολιτικούς λόγους. Βλέπω ότι προβάλλεται ως ελληνικό το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας και αυτή η πόλη της Πέλλας, όπως και άλλες βασικές πόλεις ως παρόμοιες με τις ελληνικές, με γλώσσα παρόμοια με την ελληνική, αλλά δυσνόητη για τους Έλληνες της εποχής και ο πολιτισμός της αρχαιότητας κάπως παρόμοιος με τα μεγαλύτερα ελληνικά βασίλεια.
Το πώς μπορεί να μετατραπεί σε μια πολιτιστική συνέχεια μετά από 2.500 χρόνια και σε ποιον ανήκει αυτή η κληρονομιά, δεν είμαι σε θέση να πω. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ζούσαν σε περιοχές που σήμερα ανήκουν σε πολλές χώρες, όπως είναι σήμερα οι Κούρδοι. Ωστόσο, η πολιτική δεν μπορεί να καταφεύγει σε εύκολα και απλά συμπεράσματα, είπε ο Χάνσον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το είδος της πολιτικής κακοποίησης, από τη σύγχρονη Ελλάδα, δεν συνάδει με έναν καλό φύλακα για την ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.
«Έζησα δύο χρόνια στην Ελλάδα και την έχω επισκεφθεί πάνω από 20 φορές και έχω κάποιες εμπειρίες από τις εκκεντρικότητές της.
Με λίγα λόγια, ζούνε οι Έλληνες, σε μια σκληρή γειτονιά που χωρίζεται από την Ευρώπη με τα Βαλκάνια και βρίσκεται εκτεθειμένη στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Υπάρχει μια κοινωνία, η οποία είχε κυριευθεί πάνω από 400 χρόνια από τους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκε ως πιόνι στις επικρατήσεις των μεγάλων δυνάμεων του 19ου και του 20ου αιώνα.
»Οι Έλληνες πιστεύουν  ότι η θεαματική κλασική πολιτιστική κληρονομιά τους διασώθηκε από τα 2.500 χρόνια μέσα από την μακεδονική, ρωμαϊκή, οθωμανική , φράγκικη, ενετική και ευρωπαϊκή κατοχή τους και ως εκ τούτου πρέπει να έχουν αυτήν την ιδιότητα και την επιρροή.
»Οι Έλληνες ως λαμπρά άτομα, εκπροσωπούν πολύ καλύτερα την Ελλάδα στο σύνολό της παρά οι δείκτες της κακής οικονομίας τους, επισημαίνει ο Χάνσον.
Η οικονομική κατάρρευση μπορούσε να προβλεφθεί
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χάνσον- συνεχίζει το σλαβικό δημοσίευμα- η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας και η σύγκρουση που άνοιξε Βορρά-Νότου στην Ευρώπη, ήταν κάτι που θα μπορούσε να προβλεφθεί πολλά χρόνια νωρίτερα.
«Όποιος έχει επισκεφθεί  την Ελλάδα κατά τα έτη από το 1980 έως το 2010 δεν έχει ξαφνιαστεί από την οικονομική κατάρρευση. Ακόμη και με γυμνό μάτι  μπορούσε να δει κανείς ότι η Ελλάδα ήταν μια τεράστια πυραμίδα που χρηματοδοτούνταν από τη Γερμανία. Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα που είχε παραποιημένα στατιστικά στοιχεία για να χρησιμοποιήσει τα γερμανικά δάνεια για μια ευχάριστη ζωή. Και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι περνούσαν καλά. Τώρα είναι αντιμέτωποι  με την πραγματικότητα, είπε ο Χάνσον.
Ο Hanson είναι γνωστός συντηρητικός αρθρογράφος με δημοσιεύσεις σε διάφορα περιοδικά των ΗΠΑ και μέλος του Ινστιτούτου ‘Χούβερ’ στο πανεπιστήμι ‘Στάνφορντ’ στην Καλιφόρνια, γράφει το δημοσίευμα του Dnevnik.

«Παράλληλες διαπραγματεύσεις επιδιώκουν τα Σκόπια»



«Τα Σκόπια να ανοίξουν δύο κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να αντιμετωπισθεί παράλληλα. Αυτή είναι μία πρόταση που ωθείται εν όψει της Συνόδου του Ιουνίου της ΕΕ», σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων Ντνέβνικ επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.
Μια παρόμοια φόρμουλα αναμένεται να υπάρξει στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη σε έναν μήνα.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι αναμένουν ότι στην έκθεση που  προετοιμάζεται από τον Επίτροπο της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, υπάρχουν επιχειρήματα στα οποία επισημαίνεται ότι η διαφορά δεν έχει σχέση με το κεφάλαιο 23 (δικαστική εξουσία) και το 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια) και να μην χάνετε χρόνος  η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε αυτήν την ενότητα και η διαφορά με την Ελλάδα να λυθεί εν παραλλήλω.
Αυτό πραγματικά είναι ένα σχέδιο του Φούλε που προβλέπει για την επίλυση της διαφοράς σε πρώϊμο στάδιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, όπως είχε ανακοινώσει πέρυσι.
Η έκθεση σύμφωνα με τις πηγές μας- σημειώνει η σλαβική εφημερίδα- θα αναφέρει ότι το Status Quo των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα.
Ελληνικές πηγές, ωστόσο, λένε ότι η Αθήνα διαπραγματεύεται με τους εταίρους της στην ΕΕ, ένα τέτοιο σχέδιο να μην περάσει.
«Χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι πρόθυμες να αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση, όπως η Πολωνία και η Αυστρία, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της Γαλλίας. Επίσης δεν αναμένεται πίεση από τη Γερμανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, διότι οι Γερμανοί  δεν θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές τους», ισχυρίζονται αυτές οι πηγές.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: